Štúdia z roku 1972 predpovedala kolaps civilizácie. Pomaly, ale iste sa napĺňa
31 | 07 | 2021 I Tibor Sipos

Pred polstoročím dospela skupina vedcov k poznatku, že priemyselná civilizácia založená prevažne na ekonomickom raste speje ku kolapsu. Obmedzený počet zdrojov totiž nemôže stačiť neobmedzenému dopytu rastúcej populácie. Nové dáta jej dávajú za pravdu, informuje Nedd.cz.





V roku 1972 vydal tím vedcov z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) obsiahlu štúdiu. Tá sa stala základom prvej správy Rímskeho klubu a viedla k vzniku ekologických hnutí. Volala sa Medze rastu a obsahovala výsledky počítačovej simulácie ekonomického a populačného rastu s limitovanými zdrojmi. Predali sa jej desiatky miliónov výtlačkov vo viac ako 30 rôznych jazykoch.

Štúdia dospela k záveru, že civilizácia založená na ekonomickom raste neodvratne speje ku kolapsu.  Obmedzený počet zdrojov podľa štúdie nemôže stačiť neobmedzenému dopytu rastúcej populácie.
BAU

Autori predpovedali 12 rôznych scenárov. Scenár BAU (Business As Usual, Všetko po starom) predpokladal vrchol rastu v štyridsiatych rokoch 21. storočia. Potom malo nasledovať zrútenie a cesta dole sprevádzaná nižšou kvalitou života a obmedzenejšou dostupnosťou potravín.

Mikrobiálny koniec sveta (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Zuzana Perželová

Postupujeme podľa temného scenára

Ako pôvodná správa obstojí po takmer päťdesiatich rokoch v časovom teste? Na to si posvietila dátová analytička Gaya Herringtonová zo spoločnosti KPMG v štúdii publikovanej v časopise Journal of Industrial Ecology.

Podľa jej dát je súčasný stav sveta blízko k dvom scenárom - temnému BAU a optimistickejšiemu CT (Comprehensive Technology, Pokrokové technológie). Stav sveta je meraný desiatimi rôznymi parametrami ako napr. veľkosť populácie, pôrodnosť, znečistenie, produkcia potravín a priemyselná výroba.

V tom druhom scenári tím MIT predpokladal existenciu určitej reakcie sveta na zhoršujúce sa podmienky a predpovedal príchod technologických inovácií. Tie znížia mieru znečisťovania, obmedzia spotrebu zdrojov a nepriaznivé dôsledky vyplývajúce z priemyselnej výroby potravín. Senár CT je však nepriaznivý kvôli preľudneniu a nižšej kvalite života. S nedostatkom prírodných zdrojov smeruje k bodu, v ktorom sa hospodársky rast zníži.

USA sťahujú vojská na opačný koniec sveta pod rúškom chránenia a šírenia „demokracie“
Medzinárodná situácia zaujíma Slovákov viac, ako to možno v Bruseli či v NATO vnímajú. Slováci sú citliví aj na vzťahy medzi Ruskom a USA. Svoj názor na to, čo sa medzi týmito veľmocami odohráva v súčasnosti vyjadril v statuse aj slovenský lobista... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Trajektória vývoja je však stále najbližšie scenári BAU, len kolaps môže byť o niečo miernejší

"Scenáre BAU a CT ukazujú zastavenie rastu zhruba do desiatich rokov," píše Herringtonová v štúdii. "Oba naznačujú, že pokračovať v obvyklom spôsobe, teda usilovať o nepretržitý rast, nie je možné." Herringtonová dodáva, že stále existuje možnosť zmeniť osud a postupovať podľa scenára SW (Stabilized World, Stabilizovaný svet), ktorý by znížil dopyt po zdrojoch a náhly kolaps civilizácie odvrátil.

Vedkyňa vo svojej štúdii dospela k záveru, že predpovede správy z roku 1972 sú v podstate pravdivé. Upozorňuje však, že rast obyvateľstva sa už spomaľuje a nedostatok zdrojov nie je tak alarmujúci. "V súčasnosti sa stáva najvážnejším problémom znečistenie životného prostredia," píše Herringtonová.

Čo Američania utajili vo Fort Detrick?
Čínsky Ľudoví denník sa pýta, prečo sa USA tak urputne bránia nezávislej kontrole laboratória, ktoré je podozrivé, že práve z neho ako z prvého unikol koronavírus? Uviedol Eadaily.com. Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič