Po ďalšom lockdowne padnú niektoré segmenty na samé dno. Zamestnanci sa na to musia pripraviť
02 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Lockdown, ktorý sme mali na Slovensku na konci minulého a začiatku tohto roka, takmer zlomil niektorým odvetviam nášho hospodárstva väzy. Najviac to pocítili pracovníci v gastre, ubytovacích službách a cestovnom ruchu. Prišli nielen o zákazníkov, ale aj o zamestnancov. A môže byť ešte horšie.


Hotelierstvo, gastro a cestovný ruch na Slovensku krvácajú. Ďalší prípadný jesenný lockdown by ich zrejme položil na lopatky definitívne. Ako informuje portál parlamentnelisty.sk, v týchto odvetviach hrozí ľuďom najviac strata zamestnania. A preto by sa na túto alternatívu mali zamestnanci pripraviť.
Zvýšte a rozšírte si kvalifikáciu, zapracujte na kariérnom rozvoji v inej oblasti

Personálna agentúra Grafton predpokladá, že v prípade tretej vlny pandémie koronavírusu a opätovného lockdownu spolu s prijatím výrazných protipandemických opatrení hrozí na Slovensku ďalší rast nezamestnanosti. V prípade zhoršovania situácie budú najviac ohrozené sektory služieb, gastro priemyslu, hotelierstva a cestovného ruchu. Zamestnanom v týchto oblastiach preto agentúra odporúča, aby už vopred konali, pripravili sa na rozličné scenáre a pomohli tak predísť strate zamestnania. „Mali by sa snažiť zvýšiť či rozšíriť si svoju kvalifikáciu, prípadne pracovať na kariérnom rozvoji v inej oblasti. Vhodné je poobzerať sa po práci v segmentoch, ktoré budú pandémiou zasiahnuté menej. Prípadne môžu vykryť prechodné obdobie brigádou alebo registráciou na úrade práce,“ radí Renáta Zalubel z personálnej agentúry Grafton.

Podľa nej najmenej zasiahnuté boli sektory informačných technológií a potravinárstva. Koronavírus podľa Graftonu zásadne ovplyvnil to, ako dnes pracujeme, pretože veľa zamestnávateľov prešlo na prácu z domu a ich zamestnanci zostali pracovať na home office aj po uvoľnení protipandemických opatrení. „Dnes je pre nich najdôležitejšia bezpečnosť v práci, istota a dlhodobá udržateľnosť pracovného miesta, ako aj odolnosť zamestnávateľa voči externým faktorom či work-life balance,“ skonštatovala Zalubel.

Gastro je zúfalé: Nemajú hostí, nemajú zamestnancov, pre krízu však musia zvyšovať ceny
Pandémia koronavírusu poznačila asi najviac sektor stravovania. Gastro prevádzky boli pre lockdown dlhé mesiace zatvorené, a keď sa aj otvorili, museli sa vysporiadať s mnohými obmedzeniami. Nečudo preto, že sa ocitli vo veľkých, ba doslova... Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik