V kolíske demokracie uväznili bývalého britského veľvyslanca a novinára Craiga Murraya, naše médiá aj politici mlčia
04 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Bývalý britský veľvyslanec v Uzbekistane, bojovník za ľudské práva, publicista a spisovateľ Craig Murray bol odsúdený na osem mesiacov väzenia. Je neprípustné, aby boli v kolíske demokracie väznení ľudia za svoje názory, vykonávanie slobodnej žurnalistiky a presadzovanie záujmov svojho národa. Kým sa to deje a kým to vlády tolerujú, nemôžeme sa nazývať demokratickým spoločenstvom." Eduard Chmelár


"Bývalý britský veľvyslanec v Uzbekistane, bojovník za ľudské práva, publicista a spisovateľ Craig Murray bol odsúdený na osem mesiacov väzenia za údajné pohŕdanie súdom, ktorého sa mal dopustiť vo svojich blogoch. A západ má ďalšieho väzňa svedomia," píše Eduard Chmelár v príspevku na sociálnej sieti.

Craig Murray po emotívnej rozlúčke s manželkou a deťmi do väzenia nastúpil dobrovoľne.

Hyper-individualizácia: Jedno z riešení, ako vybudovať harmonickejšiu spoločnosť
Hovoríte si niekedy, prečo nemáte radi ľudí? Prečo sme na seba navzájom naštvaní? Čítať ďalej
01 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Všade vo svete organizácie a médiá a novinári vyjadrujú svoj názor a sú znepokojení

Podľa Eduarda Chmelára, organizácia Reportéri bez hraníc, označila rozsudok za neprimeraný a znepokojujúci a vyzvala na prepustenie známeho aktivistu. "Najväčšia celosvetová spisovateľská organizácia PEN vyjadrila obavy z dosahu tohto rozsudku na slobodu prejavu a zdôraznila, že Murray je prvým novinárom od konca druhej svetovej vojny, ktorý bol v Škótsku uväznený," píše Chmelár.

"Hugh Kerr, bývalý podpredseda škótskeho Národného zväzu novinárov a bývalý poslanec Európskeho parlamentu za Labouristickú stranu považuje rozsudok za hanebný a za skutočnú hrozbu pre občianske slobody. Svetoznámy investigatívny novinár John Pilger označil Murraya za maják slobody a pripomenul, že rovnako ako prípad Juliana Assangea je jeho osud univerzálnym varovaním. Jeden z najväčších svetových intelektuálov Noam Chomsky vyzval na podporu Murraya a zdôraznil, že si v plnej miere zaslúži náš rešpekt," píše Chmelár.

BBC, EURONEWS a POLITICO patria k tým liberálnym médiám, ktoré zamlčia iný názor
"Liberálny recept na ticho a umlčanie," pod týmto názvom publikoval maďarský denník Magyar Nemzet článok, v ktorom autor poukazuje na to, ako BBC, EURONEWS A POLITICO patria k tým liberálnym médiám, ktoré zamlčia iný názor, ako ten mainstreamový.... Čítať ďalej
01 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová

Naši novinári a politici mlčia

"Ale počuli ste niečo o tomto prípade v našich médiách? Čítali ste nejaké vyjadrenia našich europoslancov Šimečku alebo Lexmann, ktorí sa zaujímajú o ľudské práva Ujgurov, Eskimákov? Ale pred problémami v Európe privierajú oči? Zachytili ste niečo, ako to citlivo vníma naša prezidentka, ktorá nikdy nevynechá starostlivosť o situáciu v Bielorusku či na Kube? No o väzňov svedomia v západnej Európe sa nikdy nezaujímala? Samozrejme, že nie. Na toto nedostali noty," zdôrazňuje Chmelár.
V Európe, ktorá poučuje svet o ľudských právach, sedia vo väzení Julian Assange a Craig Murray

Julian Assange a Craig Murray podľa Eduarda Chmelára mali byť v skutočnom slobodnom svete oslavovaní. "Rovnako aj katalánski a škótski bojovníci za nezávislosť, čo je hrubým porušením ľudských práv," píše Chmelár. Horšie podľa neho už je iba to, že tí, ktorí ich majú inokedy plné ústa, dnes mlčia, vrátane našich politikov.

Manipulácia - Myšlienky zabalené do lesku, za ktorými sú hrubé ekonomické, politické, mocenské ambície
Manipulácia masy sa za celé dejiny nezmenila. Obsahovo takmer vôbec, stáročia sa využívajú tie isté metódy. Čo sa týka spôsobu, ktorým sa to deje k zmenám došlo. Manipulácia más sa deje oveľa rýchlejšie, ako kedykoľvek... Čítať ďalej
01 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová

Zbabelá výhovorka tých, ktorí nemajú čisté svedomie a rovnaký meter na všetky situácie

Imperiálna propaganda si podľa Chmelára vymyslela pre situácie poukazujúce na ich prešľapy a zločiny účelový až trápny termín whataboutizmus, ale je to len zbabelá výhovorka tých, ktorí nemajú čisté svedomie a rovnaký meter na všetky situácie.

"Filozofia ľudských práv zdôrazňuje ich univerzálnosť – čo značí, že platia nielenže kdekoľvek na Zemi, nielenže pre kohokoľvek, ale aj ako celok, z ktorého si nemožno vyberať hrozienka. Ak sa ľudské práva používajú iba ako nástroj neokoloniálneho vplyvu v medzinárodných vzťahoch, strácajú zmysel. Mali by sme sa sústrediť na ich dodržiavanie v štátoch, ktoré sa k nim zaviazali a ktoré sa k nim civilizačne hlásia, teda najmä na ich porušovanie v Európe a Amerike," dodáva v závere príspevku Eduard Chmelár.  Kto je Craig Murray a prečo je jeho prípad od začiatku až do konca spolitizovaný, spracoval Chmelár v príspevku, ktorý nájdete kliknutím tu.

Amerika, ktorá kedysi presadzovala slobodu prejavu, sa premenila na národ s najväčšou cenzúrou na svete (Brett Sinclair)
Elita zo Silicon Valley, Wall Street a Capitol Hill má pod palcom západné myslenie a vystupuje ako strážca toho, čo je prípustné a čo nie. Ako sme dovolili, aby sa to stalo? A čo môžeme proti tomu robiť? Píše vo svojom komentári Brett... Čítať ďalej
28 | 07 | 2021 | Preklad: Lukáš Leca