Pre stíhačky SU-57 sa pripravuje ovládanie hlasom a očami pilota
30 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Vojenskí piloti budú môcť ovládať multifunkčnú stíhačku Su-57 piatej generácie očami a rečou. Na tento účel sa v súčasnosti vyvíjajú špeciálne programy.


Podľa Nikitu Dorofjeva, vedúceho oddelenia konštrukčnej kancelárie Suchoj "po krátkom tréningu môžete jediným pohľadom stlačiť tlačidlá, ktoré sa zobrazujú na multifunkčných obrazovkách v kokpite stíhačky." Píše web vpk.name.
Aj viac ako iba pohľad očí

Odborníci pracujú na ďalšej možnosti ovládania lietadla - pomocou reči. Systém sa učí porozumieť nie konkrétnym zapamätaným frázam, ale kontextu. To všetko sa robí tak, aby si pilot nemusel počas súboja pamätať frázu. Ako dodal Nikita Dorofjev, "v Su -57 bude systém rozšírenej reality kombinovaný so systémom technického videnia - optickými kamerami, vrátane infračerveného rozsahu. Nachádzať sa budú v rôznych častiach lietadla."

Lukašenko odvolal veľvyslanca Bieloruska pri EÚ a NATO
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko odvolal z funkcie diplomata, ktorý Bielorusko zastupoval pri EÚ, NATO a Európskom spoločenstve pre atómovú energiu. Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Nastupuje éra sci-fi

Systém rozšírenej reality bude kombinovaný so systémom technického videnia - optickými kamerami, vrátane infračervených ​​umiestnených v rôznych častiach lietadla. Napríklad v hmlistých podmienkach nad terénom budú infračervené kamery poskytovať pilotovi lepšiu viditeľnosť.

Su-57 je ruská multifunkčná stíhačka piatej generácie vyvinutá Suchojom. Stroj je určený na ničenie všetkých typov vzdušných, pozemných a povrchových cieľov. Má nadzvukovú rýchlosť letu a najmodernejší komplex palubného vybavenia.
Budú pribúdať

Do konca roku 2024 by ruské letecké a kozmické sily mali dostať 22 kusov Su-57 a do roku 2028 sa ich počet v ruských ozbrojených silách zvýši na 76. Prvý sériový Su-57 bol k ruským jednotkám prevedený koncom minulého roka.

(Medzititulky red. HD.)

Podľa Američanov je ruský Su-57 prvým stíhačom na svete, vybaveným nadzvukovou raketovou muníciou (detailné video)
USA reagovali na informácie o nedávnom testovaní stíhačky Su-57 s ostrým použitím nadzvukovej rakety. Predtým iba zhovievavo tvrdili, že ide o malé nadzvukové rakety "vzduch-zem". Tentoraz už berú ruský stroj vážne. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Ivan Brožík