Sýria zmarila tretí izraelský nálet za týždeň. Vďaka ruskému protiraketovému systému
31 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
Sýrska armáda cez víkend zachytila ​​dve rakety vystrelené izraelskými bojovými lietadlami na damašské predmestie Set Zaynab. Pomocou systémov protivzdušnej obrany ruskej výroby zmarili tretí nálet už za týždeň, informuje portál RT.




Nálet sa uskutočnil mimo sýrskeho vzdušného priestoru v nedeľu ráno okolo 5.40 h, keď dve izraelské stíhačky F-16 vypálili dve riadené strely zamerané na nešpecifikované zariadenia v meste Set (Sayyidah) Zaynab 10 km južne od Damasku.
Ruský systém Buk-M2E

Sýrske jednotky PVO vybavené systémami Buk-M2E ruskej výroby obe úspešne zachytili, uviedol na dennom brífingu šéf ruského zmierovacieho strediska pre Sýriu kontradmirál Vadim Kulit.

V stredu večer vystrelili dve izraelské F-16 štyri riadené strely z libanonského vzdušného priestoru na sýrsku provinciu Homs. Všetci boli zostrelení, a to aj pomocou ruských strojov Buk-M2E.

Venezuela obviňuje americké vojenské lietadlá z narušenia ich vzdušného priestoru
Venezuelské ministerstvo obrany obvinilo Washington z provokácie po tom, čo americké vojenské lietadlo údajne priletelo na ich územie z Kolumbie. USA údajne tento rok narušili venezuelský vzdušný priestor viac ako 20-krát, informuje portál... Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Lukáš Leca


V pondelok večer vnikli štyri izraelské stíhačky do sýrskeho vzdušného priestoru cez oblasť At-Tanf na jordánskych hraniciach, ktorú ovládala americká armáda, a vystrelili osem rakiet do provincie Aleppo.

Sedem z nich bolo údajne zostrelených systémami Buk-M2 a Pantsir-S, zvyšné však zasiahli vedecko-výskumné pracovisko v meste Safira.

Vo väzbe zomrel muž podozrivý z pokusu o atentát na dočasného prezidenta Mali
Necelý týždeň po pokuse o útok nožom na dočasného malijského prezidenta Assimiho Goitu zomrel údajný páchateľ tohto činu vo väzbe. Informovala o tom v nedeľu večer agentúra AFP s odvolaním sa na vládu Mali. Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Izrael útoky odmieta

Zatiaľ čo izraelskí predstavitelia nálety zriedka uznávajú, vojenské lietadlá Izraelských obranných síl (IDF) v posledných rokoch pravidelne zosielali rakety na sýrske územie pod zámienkou sebaobrany proti „iránskej hrozbe“.

Damask protestuje proti opakovaným útokom ako do očí bijúcej agresie, zatiaľ čo Rusko, Turecko a Irán nedávno spoločne odsúdili izraelské útoky ako porušenie zvrchovanosti a medzinárodných humanitárnych zákonov.

Miliardár Bezos vo svojej rakete dosiahol hranicu vesmíru: "Najlepší deň vôbec," vyhlásil
Raketa New Shepard spoločnosti Blue Origin úspešne vyniesla modul RSS New Step s najbohatším mužom sveta Jeffom Bezosom a tromi ďalšími vesmírnymi turistami na hranici vesmíru. Nosná raketa aj modul s posádkou po niekoľkominútovom lete bezpečne... Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Tibor Sipos