Karel Gott tajne spolupracoval s Milanom Lasicom: Kryl ho pred mocnými, keď mu zakázali vystupovať!
01 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Keď Milan Lasica s Júliusom Satinským začiatkom sedemdesiatych rokov kritizovali ruskú okupáciu Česko-Slovenska, okamžite dostali od vtedajšieho režimu zákaz vystupovania. Až po rokoch vyšlo najavo, že vtedy Lasicovi pomohol Karel Gott, ktorý s ním tajne spolupracoval a pred komunistami ho odvážne kryl, píše portál Šíp.


Pretože sa Milan Lasica spolu s Júliusom Satinským nebáli kriticky vyjadriť k invázii sovietskych vojsk do Česko-Slovenska, čoskoro sa dostali do hľadáčika tajnej polície. A tá robila všetko pre to, aby slovenským hercom čo najviac ztrpčila život. Ich Divadlo na Korze muselo skončiť a humoritsti preto odišli do moravského divadla Večerné Brno, kde strávili dva roky. Neskôr síce účinkovali na Novej scéne v Bratislave, museli sa však rafinovane skrývať v súbore spevohry, pretože pre vtedajšiu garnitúru platili za nežiaduce živly.
Slávik Lasicovi pomohol, dal mu prácu

Málokto vie, že Gott počas normalizácie pomáhal mnohých kolegom, ktorým vtedajší režim neustále hádzal polená pod nohy. "Karel Gott bol jedným z mála, ktorí boli ochotní mi pomôcť vo vtedajšej situácii. Tvoril som pre neho texty, ktoré používal vo svojich programoch v divadle v Slanom. Vďaka tomu som si mohol zarobiť," prezradil nedávno zosnulý herec v knihe Taký bol Karel Gott. Lasicovu tvorbu zaň vtedy museli podpisovať režisér Ján Roháč alebo vtedajší dramaturg Československej televízie Miroslav Ducháč.

Tajná spolupráca, o ktorej vedeli len štyria najbližší spolupracovníci, trvala niekoľko rokov. "Ján Roháč, ktorý to režíroval, sa vraj o tom s Gottom radil, a potom mi to ponúkli. Neviem už presne, kto mi to telefonoval, ale vzhľadom k tomu, ako tajné to bolo, to bol niekto z najužšieho okruhu okolo nich," dodal Lasica.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/07/29/tajomstva-z-detstva-milana-lasicu-%e2%80%a0-81-matka-mu-kradla-peniaze-a-vrazdu-jeho-otca-nevyriesili-dodnes/