„Žiadna pandémia neexistuje, je to podvod!“ kričali protestujúci Izraelčania
02 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Koronavírus „straší“ svet už viac ako rok a pol. Vlády praktiky všade tvrdia, že jediná cesta ako sa pred ním ochrániť je vakcinácia. Preto zavádzajú akési zelené pasy (Green pass). Proti nim sa však dvíha stále väčšia vlna kritiky. Dorazila už aj do Izraela, ktorý patrí medzi najviac zaočkované krajiny sveta.


Židovský štát sa pustil do boja s COVID-19 naozaj s veľkou vervou, no ako sa ukazuje, obmedzenia a ďalšie očkovania už začínajú prekážať aj samotným Izraelčanom. Ako informuje portál topky.sk niekoľko stoviek z nich protestovalo v sobotu v Tel Avive proti novým obmedzeniam a očkovaniu.
Izrael v uplynulých dňoch začal s očkovaním „posilňovacou“ vakcínou

Demonštranti podľa agentúry AFP vyvesili transparent s nápisom „Žiadna pandémia neexistuje, je to podvod“. Protestujúci niesli aj transparenty s údajmi o očkovaní proti koronavírusu, jeden plagát dokonca spájal vakcíny s nacistami. Hoci v Izraeli je miera očkovania veľmi vysoká, takmer 60 percent z 9,3 milióna obyvateľov Izraela je zaočkovaných dvomi dávkami vakcíny, prevažne od firmy Pfizer/BioNTech, počet novo infikovaných a hospitalizovaných stúpol na najvyššie úrovne za posledných niekoľko mesiacov. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva počet nových prípadov nákazy koronavírusom za predchádzajúci deň dosiahol 2 435, čo je najvyššie číslo od marca. Za týmto nárastom má byť vraj najmä nákazlivejší Delta variant.

Stúpol aj počet hospitalizovaných, ktorých bolo 326, čo je najviac od apríla. Izrael v uplynulých dňoch začal s očkovaním „posilňovacou“ vakcínou pre starších občanov, zaviedol povinné nosenie rúšok v interiéri a tiež reštrikcie súvisiace so „zeleným pasom“, vyžadujúce potvrdenie o očkovaní pre vstup do uzavretých priestorov, ako sú telocvične, reštaurácie a hotely.

Nárast infekcií je krokom späť po tom, ako sa Izraelu vďaka obzvlášť rýchlej očkovacej kampani podarilo znížiť počet nových prípadov COVID-19 z 10 tisíc denne na menej ako sto. „Ekonomika musí zostať otvorená. Nechcem zaviesť lockdown, budem sa mu vyhýbať za každú cenu. Všetko je otvorené, no potrebujeme rúška a vakcíny,“ vyhlásil minister zdravotníctva Nican Horowitz pre televízny kanál Channel 12. Milión Izraelčanov však stále odmieta dať sa zaočkovať, hoci na to majú nárok.

V Izraeli sa začali klinické testovania tabletkovej verzie vakcíny proti Covid-19
Tabletková verzia vakcíny proti Covid-19 by mohla byť skutočne zmeniť situáciu v krajinách s nízkou imunizáciou, uviedol jej vývojár, informuje portál RT. Čítať ďalej
31 | 07 | 2021 | Lukáš Leca