Zamestnanci U.S. STEEL Košice sú už 43 dní v štrajkovej pohotovosti. Cítia sa byť vykorisťovaní!
03 | 08 | 2021 I Ondrej Štefik

Zamestnanci americkej spoločnosti na východnom Slovensku sú už 43. deň v štrajkovej pohotovosti.  Včera protestovali v centre Košíc. Táto nátlaková akcia bola avizovaná aj vo videu politického subjektu Socialisti.sk.   


Niekoľko stoviek zamestnancov U.S. STEEL sa včera zúčastnilo protestného zhromaždenia pri Dolnej bráne v Košiciach. Neskôr prešli do protestného pochodu mestom, aby upozornili verejnosť, že oceliari majú problémy pracovno-právneho charakteru.
Zvyšovanie pracovného času, znižovanie počtu zamestnancov, recesia v hutníctve kvôli korona-kríze

Predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Juraj Varga informoval, že zamestnávateľ chce navýšiť týždenný pracovný čas z 35,5 hodiny na 37,5  hodiny. Oceliarne mali podľa jeho slov v roku 2019 cez 12 000 zamestnancov. Počty zamestnancov sa od toho roku postupne znížili znížili na 9 840.

„Ide dobre biznis v hutníctve," dôvodí odpor odborov ich predseda. Podľa jeho slov po 16 mesiacoch stagnácie, prepadu, tvrdej recesie, keď produkcia bola na úrovni 65 percent vyťaženosti liniek, začal hutnícky priemysel na východnom Slovensku expandovať. Dnes idú na 100 percent, predajný profit rastie, spoločnosti sa podľa neho darí. Keď sa v hutníctve nedarilo, tak sa dohodli na stabilizácií platov, uviedol odborový predák.

Ak chcete dediť, dajte rodičov a starých rodičov zaočkovať a urýchlite tento proces, šokuje Jakubec (VIDEO)
Spor medzi zaočkovanými a nezaočkovanými sa nepáči ani kontroverznému spevákovi Martinovi Jakubcovi. Názor na to vyjadril vo videu, ktoré umiestnil na sociálnej sieti. Čítať ďalej
02 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik

Spoločnosti sa darí, a preto chceme viac peňazí a nechceme dlhšie pracovať

„Kedy si máme pýtať viac peňazí? No vtedy, keď sa darí," Varga logicky dôvodí svoje postoje. Pýtajú si priemerne 70 eur, minimálne 50 eur každému zamestnancovi.  Ak nevyjdú rokovania, spúšťajú procesy prípravy štrajku. Podľa Vargu majú verejnú podporu zamestnancov.

Vedenie U.S. Steelu pokračuje v rokovaní so zástupcami odborov. Zatiaľ sú ich predkladané podmienky pre zamestnancov neprijateľné. Napätá situácia je v železiarňach už od marca. Ministerstvo práce do procesu zatiaľ nevstupuje.

Belousovová: Stále počúvame len o vakcínach, ale čo liečenie? Vírusové choroby sa predsa liečia
Na každom kroku počuť - Vakcína je sloboda! Aká, keď sa tí, ktorí sa dali zaočkovať, majú báť tých, ktorí sa zaočkovať nedali? Pred čím ich teda vakcína chráni? Presne túto otázku si dáva aj Anna Belousovová reagujúc na slová hlavného medicínskeho... Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik