Kolíková nevie vybaviť zvýšenie 400 eurových platov na súdoch. Desiatky miliónov na budovu našla
04 | 08 | 2021 I Petra Demková

„Neviem to vybaviť,“ povedala sudcom ministerka Kolíková, keď ju prosili o zvýšenie 400 eurových platov pre asistentky na súdoch. Situácia je pritom alarmujúca. Desiatky miliónov eur na budovu nového mestského mega-súdu pritom ministerka našla. Informuje Pluska.


Ministerka Kolíková už dlhšie bojuje o myšlienku nového mestského súdu v Bratislave. Mnohí jej oponenti však za touto jej aktivitou vidia snahu o korupciu a sledovanie si vlastných záujmov.
Kolíková predstavuje sudcom svoju víziu

V týchto dňoch obchádza Mária Kolíková bratislavské súdy a snaží sa medzi sudcami propagovať svoju víziu.

„Ako prvý prišiel na rad najvyťaženejší slovenský súd - Bratislava I. Začiatok nebol najvydarenejší. Kolíková nechala jeho predsedu Jána Goliana čakať štyridsať minút nastúpeného vo vchode Justičného paláca. Po mnohých korupčných odhaleniach sa teraz na pretras dostali kľúčové problémy súdu. Atmosféra miestami iskrila,“ informuje portál Plus7dní.

Draxler: Ak sa uskutoční návšteva pápeža, polícia bude musieť zatknúť všetkých členov vlády
Podľa exministra školstva Juraja Draxlera by orgány činné v trestnom konaní mali zatknúť všetkých členov vlády. Stať by sa to malo v prípade, že pápež dorazí na Slovensko a ľudia sa na základe toho zhromaždia nazakzia. Uviedol to v príspevku na... Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Zjednotenie menších súdov

Výsledkom Kolíkovej reformy má byť zjednotenie menších súdov a zlepšenie ich špecializácie. „Všetky obvody a úseky, okrem trestného, majú byť spojené pod strechou veľkého kolosu mestského súdu. Kolíková ho plánuje postaviť „na zelenej lúke“ alebo získať úpravou už existujúceho objektu,“ informuje Plus 7 dní.

„Momentálne hľadáme vhodný priestor, možností je viac. Mám už predstavu, kde by to mohlo byť,“ povedala ministerka. Plus 7 dní informuje aj o tom, že desiatky miliónov na výstavbu má Slovensko získať z fondu obnovy Európskej únie.
Sudcovia sú nahnevaní. Kolíkovej to dali pocítiť

„Ak myslíte reformu úprimne a naozaj chcete pomôcť súdnictvu, tak sa treba zaoberať praktickými problémami, nie tým, že budete stavať budovu. My všetci budeme nadšení novým mestským súdom - klimatizovaným, krásnym, čistým, nerozpadávajúcim sa, ale čo sa tým vyrieši? Nič to nepomôže bez toho, aby ste neasanovali úplné základy,“ povedal hneď na úvod diskusie kriticky trestný sudca Marek Filo.

Podľa viacerých sudcov, problémy na súdoch sú všeobecne známe. Je to hlavne preťaženosť súdov. Niektorí sudcovia majú na stole ej 600 či 700 prípadov. To spôsobuje prieťahy a niektoré súdne spory trvajú roky až desaťročia. Sudcovia si myslia, že je nutné navýšiť počet sudcov.

O tomto však ministerka nechce ani počuť, podľa nej je sudcov dosť.
Kardinálny problém - platy asistentiek

„Kardinálny problém je aj to, že za tridsať rokov sa neriešilo zastupovanie počas materských dovoleniek a dnes na ňu môžu ísť aj muži. Na civilnom úseku máme štyri kolegyne na materskej. Keď odíde poslanec z parlamentu, nastúpi náhradník, keď odíde sudca, nepríde nikto,“ prispela do diskusie jedna zo sudkýň, ako o tom informuje Pluska.

M. Kolíková: V novele o COVID preukazoch ústavnoprávny problém nevidím
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) nevidí žiadny potenciálny ústavnoprávny problém v novele o COVID preukazoch. Ak by sa ňou zaoberal Ústavný súd (ÚS) SR, neobáva sa, že by to skončilo "fiaskom". "Som presvedčená, že je tu absolútna... Čítať ďalej
25 | 07 | 2021 | TASR/Bačinský


Obrovským problémom sú už roky platy súdneho personálu, najmä asistentov sudcov. Zárobok vo výške 400 Eur skutočne nie je v hlavnom meste adekvátny a to na žiadne pozícii. Už vôbec nie takej odbornej.

„My už nerobíme výberové konania, ale náborové, berieme každého, kto spĺňa aspoň aké-také podmienky. Asistentky sú neskutočne vyťažené, za tie peniaze toho už majú plné zuby a odchádzajú,“ informovala úradníčka na civilnom úseku, Beata Králová.
Kolíková tvrdí, že zvýšenie platov vybaviť nevie

Odpoveď Kolíkovej asi sudcov a asistentky neuspokojí. Ministerka tvrdí, že zvýšenie mzdových nákladov žiadala, no bezúspešne. „Uplatňovala som to na všetkých formálnych aj neformálnych fórach, aj v rámci koaličných rád, zatiaľ sa mi to nepodarilo. Je to problém, viem to,“ povedala ministerka.

Pluska poznamenáva, že v miestnosti, kde sa stretnutie konalo, nefungoval ani mikrofón.

Sudkyňa Ayše Pružinec Erenová priblížila ministerke situáciu na súdoch. „Aby som si asistentku udržala, dávam jej zo svojho 13. a 14. platu už roky päťsto eur. Tie baby majú nástupný plat štyristo eur, z toho nemôžu vyžiť. Kto sem, preboha, príde? To chcete povedať, že takýto argument vám neprejde na ministerstve financií?“
Drzá odpoveď Kolíkovej

Vrcholom bolo, že ministerka neodpovedala úprimne a zmysluplne, ale takpovediac si do sudkyne kopla sarkastickou odpoveďou. „Môžem vám dať dole trinásty plat, ísť za ministrom financií: Tu som našla v justícii peniaze a pôjde to na súdnych úradníkov. To môžem urobiť hneď,“ povedala podráždene Kolíková.

Na to sa nezdržal už ani sudca Filo a na ministerku reagoval slovami: „Ak vám neprejde požiadavka zvýšiť platy administratívneho personálu, tak nám v podstate hovoríte, že jediná cesta, ktorú my môžeme urobiť zvnútra, je štrajk.“

Kauza štyroch ministrov: Kolíková je diktátor roka, Gröhlinga sa musíme čím skôr zbaviť (VIDEO)
Vyjadrenia štyroch ministrov ho nenechali chladným. Lekár, výživový poradca a posledný rok a pol najmä komentátor politického diania Igor Bukovský opäť kritizuje vládu. V najnovšom videu zverejnenom na platforme YouTube komentoval vyjadrenia... Čítať ďalej
17 | 07 | 2021 | Tibor Sipos