Úrad špeciálnej prokuratúry podal obžalobu v kauze Dobytkár
05 | 08 | 2021 I TASR/ Ivan Mihale

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku rozsiahlu obžalobu v kauze Dobytkár. Informovali o tom na brífingu špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a riaditeľ odboru všeobecnej kriminality ÚŠP Vladimír Kuruc.


„Obžaloba bola podaná na osem fyzických osôb, päť právnických. Spisový materiál má 75 zväzkov, 35 000 strán. Ide o korupčné trestné činnosti a legalizácie z príjmu," priblížil Lipšic. Doplnil, že z pôvodne siedmich stíhaných väzobne sú aktuálne štyria stíhaní väzobne. „Jeden je vo väzbe v inej súvisiacej trestnej veci," poznamenal.

Podľa jeho slov ide o rozsiahlu trestnú činnosť na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA), ktorá sa dotýkala nenávratného finančného príspevku. Išlo o dve vetvy trestnej činnosti. Prvá fungovala od 2013 až do roku 2016, druhá od roku 2017 do roku 2020.

Lipšic mudroval pre Aktuality. Žilinka reaguje na Lipšica veľmi ostrým statusom!
Bývalý politik Daniel Lipšic, momentálne šéf špeciálnej prokuratúry, sa vyjadril k uzneseniu Inšpekcie MV. Na jeho vyjadrovanie do médií zareagoval veľmi ostro a verejne generálny prokurátor Maroš Žilinka! Čítať ďalej
28 | 07 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK


Podľa slov prokurátorov išlo o dva samostatné legalizačné mechanizmy. V prvej vetve bolo odovzdaných viac ako 2,7 milióna eur. V druhej vetve viac ako jeden milión eur, ktoré prechádzali cez legalizačný mechanizmus. Obžalovaným a právnickým osobám hrozí prepadnutie majetku a tresty až do 20 rokov odňatia slobody.

Lipšic nepovedal, kto sa priznáva a kto nie. „Jedna osoba je vylúčená na samostatné konanie. Kauza Dobytkár je prvá veľká kauza, čo sa týka PPA, a určite nie posledná. Preverujeme aj iné veci. Práve z dôvodu charakteru, čo vyšetrujeme, sa spustila mediálna kampaň proti spolupracujúcim obvineným," zdôraznil Lipšic. Priblížil, že v prípade figuruje jeden spolupracujúci obvinený.

Vyšetrovateľ NAKA ukončil vyšetrovanie kauzy 30. júla s návrhom na podanie obžaloby. V skupine osôb obžalovaných z korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti sú bývalý šéf PPA Juraj K., bývalý výkonný riaditeľ agentúry Ľubomír P., finančník Martin K., bývalý generálny riaditeľ sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Marek K. a nitriansky podnikateľ Norbert B. a podnikateľ Peter K.

Kauza Dobytkár: Prokuratúra už tri mesiace stíha mŕtveho!
31 | 05 | 2021 | Diana Zaťková