Boris Kollár: Nájomné bývanie môže zastaviť rast cien na realitnom trhu
06 | 08 | 2021 I Gabriel Matta
Druhý kvartál 2021 priniesol šialený rast cien nehnuteľností. Šokovaní zostali aj odborníci.
Rast cien prekvapil aj odborníkov

Niežeby analytici a experti z oblasti realít zvýšenie cien neočakávali. Otvorenie ekonomiky v druhom kvartáli tohto roka po tvrdom lockdowne priniesol jej oživenie, na ktoré sme všetci čakali. Zároveň však priniesol aj ďalší rast cien na realitnom trhu, ktorý prekvapil aj odborníkov. 

Kollár: Kovařík už druhýkrát fatálne zlyhal. Ja by som takého človeka ani v bufete nezamestnal
Borisovi Kollárovi už očividne dochádza trpezlivosť s policajným prezidentom Petrom Kovaříkom. "Je to taký amaterizmus, že ja by som takého človeka vo vlastnej firme ani v bufete nezamestnal. Keď jeden policajt alebo policajný prezident nie je... Čítať ďalej
02 | 08 | 2021 | Petra Demková


Podľa aktuálnej štatistiky Národnej banky Slovenska sa ceny nehnuteľností v 2. kvartáli oproti prvému kvartálu zvýšili o 6,4 %. Najväčší rast cien bol v Bratislavskom a Trenčianskom kraji. Pri medziročnom porovnaní ide o nárast cien až na úrovni 18,6 %. To je už číslo, ktoré vo svojej peňaženke pocíti asi každý, kto zvažuje kúpu nehnuteľnosti. Pretože uvedenému rastu cien nezodpovedá rast miezd. Zvyšovanie platov sa očakáva, ale podľa odborníkov ani zďaleka nebude také, aby vykompenzovalo súčasné ceny nehnuteľností. A tak prepad medzi túžbou po vlastnom bývaní a finančnou schopnosťou zabezpečiť si vlastné bývanie bude pravdepodobne väčší ako kedykoľvek predtým.
Ponuka a dopyt sa musia dostať do rovnováhy

Situácia na realitnom trhu sa nezmení, kým sa nedostane do rovnováhy ponuka a dopyt. Ľudia majú stále obrovský záujem o vlastné bývanie, ale ponuka na trhu je nedostatočná. Kým sa nezvýši, kým si nebudú nehnuteľnosti cenovo konkurovať, nebude ani dôvod na znižovanie cien.
Nájomná byty povedú k racionalizácii cien nehnuteľností

V kontexte uvedeného sa stále viac hovorí o význame nájomného bývania, ktoré by práve mohlo prispieť ku konkurencieschopnosti ponúkaných bytov a domov, a teda k racionalizácii cien na realitnom trhu. Aj pôvodní odporcovia projektu nájomných bytov s podporou štátu z dielne Sme rodina začínajú pripúšťať, že táto idea „má niečo do seba“. Či už to boli skeptici z odborných kruhov alebo otvorení kritici z radov politikov. Jedni aj druhí začínajú hovoriť o tom, že ak má byť bývanie pre ľudí dostupné, niečo musí so súčasným realitným trhom zatriasť. A tým niečím by mohla byť práve masívna výstavba nájomných bytov s podporou štátu.

Kollár: Dosiahli sme, čo sme sľúbili. Za testy sa nebude platiť. Nezaočkovaní sa s testami zadarmo dostanú všade tam, kam zaočkovaní.
Hnutie Sme rodina dosiahlo to, čo chcelo dosiahnuť. Vyjednávaním s koaličnými partnermi sa hnutiu podarilo docieliť, že testy pre nezaočkovaných budú zadarmo. Nezaočkovaní sa s testami, za ktoré nebudú platiť, dostanú presne na tie isté miesta ako... Čítať ďalej
28 | 07 | 2021 | Gabriel Matta

Zmena prístupu odborníkov nie je prekvapením

Boris Kollár hovorí, že ho zmena pohľadu odborníkov a politikov na nájomné bývanie neprekvapuje. Podľa neho Sme rodina od začiatku tvrdí, že neustále stúpajúce ceny nehnuteľností budú pre ľudí neúnosné a jediným riešením je „zamiešať“ trh a začať stavať nájomné byty.
Ceny rástli no platy kvôli korone nie

„Dnes za meter štvorcový bytu zaplatíte 2 298 eur. Medziročne je to viac o 13,5 %. Pri rodinných domoch je medziročný nárast cien až na úrovni 22 %. Ani pri nájomnom nie je situácia lepšia, to rástlo medzi kvartálne o 5,5 %. Platy však kvôli korone nerástli. Kam tento vývoj môže spieť? Ľudia potrebujú mať vlastnú strechu nad hlavou a štát im musí pomôcť si ju zabezpečiť bez toho, aby sa rodiny finančne zruinovali. Dlhodobo tvrdíme, že tou pomocou sú nájomné byty, ktoré na Slovensku chýbajú, pritom vo všetkých okolitých krajinách fungujú a majú svoje nezastupiteľné miesto na realitnom trhu. Nájomné byty s regulovaným nájomným sú podľa mňa jediným riešením súčasnej situácie,“ povedal Boris Kollár.

Kollár: Koalícia nie je o láske, ale o kompromisoch
Predseda parlamentu Boris Kollár tvrdí, že vo vláde chce zostať predovšetkým preto, aby mohol naplniť to, čo ľuďom sľúbil. Čítať ďalej
29 | 06 | 2021 | Aneta Leitmanová

Zákon o štátom podporovanom nájomnom bývaní bude v druhom čítaní už v septembri

Faktom je, že zadlženosť slovenských domácností je už dnes jedna z najvyšších v Európe. Podľa aktuálnych štatistík o čistom prírastku nových úverov na bývanie, ktorý bol v máji 2021 najvyšší od roku 2006, sa dá predpokladať, že zadlženosť ešte porastie. Zadlženosť v spojení so súčasnými rekordnými cenami nehnuteľností až príliš pripomínajú trend, ktorý v roku 2008 nakoniec viedol k realitnej bubline a ekonomickej kríze.

Pokiaľ ide o Slovensko, zdá sa, že nové realitné projekty v podobe nájomného bývania by mohli doplniť chýbajúcu ponuku na trhu, a tým znormalizovať ceny nehnuteľností. Zároveň by priniesli nový segment bývania, ktorý by bol vďaka nižším cenám dostupný pre veľkú skupinu obyvateľstva, ale prioritne pre mladé, začínajúce rodiny. Projekt nájomného bývania tak môže byť zásadným impulzom pre normálne smerovanie slovenského realitného trhu v budúcnosti.

Sme rodina zákon o štátom podporovanom nájomnom bývaní predložila do parlamentu v júli, kedy prešiel prvým čítaním a bol posunutý do druhého čítania na septembrovú schôdzu. 

Kollárove nájomné byty sú určené pre všetkých, kto si nemôže dovoliť vlastné bývane  
Záujemcovia o nájomný byt sa budú registrovať v elektronickom rezervačnom systéme. Spustenie systému sa predpokladá do polroka od schválenia zákona o nájomnom bývaní. Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Aneta Leitmanová