Matovič ako minister odmieta vyčleniť prostriedky na liečbu onkologických chorôb
06 | 08 | 2021 I Petra Demková

Ako je to s tou záchranou životov o ktorej Igor Matovič stále hovoril? Prezidentka organizácie Nie rakovine sa teší, že ich konečne prizvali na rokovania o novele, ktorá by pomohla s liečbou onkologických pacientov. Žiaľ, svetlo nádeje hneď aj zhaslo. Novela je cielene „uhýbavá“. Dôvod? Minister financií odmieta dať peniaze.  


Svetielko nádeje pre onkologických pacientov opäť pomaly zhasína. Riaditeľka pacientskej organizácie Nie rakovine upozornila, že tak ako v minulosti, ani dnes nie je vôľa zmeniť pomery na Slovensku, keď ide o liečbu rakoviny.

„Kedy bude zdravie pre onkologických pacientov opäť hodnotou?“ pýta sa Jana Pifflová Španková.
Pred štyrmi rokmi onkologickí pacienti nikoho nezaujímali

Jana Pifflová Španková začala spomínať na dianie spred štyroch rokov. „Bol horúci august pred štyrmi rokmi. V období dovoleniek a veľmi rýchlo sa menil Zákon 363/2011 o zdravotnej starostlivosti zo zdravotného poistenia, životne dôležitý pre pacientov. Rokovali sme v horúčavách, stopli dovolenky, dali 14 pripomienok pacientskych organizácií. Prešla iba jedna.“

Pifflová Španková: Ďalším pacientkam zamietol štát liečbu rakoviny! No máme lotériu
„Len uplynulý týždeň sa mi ozvali tri onkologické pacientky, ktorým neschválili liečbu. Jednej z nich, Deniske 41 r., ani na piatykrát. Kedy sa bude vláda SR seriózne venovať aj riešeniam pandémie onkologických ochorení?“ napísala sklamane... Čítať ďalej
02 | 08 | 2021 | Petra Demková

Svitlo svetielko nádeje

Následne sa bojovníčka za onkopacientov presúva do dneška. „A zasa je august 2021, vláda sa zmenila, zákon sa aj na náš tlak opäť otvára. Opäť životne dôležitý moment, opäť prázdniny a ticho. Iba naši ľudia ticho mrú,“ konštatuje Jana Pifflová Španková.

„Predošlá novela znamenala katastrofickú situáciu onkologických pacientov, no pomohla vstupu orphan liekov a ľuďom, deťom s neurodegeneratívnymi chorobami, parkinsonikom a ďalším. Ministerstvo financií to neskôr označilo ako chybu, stratu v rozpočte. To, že sa pomohlo chorým deťom!“ nerozumie postoju riaditeľka Španková.
Žiaľ, ani dnes pacienti s rakovinou nikoho nezaujímajú

Ani dnes sa, žiaľ, nič na prístupe k pacientom zo strany vlády nič nemení. Riaditeľka pacientskej organizácie hodnotí novelu. „Máme tu opäť nový návrh novely, v roku 2021. Je zatiaľ uhýbavý, platonický, nepotvrdzuje hodnotu zdravia ani prínos pokroku pre zdravie a život. No prizvali nás na ministerstvo zdravotníctva k nemu; a to si vážime. Nie sme právnici, no pochopili sme rýchlo dôvod neambicióznosti tejto novely. Ministerstvo financií nevyhradilo ďalšie prostriedky na liečby pre onkologické a iné chronické choroby,“ konštatuje Jana Pifflová Španková.
Kiež by bol Lengvarský statočný

Kiež by mal minister zdravotníctva viac odvahy! „Prajeme dosť statočnosti a odvahy pánovi generálovi MUDr. Lengvarskému, ministrovi zdravotníctva. Aby postavili kvalitný zákon a hlavne ho presadil voči ministrovi (Matovičovi) a odborníkom na Ministerstve financií SR. A vysvetlil mu, že kvalitný zákon 363 je nádejou pre ľudí, pre pacientov i zdravotníkov, pre prístup kvalitných terapií, technológií, pre úroveň a reputáciu zdravotnej starostlivosti Slovenska a je zmenou pre život a investíciou do zdravia celej populácie,“ dodala riaditeľka.

„Tieto hodnoty nemožno považovať za schodok ba dokonca za stratu v rozpočte krajiny,“ upozornila Jana Pifflová Španková na záver.

Dôverujem odborným znalostiam vedcov. Nedôverujem však ich morálke. Presvedčíte ma?
Urážaním tých, ktorí sa nechcú dať očkovať, nátlakom a cenzúrou dosahujú experti aj vláda presný opak toho, čo chcú. Sú schopní si to uvedomiť? Ani heslom „dôverujte vedcom“ nás, ktorí vedcom neveria, nepresvedčíte. My nepochybujeme o vedomostiach... Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Petra Demková