MUDr. Piják: Tí diletanti nevedia ani pomenovať, o akú fázu klinického skúšania sa jedná
31 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

Klinické skúšanie vakcín proti COVID-19 stavia dlhodobo odborníkov do dvoch táborov. Na stanovisko Štátneho ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) ohľadom klinických skúšaní vakcín proti COVID-19 reaguje MUDr. Michal Piják. Tvrdí, že "diletanti nevedia ani pomenovať, o akú fázu klinického skúšania sa jedná." 


Reakcia MUDr. Michala Pijáka na informácie, ktoré zverejnilŠtátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sa týka klinických skúšaní vakcín proti COVID-19. ŠÚKL tvrdí, že na sociálnych sieťach sa šíria rôzne hoaxy a dezinterpretácie a že niektoré z nich citujú a mylne vysvetľujú ich stanoviská ohľadom klinických skúšaní vakcín proti COVID-19. Tvrdia, že na Slovensku neprebieha klinické skúšanie vakcín proti Covid 19. MUDr. Michal Piják, skúsený imunológ má ale iný názor, ktorý prezentoval prostredníctvom svojej facebookovej stránky. 
Nevedia ani pomenovať, o akú fázu klinického skúšania sa jedná

"OMG, však tí diletanti nevedia ani pomenovať, o akú fázu klinického skúšania sa jedná," začína MUDr. Piják. "Tretia fáza, ktorá bežne prebieha zvyčajne 3-8 rokov a u vakcín aj dlhšie, v podstate nebola ukončená! A napriek tomu bola predložená na registráciu. A to len na základe hodnotenia efektívnosti. A aj to v krátkodobom horizonte," vysvetľuje Piják.

MUDr. Piják: V médiách sa nespomína, čo je dôvod vzniku tak veľkého množstva mutácií
29 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Štúdia pokračuje bez placeba

"Čo to je za tretiu fázu, keď po 3 mesiacoch bola zrušená placebo skupina vraj z etických dôvodov?" Pýta sa. "Akým spôsobom chcú potom získať seriózne informácie o nežiaducich účinkoch, keď tam nebude placebo skupina? Voči čomu to chcú porovnávať?"
4. fáza klinického skúšania v podstate preskočila 3. fázu

"To, o čom hovoria sa nedá nazvať inak ako 4. fáza klinického skúšania, ktorá v podstate preskočila 3. fázu. V 4. fáze, t.j. po registrácii a uvedení lieku na trh, ktorá prebieha už bez placeba sa zisťujú len veľmi zriedkavé nežiaduce účinky, ktoré sa mohli prehliadnuť v 3. fáze, vzhľadom na relatívne malý súbor pacientov a krátku dobu sledovania." Vysvetľuje ďalej Dr. Piják.

MUDr. Michal Piják: Dôkaz o efektívnosti očkovania opakujú zapredanci farmafiriem. Je zavádzajúci
Primitívne vysvetlenie, s ktorým môžu súhlasiť iba osoby so zakrpatenou schopnosťou kritického myslenia! Tak hodnotí MUDr. Piják tvrdenie, že neexistujú dôkazy o tom, že variant Delta Sars-CoV.2 má nižšiu mieri úmrtnosti, ako jeho predchodcovia.... Čítať ďalej
27 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Stanovisko ŠÚKL o klinickom skúšaní vakcín je možné chápať rozporuplne

"Na Slovensku neprebieha žiadne klinické skúšanie týkajúce sa vakcín proti COVID-19," začína príspevok ŠÚKL na sociálnej sieti v ktorom vysvetľujú, že na Slovensku prebieha očkovanie registrovanými vakcínami a neregistrovanou vakcínou Sputnik V. "Nie je teda pravda, že niektorí ľudia môžu byť „zaočkovaní“ placebom, teda vakcínou, ktorá neobsahuje účinnú látku," píšu.

"Je pravda, že klinické skúšania vakcín proti COVID-19 stále prebiehajú," píšu hneď v druhom odseku.  "Ide o dlhodobé klinické skúšania, do ktorých sú zahrnutí dobrovoľníci už viac ako rok. Tieto klinické skúšania budú v závislosti od jednotlivých vakcín ukončené koncom roka 2022, prípadne v roku 2023," vysvetľujú. "Prebiehajúce klinické skúšania nemajú vplyv na očkovanie obyvateľov jednotlivých štátov, okrem tých, ktorí sú dobrovoľne zaradení do klinického skúšania, ani na bezpečnosť vakcín. Slúžia na dlhodobé sledovanie účinnosti vakcín a získavanie dodatočných informácií aj po registrácii," píšu. Celé stanovisko ŠÚKL ku klinickému skúšaniu vakcín proti COVID-19 nájdete tu.

Na dosiahnutie konsenzu o očkovaní chýba politická osobnosť, tvrdí Hrabko
Na Slovensku chýba politická osobnosť, ktorá by vedela dosiahnuť základný konsenzus koalície a aspoň časti opozičných strán o otázkach očkovania proti ochoreniu Covid-19. V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko. Čítať ďalej
31 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR