Obrovské protesty vo Francúzsku aj Taliansku. V uliciach a na námestiach boli desaťtisíce ľudí (VIDEÁ)
04 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Proti vakcínam, vakcinácii a všetkému čo s tým súvisí, teda aj proti Green pasom, sa v Európe začína búriť čím ďalej tým viac ľudí. Už to nie sú len Briti, ale aj Taliani, Francúzi, Izraelčania, Maďari a s nimi už i Slováci. Tých je síce v uliciach zatiaľ málo, no predsa len zopár tisíc ich tam predsa len je.


Protesty v uliciach európskych miest nie sú len proti vakcínam ako takým, ale aj proti vládam, ktoré núti ľudí dať sa zaočkovať experimentálnymi vakcínami. Ako informuje portál dnes24.sk protesty proti Covid pasom a pandemickým opatreniam sa prehnali naprieč celou Európou. Vo Francúzsku bolo v jeden deň 180 protestov a v uliciach 200-tisíc ľudí! O takom niečom sa slovenským organizátorom protestov môže zatiaľ iba snívať.
Protestujúci: Vláda nám nesmie hovoriť, čo máme robiť. Naša sloboda je v ohrození

V krajine galského kohúta, ako sa Francúzsko nazýva, začali protesty organizovať opäť najmä žlté vesty. Francúzi sú známi aj tým, že ak raz vyjdú do ulíc, je to v masách a vždy nadlho, teda až kým nedosiahnu svoje. Ľudia sú schopní zablokovať letiská, ochromiť dopravu, odstaviť fungovanie krajiny. So Slovenskom má sobotný protest v Paríži spoločné aj to, že časť demonštrantov sa stretla v priamom súboji s políciou, ba na niekoľkých miestach protestujúci útočili na novinárov. Uviedla to agentúra AFP, ktorú cituje seznamzpravy.cz na svojom webe. Podľa českého portálu bolo v celom Francúzsku počas soboty nahlásených viac ako 180 akcií. Ľudia vyšli do ulíc v Toulouse, Nantes, Lille, Nancy či v Marseille, kde sa protestovalo najmenej 38-tisíc ľudí.



„Myslím, že nám vláda nesmie hovoriť, čo máme robiť. A teraz sa nám zrazu hovorí, že keď sa nenecháme očkovať, je to naša vina, že sú nakazení ľudia. Myslím, že je to odporné,“ uviedla 37-ročná zdravotná sestra Hager Ameurová, ktorá pre agentúru AP uviedla, že podala výpoveď a obvinila vládu, že používa určitú formu „vydierania“. „Vytvárame segregovanú spoločnosť a myslím si, že je neuveriteľné, že to robíme v krajine ľudských práv. Preto som vykročila do ulíc, nikdy v živote som neprotestovala,“ priznala učiteľka Anna, ktorá svoj odpor vyjadrila v Paríži a dodala: „Myslím si, že naša sloboda je v ohrození.“

Na povinné očkovanie celej populácie vyzýva vo Francúzsku aj prezident Federácie nemocníc Francúzska (FHF) Frédéric Valletoux, ktorý nalieha na vedenie krajiny, aby k vakcinácii pristúpilo napriek odporu tábora antivaxerov a odporcov Covid pasov. „Domnievam sa, že zdravotný preukaz – tzv. Covid pas – bude fungovať krátkodobo a nebude stačiť na dosiahnutie skutočnej kolektívnej imunity“, skonštatoval Valletoux.

„Žiadna pandémia neexistuje, je to podvod!“ kričali protestujúci Izraelčania
Koronavírus „straší“ svet už viac ako rok a pol. Vlády praktiky všade tvrdia, že jediná cesta ako sa pred ním ochrániť je vakcinácia. Preto zavádzajú akési zelené pasy (Green pass). Proti nim sa však dvíha stále väčšia vlna kritiky. Dorazila už aj... Čítať ďalej
02 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik

Očkovať ľudí neregistrovanými vakcínami a čakať, čo to s nimi spraví, je nezodpovedné

Na základe rýchleho šírenia nákazlivejšieho delta variantu odklepla francúzska vláda tak diskutované Covid pasy. Zavádza povinné očkovanie pre zdravotnícky personál a nové spoločenské obmedzovanie. Navyše, tamojší parlament schválil tento týždeň nový zákon, ktorý okrem iného rozširuje povinnosť mať zdravotný preukaz v baroch aj v reštauráciách, zároveň bude potrebné sa ním preukázať aj vo vlakoch i nemocniciach. Proti Green pasom a vakcinácii protestovali aj ľudia v mnohých talianskych mestách. Ako ukazuje video v Taliansku žijúceho Slováka Ľuboša Hrica, ulicami a na zaplnených námestiach sa rozliehalo volanie po slobode, zrušení Covid pasov (Green pasov) a odstúpení talianskeho premiéra Maria Draghiho.



Ako vidieť, s vakcinačnou politikou svojich vlád nesúhlasia ľudia naprieč Európou, zarážajúce a smutné zároveň však je, že vlády volanie svojho ľudu nechcú počuť a tvária sa ako hluché. Áno, koronavírus stál na celom svete život už množstvo ľudí, to ale nie je dôvod na to, aby sa robilo to, čo sa deje teraz. Očkovať ľudí neregistrovanými vakcínami a čakať, čo to s nimi spraví, je veľmi nezodpovedné a ničím neospravedlniteľné. Ľudia to vedia, a preto sú v uliciach.

Zásah ťažkoodencov na proteste predsa len prišiel. „Gestapo!“, „Fúj!“ či „Hanba!“ volali ľudia (VIDEÁ)
Štvrtkový protest na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom mal predsa len konfrontačnú dohru. Súboje ťažkoodencov so zopár „spurnými“ jedincami sa odohrali pred podjazdom, ktorý medzitým uvoľnili od pri podjazde zablokovaného... Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik