Prokurátor podal návrh na väzbu na štyri osoby z kauzy Mýtnik III
05 | 08 | 2021 I TASR/ Ivan Mihale

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v trestnej veci Mýtnik III na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) sudcovi pre prípravné konanie návrh na vzatie štyroch osôb do väzby z dôvodu kolúznej väzby. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.


ÚŠP nekonkretizoval, na ktoré osoby obvinené v rámci stredajšej (4. 8.) akcie Mýtnik III podal návrh na väzobné stíhanie. Zatiaľ nie je známy termín, kedy sudca pre prípravné konanie ŠTS bude na neverejnom zasadnutí v Pezinku rozhodovať o väzobnom stíhaní.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v rámci spomínanej akcie Mýtnik III dovedna osem osôb z korupčnej trestnej činnosti. Ide o výlučne korupčnú trestnú činnosť, ktorá má základ v štyroch rôznych skutkoch. Dvom osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin podplácania a ďalším šiestim osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin prijímania úplatku. V rámci akcie, ktorú vykonali príslušníci NAKA za súčinnosti sekcie inšpekcie a vnútornej kontroly Finančného riaditeľstva SR, boli zadržané celkovo štyri osoby. Pobyt jednej obvinenej osoby aktuálne nie je známy. Medzi obvinenými je aj bývalá šéfka Finančnej správy (FS) Lenka W., ktorá sa priznala k skutku. Lenku W. prepustili v stredu (4.8.) z cely policajného zaistenia.

Medzi obvinenými sú tiež podnikateľ Miroslav V. a bývalý štátny tajomník Radko K. Obvinený je aj bývalý šéf FS František I. Toho obvinili a väzobne stíhali už počas prvej tohtoročnej akcie Mýtnik I. V piatok (30. 7.) ho prepustili z väzby na slobodu.

Miroslava Výboha, ktorého cez výpovede spájajú s Petrom Pellegrinim, obvinili v kauze Mýtnik
NAKA Výboha zatiaľ nezadržala. Proti nemu vypovedajú podnikateľ Michal Suchoba a bývalý prezident finančnej správy SR, František Imrecze. O Výbohovi Imrecze povedal, že bol osobou, ktorá mala odovzdať 150 tisícový úplatok Petrovi... Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | Petra Demková