Neziskovky pomáhajúce obetiam živelných katastrof: "Ide o majetok, nie o ľudí"
31 | 07 | 2021 I Tibor Sipos

Keď sa stane nejaká vážnejšia živelná udalosť, neziskovky sa hrnú do boja s následkami a pomáhajú obetiam katastrof. Medzi sebou však často pomoc odmietajú, píše Jiří Podhorecký pre Blisty.


Na severoamerickom kontinente sa vyskytuje čoraz viac miest, kde sú časté a opakované živelné udalosti. USA na svojom území operujú s niekoľkými centrálne riadenými organizáciami, ktoré sa krízovými udalosťami zaoberajú.

Najznámejšia je federálna agentúra FEMA, ktorá má vo svojej pôsobnosti široký rozsah činností k živelným udalostiam - od záchranných, preventívnych až po vzdelávacie. Ako centrálna agentúra má veľké rozpočty aj svoj uhol pohľadu na predmet záujmu, na rozdiel od miestnych zraniteľných komunít a konkrétnych mikro-situácií, ktoré sa dejú sem-tam kdekoľvek uprostred Ameriky.
Ide o majetok...

Toho si bol vedomý už pred rokmi Aaron Titus, zakladateľ a ideový vodca projektu komunitnej dobrovoľnej pomoci po živelných katastrofách. Založil a prevádzkuje organizáciu Crisis Cleanup, ktorej hlavnou službou je koordinácia, sprostredkovanie kontaktov a informácií, ale aj praktická krízová pomoc a reakcia na udalosti, akonáhle vyžadujú neodkladnú pomoc.

Aby si presnejšie vytýčil svoje pole pôsobnosti, obmedzil pomoc najmä na podporu a likvidáciu hmotných škôd. Lapidárne to zhrnul do slov: "Ide o majetok, nie o ľudí". Tu to ale nemá pohŕdavý kontext.

Z praktických dôvodov sa teda nevenuje prvej pomoci a zachraňovaniu osôb, ktoré prenecháva odbornejším zdravotníkom a ďalším zložkám, ale sústreďuje sa na následnú záchranu ohrozeného majetku alebo likvidáciu škodových udalostí. V poslednom roku rozšíril svoje zaostrenie aj na podporu súvisiace s koronavírusom, takže dokázal dobrovoľnou logistikou a informáciami podporiť aj občanov postihnutých epidémiou.

Hrôza: Tornádo na južnej Morave ma ďalšiu obeť. Zomrelo len dvojročné dieťa
Apokalypsa, ktorú vo štvrtok večer po sebe zanechal tornádo na južnej Morave, má šiestu obeť. Vo fakultnej nemocnici v Brne zomrelo iba dvojročné dieťa. Čítať ďalej
27 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Neviditeľný hrdina



No áno, takých organizácií je! Len na území Česka a Slovenska ide o desiatky. Po koronavíruse rozmnožené na stovky. Každá narýchlo vzniknutá organizácia zháňa dobrovoľné posily, humanitárnu pomoc, potravinovú pomoc, verejné zbierky a zaisťuje čo sa dá.

"Projekt Crisis Cleanup ma ale už pred niekoľkými rokmi zaujal tým, že na svojej nesmierne dobrovoľné úsilie si vybudoval webový portál s mapovou aplikáciou, ktorý mnohé organizačné činnosti uľahčil, alebo aspoň umožnil orientáciu v priestore a čase," píše autor.

Tento portál zároveň vyvíja ako open-source a je otvorený ako vývoju, tak kooperácii s ostatnými neziskovými organizáciami, aktívnymi v regióne. "Keď som si vymenil a Aaronom niekoľko e-mailov, pochopil som, že Crisis Cleanup nikdy nemôže byť "biznisová záležitosť" ani "taký ten úžasný startup". Je to jedna z obdivuhodných aktivít a Aaron je v mojich očiach mediálne neviditeľným hrdinom na svojom mieste," dodal Podhorecký.

Ten sa tejto myšlienky "chytil" a porovnávanie s domácim prostredím sa vtedy podľa jeho slov priamo ponúkalo. Je možné, že dnes sa situácia o mnoho zlepšila, ale v dobe tak pred desiatimi rokmi ešte nebola porovnateľná. V Čechách či na Slovensku sa síce pohybovali neziskové organizácie na miestach krízových udalostí, ale vzájomná ochota a prax zdieľať svoje logistické informácie a koordináty s inými skupinami, alebo dokonca so štátnymi zložkami, bola skôr ojedinelá.

Prešovčanka, ktorá zahynula pri tornáde na Morave bola tehotná! Zomrelo aj jej nenarodené bábätko
Apokalypsa, ktorá v podobe tornáda postihla časť južnej Moravy, si vyžiadala aj ľudské životy. Medzi obeťami je aj Prešovčanka žijúca v Čechách. Besnenie prírodného živlu neprežila nielen ona, ale aj jej nenarodené bábätko. Čítať ďalej
26 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Pomoc "nasilu"

Pod povrchom pomôcť bolo i kolíkovanie vlastných projektových záujmov, kde a ako vykonávať verejnoprospešné dobro. Stávali sa aj situácie, kedy v obci zasiahnutej ničivou povodňou boli občania z počiatku úplne bez prostriedkov a potom zrazu boli vo vlnách zahlcovaní kvantami práve privezenej balenej vody, prikrývok alebo potravinových balíčkov.

Keď ich konečne priviezla prvá organizácia, bolo to vítané. Keď to opakovali tie ďalšie bez vyžiadania, tak už veľmi nie. Štáb HZS mal mnohokrát veľa práce navyše len s koordinačnou činnosťou záchranychtivých neziskoviek.

Žiadna organizácia by nehovorila verejne o inom, ako hodnotí ich činnosť v praxi. Ale medzi štyrmi očami ľudí z terénu sa akosi prenášalo, ktorá neziskovka to vie lepšie a ktorá by sa radšej mala venovať niečomu inému. Neprichádzalo do úvahy, že by jednotlivé mimovládky zdieľali svoje operačné dáta a kontakty s dobrovoľníkmi alebo inými organizáciami. Práve preto je prístup, aký nastavuje a rozvíja softvér Crisis Cleanup, tak vítaný.

Známe osobnosti, ktoré pomáhajú Morave po ničivom tornáde: Medzi nimi aj Čaputová či Mareš
Vyčíňanie tornáda na Morave vyvolalo okamžitú vlnu solidarity naprieč celým Českom, ale i Slovenskom. Na sociálnych sieťach od noci zdieľajú domáce celebrity, umelci a verejne vplyvné osobnosti informácie od hasičov, propagujú transparentné účty,... Čítať ďalej
29 | 06 | 2021 | Tibor Sipos