Izraelský zlatý medailista má smolu. Nie je totiž Žid!
03 | 08 | 2021 I Ondrej Štefik

Artjom Olegovič Dolgopjať sa presťahoval z Ukrajiny ako 12-ročný do Izraela. Pre Izrael sa stal hrdinom, ktorý vybojoval pre národ zlatú medailu. Nie je však plnohodnotným občanom tohto pomerne mladého štátu. Nepovažujú ho totiž za Žida. Exminister školstva Juraj Draxler poukázal na túto kontroverznú záležitosť a dal do kontextu našich politikov, ktorý velebia Izrael ako slobodnú krajinu priateľskú ku homosexuálnej komunite.


Podľa Time of Izrael zlatá medaila, ktorú získal na olympijských hrách Artjom, je len druhou v izraelskej histórii štátu po víťazstve surfera Gal Friedmana v roku 2004 v Aténach. Predseda vlády Naftali Bennett gratuloval Dolgopjaťovi za „tvorbu histórie“. Podľa jeho slov priniesol tento mladý  24-ročný gymnasta „veľkú pýchu a vzrušenie do celého Izraela“.

„Arťjom, šampión, dnes si sa zapísal do histórie!" napísal na sociálnu sieť prezident Isaac Herzog.
Keď ťa národ miluje, ale nevezme ťa úplne medzi seba, lebo nemáš matku židovku...

Aj keď je zamilovaný a rád by si zobral svoju bieloruskú priateľku, bohužiaľ, nemôže. „Štát mu nedovoľuje vydať sa," povedala Dolgopjaťova matka Angela. Existuje  takzvaný "zákona o návrate" v kontexte ktorého má nárok na izraelské občianstvo každý, kto má aspoň jedného židovského starého rodiča. Šampiónov otec je Žid a preto získal izraelské občianstvo. Jeho matka je však nežidovského pôvodu.

Halacha je židovské náboženské právo, ktoré stanovuje židovstvo po ruži. Inými slovami matka musí byť Židovka, aby boli deti uznané za Židov. Starí Židia totiž nepoznali DNA testy a je logické, že matka bola vždy istá. Tak sa zachovávala čo najväčšia možná miera židovskej línie.  Zlatý medailista je teda občan Izraela, ale nie je Žid a v Izraeli sa môžu ženiť iba Židia.

Ceny, zodpovednosť, kvalita: To všetko malo zostať utajené v zmluve medzi konzorciom Pfizer/Biontech a EÚ (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Keď obdivuješ jednu stranu mince, aby si sa majiteľovi mince zapáčil, lebo má veľký globálny vplyv

„Nemôže mať cirkevný sobáš. Ale ani civilný, pretože taký v Izraeli - neexistuje!" píše vo svojom statuse Draxler. Pokračuje ďalej: „Chudák olympijský víťaz síce má už tri roky priateľku (z Bieloruska), ale zobrať si ju nemôže. V Bratislave máme veľa PRIDE-istov, čo sú veľmi za sobáše ako ľudské právo, dokonca bez ohľadu na pohlavie. Máme tiež veľa obdivovateľov Izraela - radnica Starého Mesta na jar vyvesila izraelskú vlajku (na podporu práva zabíjať hocikoho, kto sa bráni zaberaniu svojho územia). Máme dokonca sudcu ústavného súdu, ktorý po fejsbúkoch vypisuje tak, že by aj Netanjahu bol naňho hrdý (každý organizácia, ktorá kritizuje niečo na Izraeli vrátane napr. Humans Rights Watch, je podľa neho antisemitská)."

Exminister ďalej ironizuje: „Tieto dve skupiny sa určite značne prekrývajú. Tak šup-šup, ak máte obsesiu v jednej alebo druhej téme, a ste genetickí aktivisti, hneď môžete spustiť obrovskú rozhorčenú kampaň. Nie? Myslel som si."

Návšteva pápeža môže byť aj pre zaočkovaných seniorov druhou „atómovkou“, varuje Matovičova sestra Belicová
Očkovací teror prekáža aj Zuzane Belicovej, sestre Igora Matoviča. Tá sa však na celú záležitosť pozrela z iného, zato dosť vážneho uhla pohľadu. Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik