Revolúcia vo vesmírnom inžinierstve: Najnovší materiál má odolať všetkým vplyvom z vonku
03 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Vesmírne inžinierstvo zrejme čaká revolúcia. Britskí vedci testujú unikátny materiál, ktorý má na nízkej obežnej dráhe Zeme odolať prakticky všetkým škodlivým vplyvom. A ak sa osvedčí, mohli by sa z neho už čoskoro stavať satelity a vesmírne plavidlá novej generácie, informuje portál TN.Nova.cz.






Nízka obežná dráha Zeme nie je oázou pokoja, ale skôr nepriateľským územím. Vesmírne plavidlá a satelity sú tam vystavené extrémne náročným podmienkam. "Hovoríme tu o UV žiarení alebo o najrôznejšom prachu a časticiach, ktoré reagujú s povrchom. A to môže mať nečakané následky," vysvetlil vedec Stuart Donovan Holmes.

Vedci na univerzite v Bristole vyvíjajú polymér, ktorý má všetkým nástrahám vesmíru čeliť. "Vyvinuli sme polymér, ktorý sa v podstate sám uzdravuje. Keď je vystavený prostrediu na nízkej obežnej dráhe Zeme, materiál reaguje s kyslíkom a v podstate na svojom povrchu vytvára niečo ako ochranný pancier," opísal Ian Hammerton, chemik na univerzite v Bristole.

Rusko chce vybudovať vlastnú vesmírnu stanicu po odchode z ISS
Prevádzku ruského segmentu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) plánuje ruská vesmírna agentúra Roskosmos ukončiť v roku 2028. Čítať ďalej
31 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

"Sovietsky materiál" nahrádza novší

Na stavbu vesmírnych plavidiel sa veľakrát stále používajú rôzne kovové zliatiny, ktoré boli prvýkrát vyvinuté v priebehu vesmírnych pretekov medzi Sovietskym zväzom a Spojenými štátmi.

"Otvára sa nám svet veľkých možností. Budeme schopní budovať veľmi veľké a zložité štruktúry, ktoré budú odolné, silné a ľahké zároveň," dodal Holmes. Unikátny materiál sa už čoskoro pozrie do vesmíru. Testovať ho bude posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Miliardár Bezos vo svojej rakete dosiahol hranicu vesmíru: "Najlepší deň vôbec," vyhlásil
Raketa New Shepard spoločnosti Blue Origin úspešne vyniesla modul RSS New Step s najbohatším mužom sveta Jeffom Bezosom a tromi ďalšími vesmírnymi turistami na hranici vesmíru. Nosná raketa aj modul s posádkou po niekoľkominútovom lete bezpečne... Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Tibor Sipos