Právnička Laššáková: Koho chránia novinári, keď doslova obhajujú len jednu stranu?
02 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Počas ostatných dvoch protestoch nespokojných Slovákov pred parlamentom a prezidentským palácom sa hnev ľudí obrátil i proti zástupcom médií. Dostali sa do nemilosti za to, ako „objektívne“ informujú o vakcínach, protestoch ľudí na hraniciach, ale aj niektorých politikoch či dokonca špeciálnom prokurátorovi.


Kritickým okom sa pozrela na prácu médií v statuse aj naša uznávaná právnička Judita Laššáková, ktorá ich zhodnotila najmä z pohľadu vyjadrení špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica k niektorým „živým“ prípadom, za čo si vyslúžil kritiku generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Lipšicove správanie porovnala s konaním krajského prokurátora Rastislava Remetu. A mainstreamové médiá? Tie „prostorekého“ Lipšica úspešne kryjú.
Ak šéf štátneho orgánu niečo povie, podriadený má zraziť opätky a splniť, čo šéf povedal!

Laššáková sa hneď na úvod statusu pýta, koho chránia novinári, keď doslova obhajujú jednu stranu? Vzápätí už prelaďuje na Lipšicove výroky, ktoré kritizoval aj generálny prokurátor Žilinka. „On nielen môže, ale aj musí, keďže je Lipšicovým nadriadeným. Áno, prokuratúra je monokratický orgán, na čele ktorého stojí jej šéf, ktorým je Maroš Žilinka. On je šéf a Daniel Lipšic podriadený. A ak šéf tohto štátneho orgánu niečo povie, podriadený má zraziť opätky a splniť, čo šéf povedal!“ vysvetľuje právnička.

„Ostatným prokurátorom nedovoľuje ani zákon, ani etický kódex prokurátorov, ktorých viaže k zdržanlivosti, aby sa vyjadrovali k otvoreným veciam, prípadne otvorene kritizovali kroky svojho šéfa na stránkach alebo vo vysielaní médií. Zdržanlivosť predviedol aj prokurátor Remeta v relácii SME,“ konštatuje Laššáková na margo bratislavského krajského prokurátora.

Do Lipšica sa pustili už aj advokáti. Svojimi vyjadreniami môže ovplyvňovať prebiehajúce vyšetrovania
Po kritike generálneho prokurátora Žilinku, verejnú výzvu špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi zasiela aj Iniciatíva advokátov za právny štát (IAPŠ) a advokát Martin Ribár. Mediálne vyjadrenia špeciálneho prokurátora Lipšica sú podľa nich... Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Prokurátor Remeta ukázal, ako sa rešpektuje, že prípravné konanie je neverejné

„Otázky moderátorky sa veľmi často dotýkali káuz, ktoré Remeta nielenže nedozoruje, ale sú aj živé. Niekoľkokrát jej musel vysvetliť, že k živým kauzám sa nielenže nechce, ale ani nesmie vyjadrovať. Nesmie sa vyjadrovať ani z dôvodu, že mnohé sú ešte v štádiu prípravného konania, ktoré je neverejné. Ak by sa k nim prokurátor Remeta vyjadril, 1) spreneveril by sa svojmu povolaniu, 2) porušil by etický kódex prokurátora a 3) porušil zákon,“ skonštatovala právnička, ktorá kvituje, že prokurátor Remeta nezachádzal do detailov a odpovedal na otázku medzi riadkami.

Blaha: Pán Lipšic, odstúpte. Zmiznite. Vypadnite. Ste hanbou prokuratúry, ste hanbou Slovenska
Vojna v policajných zložkách sa už, zdá sa, preniesla i do prokuratúry. Daniel Lipšic ako špeciálny prokurátor sa totiž vyjadril k tomu, k čomu nemal, a za to si vyslúžil ostrú kritiku nielen od generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ale aj od... Čítať ďalej
29 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik

Novinári sú veľmi vzdelaní, dominujú pritom dve disciplíny: ústavné a trestné právo

„Nikto si nesmie ani len náznakom myslieť, že novinárska obec sa neuspokojila s odpoveďami pána prokurátora preto, lebo dlhodobo spolupracovali s politikmi a namiesto pravdy ich vždy zaujímali iba senzácie, ktoré dominovali na titulných stránkach médií. Toto si nikto nemôže myslieť, lebo to tak určite nie je! Slováci sú veľmi vzdelaní, hlavne v práve a hlavne novinári, dominujú pritom dve disciplíny: ústavné a trestné právo, všakáno!“ píše sarkasticky Laššáková na adresu médiá, ktoré sa majú tiež riadiť etickým kódexom novinárov.

„Nesmieme zabúdať ani na to, že možná nespokojnosť s odpoveďami, ktoré poskytol prokurátor Remeta, a ich kritika z radov novinárov, sa môže javiť, ako určitá forma spolupáchateľstva, prípadne účastníctva. To sú dva pojmy trestného práva, s ktorým tu veľa osôb šermuje, neuvedomujúc si ich význam,“ prízvukuje Laššáková.


Kryjú Lipšica, lebo chránia samých seba?

„Nikto príčetný si predsa nemôže myslieť, že novinári, a hlavne na Slovensku, by sa znížili k tomu, aby dávali obrovský priestor niektorým vyvoleným politikom iba pre to, aby plnili titulky! A teraz, keď to vyzerá tak, že sa do ich priazne votrel niekto, kto svojmu novému remeslu vlastne vôbec nerozumie a porušuje zákon a etický kódex, a toho ‘niekoho’ novinári dlhé roky protežovali a chránili pred vecnou kritikou neberúc do úvahy zničujúce fakty a skľučujúci skutkový stav ohľadom jeho osoby, sa vlastne stavajú na jeho ochranu iba preto, lebo vlastne chránia sami seba!“ konštatuje na záver Judita Laššáková.

A dodáva: „Nie je predsa možné, že novinári na Slovensku doslova naleteli niekomu celkom podpriemernému, aby ho teraz PR článkami ‘kryli’! Toto sa nikomu nemôže takto javiť!“

Treba urobiť poriadky so šéfom špeciálnej prokuratúry. Už včera bolo neskoro! Myslí si Laššáková
Osoba Daniela Lipšica bola tŕňom v oku mnohým už pri jeho kandidatúre na post špeciálneho prokurátora. A ako sa ukazuje, celkom oprávnene. Odhliadnuc od jeho podmienečného odsúdenia či „zvláštnej“ minulosti, ktorú spomínal najmä Štefan Harabin, tak... Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik