Vakcíny zlyhali. Pol roka od očkovania nemá väčšina seniorov skoro žiadne protilátky, ukázala analýza
04 | 08 | 2021 I Peter Sulek
Heslo "Vakcína je sloboda" je lož a falošná nádej. Česká analýza ukázala, že očkovanie zlyhalo a nie je cestou k ukončeniu pandémie. Pol roka od očkovania totiž väčšina testovaných seniorov nemala skoro žiadne protilátky.

Po pol roku od očkovania proti koronavírusu má podľa predbežných výsledkov až 60 percent seniorov výrazne nižšie alebo žiadne protilátky. Uviedla to organizácia Podané ruky, ktorá analýzu vykonala na viac ako 620 senioroch.

Spoločnosť otestovala od 30. júna do 2. júla 627 seniorov. Záujemcovia sa mohli prihlásiť cez zverejnený rezervačný systém. Potom odovzdali vzorku krvi na protilátky.
Väčšina dostala Pfizer

„Používame dva rôzne typy testov tak, aby sa maximálne podarilo zachytiť protilátkovú odpoveď, jednak po prekonanej infekcii a po očkovaní. U vybranej skupiny účastníkov projektu sa testovanie hladiny protilátok doplní ešte vyšetrením bunkovej imunity.

Predpokladá sa, že týmto prístupom sa získajú poznatky, ktoré budú komplexne hodnotiť stav imunity k pôvodcovi ochorenia Covid-19 a budú akceptovateľné v širokej populácii,“ uviedol Petr Husa, prednosta kliniky infekčných chorôb Fakultnej nemocnice Brno.

Zo seniorov, ktorí sa do merania zapojili, ich bolo 396 mladších ako 75 rokov a 231 starších. Najčastejšie boli očkovaní vakcínou Pfizer, do vyšetrovania sú ale zahrnuté všetky druhy vakcín.

Virologička Zelená: Podľa počtu prípadov sa epidémia skončila. Protilátky chránia ako očkovanie
Virologička Hana Zelená tvrdí, že vzhľadom na počty prípadov sa epidémia skončila. Protilátky získané po prekonaní ochorenia Covid-19 podľa nej chránia rovnako dobre ako očkovanie. Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Peter Sulek

Po prekonaní covidu sú protilátky vyššie

Z výsledkov analýzy vyplýva, že hladina protilátok klesá s časom od očkovania a s vekom. Podľa spoločnosti je pokles protilátok razantný, a to tak, že až 60 percent očkovaných má po štyroch a viac mesiacoch od očkovania negatívne hodnoty.

Ďalej vyplýva, že seniori, ktorí mali Covid-19, dosahujú vyšších hodnôt protilátok ako tí, ktorí chorobu neprekonali.

Stupeň závislosti sa podľa Podaných rúk líši aj od druhu vakcíny, pričom zatiaľ najhoršie vychádza AstraZeneca. Tí, ktorí sú touto látkou očkovaní a covid neprekonali, dosahujú najnižšie hodnoty.

Je načase stanoviť podmienky ukončenia tejto pandémie. Protilátky podľa českých vedcov už fungujú
Dočkali sme sa? Českí vedci oznámili svetu, že je načase stanoviť podmienky ukončenia pandémie. Ich nová štúdia dokazuje, že protilátky po prekonaní ochorenia fungujú, ľudia s protilátkami sú dlhodobo chránení a riziko opakovanej infekcie je u nich... Čítať ďalej
01 | 08 | 2021 | Peter Sulek

Nikdy nekončiace očkovanie

„V Izraeli ponúkajú ľuďom nad šesťdesiat rokov tretiu dávku vakcíny už teraz. A predbežné výsledky nášho prieskumu tiež naznačujú, že posilňujúca dávka by mala byť pre zraniteľné skupiny k dispozícii už na jeseň. Vláda by mala mať preventívny plán predovšetkým v zariadeniach sociálnych služieb, kde bol najväčší počet úmrtí,“ zhrnul riaditeľ Podaných rúk Jindřich Vobořil.

Teraz chystajú Podané ruky v spolupráci s Diecéznou charitou Brno a mestom Brno ďalšiu fázu vyšetrovania, v nej sa zamerajú na laboratórne zisťovanie najmä bunkovej imunity.

Podané ruky sa zároveň pokúšajú vyvinúť vlastný systém mobilného trasovania, teda nie cez telefón, ale pomocou mobilných tímov priamo na mieste a za pomoci špeciálne vycvičených tímov.

Banáš: S manželkou sa nedáme očkovať, máme protilátky. Beží tu čistá propaganda
Jozef Banáš v rozhovore prezradil, že s manželkou sa očkovať nedajú. Prebiehajúcu očkovaciu kampaň považuje za čistú propagandu a covid pasy za cestovnú doložku ako z minulého režimu. Čítať ďalej
21 | 06 | 2021 | Peter Sulek