Pouličné blokády v Bratislave očami nemeckej tlače
02 | 08 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Odpor proti sprísneniu protipandemických opatrení v Európe sa stupňuje. V slovenskom hlavnom meste Bratislave sa vo štvrtok do centra mesta nahrnuli stovky ľudí, ktorí protestovali proti zavedeniu očkovacieho pasu a zo zákona povinnému testovaniu neočkovaných osôb.



Povinné testovanie nezaočkovaných ako vstupenka

Ako píše nemecký portál Epoch Times, nedávno prijatý zákon na Slovensku, ktorý podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, vyžaduje povinné testovanie neočkovaných osôb ako vstupenku do reštaurácií, divadiel a prevádzok služieb. Toto, ako aj zavedenie "zeleného pasu" naráža na obrovský odpor obyvateľstva.

Protesty v Bratislave sa začali už pred dvoma týždňami v piatok, ale vyvrcholili vo štvrtok (28. júla). Stovky ľudí sa nahrnuli do hlavného mesta a zablokovali verejnú dopravu. Keďže sa zhromaždili na námestí pred prezidentským palácom, paralyzovali dopravu v meste. Demonštrácia nebola ohlásená.
Polícia použila slzotvorný plyn

Polícia použila slzotvorný plyn, aby zabránila demonštrantom vtrhnúť do budovy parlamentu. Nasledovali búrlivé scény. Rozhnevaný dav hádzal na budovu vajíčka. Niektorí protestujúci vyzývali vládu, aby odovzdala moc "ľudu". Iní varovali pred dvojtriednou spoločnosťou medzi očkovanými a neočkovanými, ktorú by priniesol nový zákon.

Mimoparlamentná vyšetrovacia komisia v Holandsku chce žalovať vládu kvôli očkovaniu proti COVIDu
01 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Obmedzenia pre neočkovaných

Ako ďalej píše Ani Asvazadurianová vo svojom článku o dianí na Slovensku, nový zákon dáva úradom právo v prípade novej vlny koronavírusu zaviesť obmedzenia pre neočkované osoby.

Očkovaným bude umožnený prístup do verejného života, neočkovaní ľudia sa budú musieť preukázať negatívnym testom na koronavírus alebo potvrdením, že ochorenie prekonali. Až potom môžu vstúpiť do reštaurácie či iného zariadenia.
Zaočkovanosť na Slovensku patrí medzi najnižšie v Európe

Slovenská vláda dúfa, že nový zákon zvýši ochotu obyvateľstva dať sa zaočkovať. Ani Asvazadurianová ďalej poukazuje na to, že zaočkovanosť na Slovensku patrí medzi najnižšie v Európe. Podľa Univerzity Johna Hopkinsa je proti Covid-19 plne zaočkovaných len niečo viac ako 35 percent slovenskej populácie. Nedávny prieskum ukázal, že 36 percent Slovákov sa nechce dať zaočkovať proti koronavírusu, dodáva Ani Asvazadurianová.
Vyjadrenie názoru bez obmedzovania slobody iných

Slovenský premiér Eduard Heger vyjadril znepokojenie nad protestmi. Uviedol, že každý má "právo vyjadriť svoj názor", ale "mal by to robiť slušne a bez obmedzovania slobody iných". Povedal tiež, že tieto opatrenia sú potrebné "na ochranu životov všetkých občanov aj na ochranu protestujúcich", píše Ani Asvazadurianová v The Epoch Times.

Pfizer očakáva astronomické tržby 33 miliárd dolárov vďaka posilňovacím vakcínam a vakcínam pre deti (Megan Redshawová)
Komentár Megan Redshawovej (Uncut-News) Čítať ďalej
01 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová