To sa dalo čakať: Pfizer a Moderna nekompromisne zdražujú vakcíny, údajne nie naposledy
03 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Farmaceutické firmy Pfizer/BioNtech a Moderna zdražujú vakcíny proti COVID-19, informuje server týždenníka Focus s odvolaním sa na vyjadrenie francúzskej vlády.




Ako píšu Novinky, v súčasnosti rokuje Európska únia s výrobcami o novej dodávateľskej zmluve. Zvýšenie cien farmaceutické firmy zdôvodňujú nutnosťou zmeny výroby vzhľadom na indickú mutácii vírusu, teda delta variant. Uviedol to štátny tajomník pre Európsku úniu Clément Beaune.





O podmienkach nových dodávateľských zmlúv v súčasnosti rokuje Európska únia. Žiada, aby výrobcovia "adaptovali" vakcíny na nové mutácie vírusu, povedal Beaune vo vysielaní rozhlasovej stanice RFI. On sám konkrétnu sumu neoznámil, ale potvrdil, že dodávky budú "pre všetkých zákazníkov o niečo drahšie".


Ceny, zodpovednosť, kvalita: To všetko malo zostať utajené v zmluve medzi konzorciom Pfizer/Biontech a EÚ (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Konkrétne sumy




Denník The Financial Times priniesol informáciu o konkrétnych sumách. Podľa novín má dávka očkovacej látky od firmy BioNtech/Pfizer zdražieť zo súčasných 15,5 eura na 19,5 eura. V prípade vakcíny Moderna sa má cena zvýšiť z doterajších 19 eur na 21,5 eura.





Ani jedna z farmaceutických spoločností k zdraženiu vakcín nevzniesla takmer nijaké pripomienky, nerátajúc okolnosti týkajúce sa delta variantu. Zdroje denníka The Financial Times upozorňujú, že nejde o konečné zdraženie. Pfizer by mal cenu za dávku vakcíny opäť navýšiť. To by sa malo stať vo chvíli, keď sa  pandémia dostane pod kontrolu.


https://www.hlavnydennik.sk/2021/08/01/medzinarodny-skandal-unikla-zmluva-medzi-pfizerom-vakcina-je-tunelovanie-statnych-rozpoctov/