Novinár z TV JOJ tvrdí, že minister Mikulec klame, prečo dal zastaviť zásah inšpekcie.  
04 | 08 | 2021 I Petra Demková

Novinár Rastislav Striško sa vracia k zmarenému zásahu voči údajným falošným svedkom, ktorý zmarili svojím pokynom P. Kovařík a R. Mikulec. Mikulec tvrdil, že dal zásah zastaviť, pretože sa ho naň pýtali novinári. Striško vylučuje, že by niekto zo štyroch novinárov, ktorí na mieste boli, ministrovi volal. Striška argument zaráža. Nikto z novinárov by si nedovolil volať ministrovi o 6 ráno.  



Všetko odštartovala správa šíriaca sa na sociálnej sieti

Rasťo Striško sa v spravodajstve TV JOJ už roky venuje rôznym kauzám. Vo videu na portáli plus.noviny.sk upozornil, že na výrokoch ministra Romana Mikulca niečo nesedí.

Striško v rozhovore pre portál televízie v ktorej pracuje poskytol kolegyni rozhovor a vysvetlil, ako sa veci udiali.

Všetko začalo správou, ktorá sa pred niekoľkými týždňami šírila virtuálnym priestorom. Hovorila o plánovanom zatýkaní niekoľkých osôb. Upresnil, že správa prišla prostredníctvom Facebooku a uvádzalo sa v nej, že sa má konať rozsiahla zaisťovacia akcia, ktorú bude viesť špecializovaný tím inšpekčnej služby a táto akcia bude smerovať proti policajtom NAKA. „Čiže vyšetrovateľom a operatívcom, ale aj prokurátorom špeciálnej prokuratúry. Smerovať mala proti vyšetrovacím orgánom zapojeným do káuz ako Očistec, Judáš a iné,“ upresnil vo videu redaktor.

Mikulec je pre národ bezpečnostné riziko!
Poslanec NR SR, podpredseda hnutia Sme rodina, Peter Pčolinský začína byť nekompromisný k svojím koaličným partnerom. Jeho vystupovanie začína vyzerať ako opozičné. Nemožno sa čudovať, že kope do partnerov. Bojuje za brata, ktorého zavreli za to,... Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK

Dôvody stíhania svedkov

V sprievodnom článku sa píše: „Tieto subjekty údajne mali nahovárať dôležitých svedkov, ktorí pochádzajú napríklad zo zločineckých skupín v týchto prípadoch a v tom, ako majú vypovedať v konkrétnych prípadoch. Vďaka tým sa dostali do väzby top funkcionári bezpečnostných zložiek štátu. Ide o ľudí ako je Ľudovít Makó, ale aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Správa hovorila aj o tom, že tento zásah je motivovaný oligarchami a opozičnými politikmi a to preto, aby sa deštruovalo celé trestné konanie a celé vyšetrovanie závažných káuz, ako je Očistec a Judáš.“
Reportér Striško bol na mieste činu

Striško priznáva, že správe príliš veľkú váhu neprikladal: „Takéto správy do redakcií, na sociálne siete, alebo nám novinárom chodia pomerne často.“ Redaktor priznáva aj to, že nie je tajomstvom, že novinári, ktorí sa týmto témam venujú, sa spojili s osobami, ktorých by sa tento zásah mohol týkať.
Osoba, ktorá mala byť zadržaná, unikla

Redaktor vo videu hovorí, že v ráno konania akcie, keď zásah začínal, tam boli štyria novinári, redaktorka TV markíza a redaktor Topiek a Aktualít. Spolu sa tam zdržiavali od cca 4 hodiny rannej do siedmej. Striško dodal, že zásah, pri ktorom zadržali 1 osobu, sa udial okolo 7.45. Následne sa všetko zastavilo, na pokyn policajného prezidenta P. Kovaříka. Striško ozrejmil, že zasahujúci policajti osobu ktorú mali zadržať videli na vlastné oči unikať. Nemohli však zasiahnuť.
Vnútro tvrdilo zvláštne veci

Následne hovorí Striško toto: „Čo je nepresná informácia – tá prišla po tých všetkých veciach a komentároch - prišla informácia od Kovaříka – prečo zastavil akciu. Ale čo je neštandardné – že policajný prezident tvrdí, že tí novinári ktorí boli pred budovou v deň akcie, sa ho dotazovali, že kam idú tí policajti čo vyšli z budovy inšpekčnej služby. Kam idú a čo sa tam deje. Tak táto informácia, ktorú minister vnútra dal v piatok minulý týždeň médiám, tak môžem povedať, že táto informácie je nepravdivá,“ hovorí Striško.
Nikto ani PP ani ministra vnútra nekontaktoval

Novinár TV JOJ dodáva, že ak minister myslí ich štyroch: „nikto z nás pána ministra nekontaktoval – že čo sa tam deje pred tou budovou a nemá to ani logiku a nerozumiem tomu. Tejto nepresnosti. Nerozumiem, prečo to pán minister takýmto spôsobom komentuje,“ hovorí reportér.

Pčolinský: Mikulec predkladá novelu, ktorá umožňuje vylúčiť z volieb neočkovaných!
Šéf rezortu vnútra si urobil ďalší vážny problém. Na rokovanie do parlamentu predložil návrh zákona, ktorý umožňuje vylúčiť z volieb všetkých, ktorí nie sú zaočkovaní. Petra Pčolinského to doslova zdvihlo z jeho poslaneckého... Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


Striško si dokonca osobne aj overoval u iných kolegov ktorí boli na mieste, či niekto z nich niečo také neurobil a nevolal policajnému prezidentovi alebo ministrovi a všetci mu potvrdili, že nie.

Striško ešte dodal, že ani na PP ani na Mikulca kontakt ani nemá a predpokladá, že ho nemajú ani jeho kolegovia. Takže keď minister tvrdí, že sme ho kontaktovali, tak to nie je pravda,“ uzatvára Striško.

Podľa reportéra TV JOJ nie je pravdepodobné ani to, že by si vôbec nejaký novinár dovolil volať ministrovi v skorých ranných hodinách a vypytoval sa na akciu.  Nemyslím si ani, že by minister začal konať na základe podnetu novinára. Striško zopakoval, že on osobne by si nikdy nedovolil volať v skorých ranných hodinách akémukoľvek ministrovi. „My nie sme preňho partneri, aby on reagoval na takú závažnú vec,“ dodal Striško.
Striško žiadal od Mikulca vysvetlenie odpovede

A reportér má otázky. Tie aj písomne Mikulcovi odoslal. Striško by chcel vedieť, ktorý novinári ministra kontaktovali a akým spôsobom. Napriek už uplynutému termínu pre odpoveď, žiadna do momentu nakrúcania videa s reportérom neprišla.

Na otázku, ako si konanie Mikulca Striško vysvetľuje povedal, že minister vnútra je pod tlakom a preto použil takúto „novinársku slučku“. Voči tomuto spôsobu sa Striško však ohradzuje. O zámere ministra Striško nechce špekulovať. Podľa neho pravda časom vyjde najavo.

Každopádne, Striška vyrušuje, že minister aj prezident policajného zboru takýmto spôsobom – zmarením zadržania osoby, vstúpili do kauzy, kde sú tak obrovské podozrenia.
Mikulec nakoniec odpovedal. Nedostatočne.

Dnes už máme k dispozícii aj finálne stanovisko ministra Mikulca na otázky Striška. Podľa TV JOJ reagovalo ministerstvo nedostatočne: „Minister vnútra nebude konkretizovať mená novinárov, ktorí sa na neho obrátili. Vzhľadom na to, že novinári boli na mieste, kde sídli inšpekcia od skorých ranných hodín (3:00 – 4:00), niekedy v čase medzi 7 a 8 hodinou ráno bola informácia o dianí na inšpekcii prítomná už v celom mediálnom priestore. Zároveň považujeme za nepochopiteľné, ak sa spochybňuje právo ministra vnútra informovať sa o dianí v rezorte vnútra v rozsahu jeho kompetencií a to obzvlášť v prípade, ak sa novinárske štáby sústredia pred budovou ÚIS," uviedla hovorkyňa rezortu Barbara Túrosová.

Dilema v koalícii. Podporí Sme rodina aj OĽaNO Mikulca alebo sa kvôli nemu začne koalícia rozpadať?
Dovolenkové obdobie a ukončenie protestov priniesli na politickú scénu relatívny pokoj. Naozaj iba relatívny. Čaká sa totiž na to, ako dopadne súboj o hlavu ministra vnútra Romana Mikulca. Tú totiž najnovšie žiada aj koaličné Sme... Čítať ďalej
02 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik