Waw: Po prípadných voľbách by súčasná koalícia zanikla. Žolíkov majú jasne v rukách Hlas a Smer
06 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Na svete je ďalší prieskum, ktorý vrátil na prvú priečku Hlas-SD a Smer-SD sa posunul o jedno miesto nižšie. Rozostup medzi nimi tvorí takmer šesť percent. Rozhádaná Za ľudí sa drasticky prepadla. Do parlamentu by sa dostalo osem strán.


Možnosť predčasných volieb po prípadnom úspešnom referende „zrušili“ prezidentka Čaputová a Ústavný súd SR. Preto voliči môžu posúvať do parlamentu jednotlivé politické strany zatiaľ iba virtuálne. Tentokrát podľa portálu topky.sk uskutočnila exkluzívny prieskum politických strán pre Zoznam a Topky agentúra Actly. Ako sa oproti minulému mesiacu ukázalo, v hlavách voličov až také výrazné posuny nenastali.
Smer-SD sa pomaly škriabe nahor, Za ľudí smeruje do zabudnutia

Prieskum. Agentúra Actly


Prieskum sa uskutočnil na vzorke 1002 respondentov od 31. júla do 4. augusta 2021. Zaoberal sa aj otázkou, či by si respondenti želali predčasné voľby a ak možno, čo najskôr. K tejto možnosti sa priklonilo až 61 percent opýtaných. Až 38 percent je skalopevne presvedčených, že predčasné voľby predsa len budú. Počas hypotetických volieb by išlo voliť 60 percent respondentov. A ako by to teda po prípadných voľbách mohlo dopadnúť? Bitku o prvé miesto by vyhral Hlas-SD Petra Pellegriniho so ziskom 21,1 percenta. Oproti predchádzajúcemu mesiacu je to o viac ako percento menej.

Referendum o vypísaní predčasných volieb požaduje väčšina národa, ukázal prieskum
27 | 06 | 2021 | Peter Sulek


Už na druhé miesto sa dostala strana trojnásobného premiéra Roberta Fica Smer-SD, ktorá si, na rozdiel od Hlasu polepšila o necelé percento a získala by 15,3 percenta hlasov. Tretiu priečku si drží koaličná SaS so ziskom 11,4 percenta.

Na štvrtom mieste sa pevne usadil víťaz volieb 2020 OĽaNO, ktorému by však teraz dalo svoj hlas iba 8,1 percenta ľudí. Jediná z koaličných strán, ktorá zaznamenala nárast voličských hlasov, je Sme rodina, so ziskom 7,1 percenta, čo je o dve percentá viac ako pred mesiacom. Do parlamentu by sa ešte pretlačilo aj hnutie Milana Uhríka Republika, ktorému by dalo svoj hlas 6,8 percenta opýtaných, KDH so 6,1 percenta a tiež Progresívne Slovensko s 5,4 percenta hlasov.

Šok: Ficov Smer je so 16 percentami už na čele prieskumov, Hlas je druhý, OĽaNO až štvrté!
Volebné preferencie strán sa vyvíjajú ako na hojdačke. Kým doteraz bol absolútnym suverénom Pellegriniho Hlas, teraz sa vyhupol na čelo Ficov Smer. V statuse na sociálnej sieti zverejnila prieskum agentúra Vox Politico. Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik

Zaujímavé povolebné šachy. Súčasná koalícia by bola minulosťou

Prieskum. Agentúra Actly


Naopak, mimo parlamentu by skončili národniari z SNS (3,4 %), koaličná Za ľudí (3,3 %), ale aj zoskupenie maďarských strán Aliancia (2,9 %), Kotlebova ĽSNS (2,9 %), Spolu (2,1 %) či Dobrá voľba (1,3 %).

Zaujímavé je aj rozdelenie kresiel v parlamente a prípadné koalície. Isté je, že súčasná koalícia by už vládu nevytvorila. Pri sčítaní mandátov Hlasu-SD, Smeru-SD a Republiky alebo Sme rodina by však mohla vzniknúť koalícia s 80 kreslami. Otázne je, či by hlasáci aj smeráci zobrali medzi seba radšej uhríkovcov aleko kollárovcov. Podľa ich nastavenia sa javí ako reálnejšia skôr druhá alternatíva. Do úvahy však prichádza aj koalícia Hlas-SD, SaS, Sme rodina a Progresívne Slovensko, ktorá by mala 83 kresiel.

PRIESKUM: Dôvera Čaputovej, Matovičovi a Remišovej výrazne padá
20 | 06 | 2021 | Peter Sulek