USA odmietli výzvu WHO pozastaviť podávanie tretích dávok vakcín
05 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Spojené štáty v stredu odmietli výzvu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá žiada odložiť podávanie tretích dávok vakcín proti koronavírusu, aby boli očkovacie látky dostupné aj pre chudobné krajiny, v ktorých veľa ľudí dostalo ešte len prvú dávku. Informovala o tom agentúra AFP.


"Rozhodne odmietame toto čiernobiele videnie sveta, keďže môžeme urobiť oboje," vyhlásila hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová v reakcii na výzvu WHO. Podľa Psakiovej majú USA dostatočné zásoby vakcín na pokračovanie distribúcie očkovacích látok do zahraničia a zároveň vedia zabezpečiť, aby boli všetci Američania plne zaočkovaní.

"Ak americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) odporučí aplikovať aj tretiu dávku vakcíny, veríme, že budeme mať dostatok zásob na preočkovanie občanov a zároveň budeme mať dostatok očkovacích látok pre krajiny tretieho sveta," povedala Psakiová.

Po očkovaní v Holandsku umrelo zatiaľ 491 ľudí! Ženy hlásia problémy s menštruáciou
Holandsko je krajina, ktorá ma vysokú mieru informovanosti obyvateľstva. Na oficiálnych stránkach sa dočítate, že v tejto krajine bolo hlásených skoro 600 000 vedľajších účinkov po očkovaní. Dočítate sa aj, že 491 ľudí po ňom... Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK


Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v stredu vyzval na odloženie podávania tretích dávok vakcín proti koronavírusu, aby boli očkovacie látky dostupné aj pre chudobné krajiny.

"WHO žiada moratórium na (tretiu dávku) vakcíny aspoň do konca septembra, aby bolo možné zaočkovať najmenej desať percent populácie každej krajiny," vyhlásil Tedros.

Šéf WHO výzvu smeroval bohatým štátom, ktoré v tempe očkovania výrazne predbehli rozvojové krajiny. Predstavitelia WHO podľa agentúry AP tvrdia, že ešte nie je vedecky dokázané, že poskytnutie tretej dávky vakcíny je účinné pri predchádzaní šíreniu koronavírusu.

"Nemáme k dispozícii úplný súbor dôkazov o tom, či je to potrebné, alebo nie," povedala riaditeľka WHO pre imunizáciu a vakcíny Katherine O'Brienová.

WHO opakovane žiada, aby bohaté štáty urobili viac pre zlepšenie prístupu k očkovacím látkam v rozvojových krajinách. Izrael, Francúzsko, Nemecko a niektoré krajiny Blízkeho východu už podľa AP začali podávať tretie dávky očkovacích látok. Ďalšie krajiny vrátane USA a Británie zvažujú očkovanie treťou dávkou v súvislosti so šírením vysoko prenosného variantu delta.

Nová izraelská štúdia dokázala, že ivermektín lieči covid a to za menej ako dolár na deň
Izraelskí vedci prišli s tvrdením, že ochorenie COVID-19 by sa dalo liečiť za menej ako 1 dolár na deň ivermektínom. Ich nová štúdia totiž dokázala, že toto overené liečivo znižuje trvanie a infekčnosť ochorenia. Liek však neprináša zisky, preto ho... Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | Diana Zaťková