Apple preskenuje fotografie vo všetkých amerických telefónoch iPhone, aby odhalila zneužívanie detí
06 | 08 | 2021 I Lukáš Leca

Budú preskenované fotografie amerických používateľov telefónov iPhone automatizovaným systémom „neuralMatch“, aby sa odhalili prípady "zneužívania detí“. Výskumní pracovníci v oblasti bezpečnosti sú znepokojení, pretože táto schéma ohrozuje súkromie a šifrovanie, informuje portál RT.


Denník The Financial Times o pláne informoval vo štvrtok s odvolaním sa na anonymné zdroje spoločnosti Apple. Schéma bola údajne zdieľaná s niektorými americkými akademikmi začiatkom týždňa na virtuálnom stretnutí.



Systém nazvaný „neuralMatch“ údajne preskenuje každú fotografiu nahranú na server iCloud v USA a označí ju „bezpečnostnou známkou“. Akonáhle bude určitý počet fotografií "podozrivých", spoločnosť Apple dešifruje tieto fotografie a bude informovať ľudí, ktorí sa potom môžu obrátiť na príslušné orgány. Ak by boli snímky overené ako nezákonné, uvádza sa v správe FT. Program je pôvodne určený na použitie iba v USA.

Plán bol opísaný ako kompromis medzi prísľubom spoločnosti Apple chrániť súkromie zákazníkov a požiadavkami vlády USA, spravodajských služieb a orgánov činných v trestnom konaní.

Vedci, ktorí sa o pláne dozvedeli, boli však znepokojení. Matthew Green, profesor bezpečnosti na Univerzite Johna Hopkinsa, ako prvý v stredu neskoro na Twitteri informoval o tomto probléme.



Green varoval, že problém tohto prístupu je, že ktokoľvek ovláda zoznam zakázaných fotografií, „môže vo vašom telefóne vyhľadávať ľubovoľný obsah, ktorý chce. Vy v skutočnosti nemáte možnosť zistiť, čo je na tomto zozname, pretože je to pre vás neviditeľné.”

Bielorusko vyšetruje úmrtie Iračana na hraniciach s Litvou
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v stredu nariadil vyšetrenie okolností smrti Iračana, ktorého údajne našli neďaleko hraníc s Litvou. Ako informovala agentúra AFP, k nálezu muža došlo v čase napätých vzťahov medzi oboma... Čítať ďalej
05 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR