Bola som na proteste! Niekomu sa veľmi nehodíme do plánov, keď médiá písali opak
01 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Bola som na proteste! V čase, keď som bola ja, bolo všetko v kľude a vždy sme nechali prejsť húkajúce sanitky. Médiá písali opak. Imhd Bratislava dokonca, že križovatku zablokovalo zopár výtržníkov. Iný plátok, že nás je tam okolo tristo, ktosi písal, že pár desiatok. Niekomu sa veľmi nehodíme do plánov. Bolo nás tam odhadom minimálne 3000." Beáta Jelinková


Beáta Jelinková cíti zodpovednosť za to, ako poslednú dobu koná. Na sociálnej sieti píše, že aj preto sa rozhodla v stredu večer, že ide do Bratislavy a protest, z ktorého zverejnila osobnú skúsenosť podporí.


Beáta predtým, ako musela zatvoriť svoj obchod kvôli korona kríze pracovala v US Steel v Košiciach. Slobodu pocítila až potom, ako sa rozhodla zo železiarní odísť. Dnes čoraz hlbšie cíti, že jej niekto na slobodu siaha odporným spôsobom a preto sa rozhodla že už nebude čakať na to, že "niekto" to urobí, či nejako zariadi za ňu.



Rozhodla sa ísť za seba, aby sa raz nemusela hanbiť, že nič neurobila

Informáciu, že z Košíc pôjde spoločný autobus Beáta obdŕžala pár hodín pred odchodom. Nelákalo ju šesť hodín cesty v ňom bez známych, ale kým rozum ponúkal more výhovoriek, hlas srdca bol silnejší. A tak sa rozhodla ísť. "Za seba, aby som sa raz nemusela hanbiť, že som nič neurobila," píše na sociálnej sieti.

Diskriminácia pokračuje: Ministerstvo vnútra nechalo zrušiť facebookovú stránku Nezaočkovaní, zúri Baránek
Podpísaným diskriminačným zákonom sa na Slovensku zdvihla vlna nevôle, čo mali možnosť zachytiť najmä obyvatelia hlavného mesta. Napokon, mnohí z nich sa k protestujúcim proti vládnym krokom rozdeľujúcim národ na dva tábory pridali.... Čítať ďalej
31 | 07 | 2021 | Tibor Sipos

Išla som dať jasne najavo svoj postoj a nesúhlas s prijatými opatreniami

V pokynoch, ktoré Beáta obdŕžala bolo vziať si obuv, v ktorej sa dá utekať, keby niečo a veci na prezlečenie, ak by boli použité vodné delá. "Na všetko som sa pripravila, ale dúfala, že sa tak nestane. Ja som tam išla v pokoji a láske, ale pritom dať jasne najavo svoj postoj a nesúhlas s prijatými opatreniami," vysvetľuje. "Organizátor nás priebežne žiadal, aby sme zachovali pokoj a vyhýbali sa konfliktom. Všetci dobre vieme, že na takých akciách sú nasadení agenti provokatéri. A potom sa píšu v novinách bludy," píše Beáta.
Štrajkuje a protestuje sa po celom svete, v našich správach o tom ani chýru. Sem tam čosi

Pokyn, aby zablokovali križovatky obdŕžali podľa Beáty protestujúci potom, ako prišla informácia, že zadržiavajú autobusy s ďalšími ľuďmi. "Ľudia, ktorí robili živé videá zistili, že sú blokovaní. Mne tiež nešli spustiť ich videá, alebo ich po troch sekundách seklo. Pridala som zopár storiek z akcie a keď som si chcela pozrieť komu sa to páčilo, ukázalo mi, že video nie je dostupné. Mala som toho viac, urobilo mi to na každom," píše Beáta.

Politici v pozadí protestov nesledujú nič iné, len svoj politický a osobný profit, tvrdí Radačovský
"Politici, ktorí nepochybne tieto protesty podporujú a to či už z jednej alebo druhej strany, nech si vycapia svoje stranícke logá. Aspoň budúcnosť ukáže, kto bol alebo nebol strojca rozdelenia spoločnosti na tých, ktorí už začínajú pomaly... Čítať ďalej
31 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Ja som tam nevidela nepriateľov. Naopak, našla si ďalších priateľov

Beátu fascinovala ochota ľudí pomôcť kde bolo treba, či sa presunúť k davu, kde prišla polícia, alebo ťažkoodenci. "Títo sa po skandovaní ľuďmi: "Prilby dole! Prilby dole!" otočili a odišli, odkiaľ prišli.
Naozaj som videla dav plný úžasných ľudí, ktorí obhajujú svoje právo na slobodu a rozhodovanie o sebe sám," zverejňuje svoju skúsenosť z piatkového protestu.
"V národe je sila. Nebojte sa nabudúce pridať. Všetci máme naplánované nejaké aktivity. Kopa vecí doma počká. Obetujte aspoň jeden deň za svoju slobodu. Slováci boli vždy národom utláčaným. Načase sa hrdo postaviť za svoju slobodu!" Dodáva účastníčka piatkových protestov Beáta Jelínková v závere príspevku na sociálnej sieti.

Protesty nie sú nijaké liberálne sélanky či LGBTI Pride. Ide o poslednú možnosť frustrovaných ľudí vyjadriť svoj ODPOR
Na osvieženie pamäte nechal "kultivovaným politikom," bývalý politik Rafael Rafaj odkaz: Zabudol vôl, že teľaťom bol. Tým, ktorí označili protestujúcich ľudí za opice, či dezolátov, pripomína protesty, ktoré v minulosti sami zorganizovali. Dnes, už... Čítať ďalej
31 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová