Matovič nič nevie urobiť dobre! Diskriminačné pravidlá očkovacej lotérie
07 | 08 | 2021 I Zuzana Koscová

Portál Pluska upozorňuje na povážlivú chybu očkovacej lotérie. Desiatky tisíc ľudí, ktorí podstúpili vakcináciu, nemôžu vyhrať!


Šialený nápad s očkovacou lotériou utrpel vo viacerých krajinách utrpela debakel. Na Slovensku sa začína budúci víkend. Veľkým prekvapením však je, že nie každý, kto podstúpil očkovanie experimentálnou vakcínou alebo sa na to ešte len chystá, sa bude môcť lotérie zúčastniť. Ministerstvo financií nastavilo podmienky tak, že mnohí sa do "osudia lotérie" ani len nedostanú.
Diskriminovaní pendleri

Pluska informuje, že tí, ktorí sú vedení v databáze NCZI, ale nemajú na Slovensku trvalý pobyt, nebudú môcť byť zaradení do lotérie. "Jednou z podmienok, ktoré pri lotérii zaviedlo ministerstvo financií pod vedením Igora Matoviča, je, že súťažiaci musí mať na Slovensku trvalý pobyt." Uvádza Pluska. Ide prevažne o ľudí z pohraničných oblastí, ktorí dochádzajú za prácou na Slovensko.

Generál Viktorín Vallovi: Haló, pán primátor! Bratislava je každého občana Slovenska!
„Rast frustrácie občanov je daný neschopnosťou a nemohúcnosťou vládnucej garnitúry, ktorá im ku každodenným starostiam ešte hádže polená pod nohy. A zrazu primátor Vallo vyzýva k ochrane Bratislavy. Haló, pán primátor! Bratislava je tak moja, ako... Čítať ďalej
07 | 08 | 2021 | Petra Demková


„Národné centrum zdravotníckych informácií nevedie štatistiku vzťahujúcu sa k trvalému pobytu zaočkovaných osôb,“ potvrdila hovorkyňa Alžbeta Sivá. Preto nevedno, koľko zaočkovaných je v nevýhode. Podľa odhadov môže ísť o tisíce očkovaných. Tomáš Szalay, lekár z bratislavského veľkokapacitného očkovacieho centra pre Plusku hovorí, že trvalý pobyt na Slovensku nemalo zhruba jedno percento ľudí, ktorí k nim chodili: „Pri počte 250 tisíc, ktorých sme zaočkovali, to môže byť 2,5 tisíca ľudí.“
Matovičovo ministerstvo podmienky súťaže nechce meniť

„Z hľadiska zákonnej úpravy bolo problematické a komplikované, aby ministerstvo financií mohlo poukazovať finančné prostriedky v prípade výhry do zahraničia, keďže možno predpokladať, že fyzické osoby s trvalým pobytom na území iného štátu majú v danom štáte aj zriadený účet v banke,“ reagovali z tlačového odboru ministerstva.
Neplnoletí majú smolu tiež

Možnosť súťažiť alebo žiadať o sprostredkovateľský bonus nemajú ani 17-roční a mladší, ktorí sa dali zaočkovať. Podmienkou vyhrať lákavé sumy je plnoletosť. "Zaočkovaných tínedžerov aspoň prvou dávkou od 15 do 17 rokov je podľa dát z konca júla vyše 37-tisíc a vyše 15-tisíc detí je vo veku od 12 do 14 rokov," píše Pluska. Podmienka plnoletosti sa meniť nebude.

Belousovová: Za rok by toľko prešľapov ako Čaputová hádam nenarobil na jej mieste nikto iný
Anna Belousovová je presvedčená, že Zuzana Čaputová je všetko, len nie dobrá prezidentka. Najlepšie jej vraj sedí pomenovanie ceremonár. Predsedníčka strany Národ a Spravodlivosť si hlavu štátu opäť podala v statuse na Facebooku. Čítať ďalej
07 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik

Diskriminácia to nie je

Analytik a matematik Martin Šuster hovorí, že ľudia bez trvalého pobytu na Slovensku znevýhodnení nie sú a diskriminácii nemôže byť reč:. „To slovo diskriminácia sa teraz strašne často opakuje aj v súvislostiach, do ktorých nepatrí. Problematická diskriminácia je, keď je to na základe rasy, pohlavia, viery alebo sexuálnej orientácie. Bežne máme rozdiely medzi ľuďmi na základe toho, či majú slovenské občianstvo alebo či tu majú trvalý pobyt. Máme rôzne pravidlá pre ľudí, ktorí tu nemajú trvalý pobyt,“ vysvetlil.

Lotéria však podľa analytika môže navnadiť ďalších výhry chtivých ľudí na očkovanie. Podľa jeho slov „je to taká drobná pomoc. Zdá sa, že tá hodnota, koľkých ľudí by to mohlo motivovať, je väčšia, než koľko to stojí,“ zhodnotil Šuster.

Podľa Útvaru hodnoty za peniaze, ak sa dá zaočkovať 6 000 ľudí, oplatí sa investovať 26 miliónov eur. Ich výpočet nákladov však nezahrňuje  takzvaný long covid - dlhodobé následky po prekonaní covidu.

Ukáže len čas, čo a ako sa oplatilo. Či ide o zdravie jednotlivca, ktorý podstúpil experiment, či o krátkodobý zisk na úkor všetkých daňových poplatníkov. Aj tých, ktorí vakcíne neveria.

Štátny tajomník MŽP podal trestné oznámenie na poslanca M. Suju
Štátny tajomník envirorezortu Juraj Smatana podal trestné oznámenie na poslanca Národnej rady SR Miroslava Suju (nezaradený). Pre TASR to potvrdila riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia SR Jana Žjak. Čítať ďalej
07 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR