Prieskum: Vláde Matovičovej bábky Eduarda Hegera dôveruje len 17 percent občanov
02 | 08 | 2021 I TASR
Vláde Eduarda Hegera dôveruje len 17,2 percenta občanov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý v súvislosti so zvládaním takzvanej pandémie iniciovali Slovenská akadémia vied a agentúry MNFORCE a Seesame. Informuje TASR.

Prieskum pod názvom Ako sa máte, Slovensko? sa zameriaval na zisťovanie dvoch vecí. Po prvé, aký je vzťah obyvateľstva k očkovaniu. Po druhé, ako dôverujú občania vláde ohľadom zvládania takzvanej pandémie ochorenia COVID-19.

Dôvera vo vládu v súvislosti s koronakrízou podľa prieskumu stagnuje na nízkej úrovni. Po odstúpení premiéra Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a nástupe novej vlády Eduarda Hegera dôvera mierne stúpla z marcových 14,2 percenta na májových 17,2 percenta. Dôvera vo vládu podľa predchádzajúcich prieskumov klesá od apríla 2020, keď bola 54,4 percenta.

Iba 24,6 percenta zaočkovaných respondentov a 26,1 percenta tých, ktorí sa chcú zaočkovať, vláde v súvislosti s koronakrízou dôveruje. Medzi tými, ktorí sa nechcú zaočkovať, vláde dôveruje iba 5,9 percenta respondentov. Zdravotníctvu dôveruje 57 percent už zaočkovaných a len 25,6 percenta tých, ktorí sa nechcú zaočkovať. Obdobne je to i pri dôvere vo vedecké inštitúcie na Slovensku. Čo sa týka postoja politikov k očkovaniu, len pre každého piateho respondenta je dôležitý.

Prieskumom bolo zistené, že ochota očkovať sa úmerne klesá s nízkym pocitom ohrozenia kornavírusom. Správa TASR však neuvádza, aká je reálna ochota ľudí podstupovať očkovanie podmienečne registrovanými, experimentálnymi vakcínami.

Nezaočkovaní sa nedostanú k voľbám. Sci-fi? Nie! Chystá sa to, upozornil Uhrík
„Matovič s Mikasom budú môcť pred voľbami jednoducho ‘úplne legálne vyhláškou na základe zákona’ zakázať vstup do volebných miestností pre nezaočkovaných - aby tam náhodou niekoho ‘nenakazili’,“ upozornil Uhrík na to, čo prešlo... Čítať ďalej
02 | 08 | 2021 | Petra Demková