Mikulec sa priznal. V kauze zmarenia zadržania kajúcnikov policajný prezident konal na jeho žiadosť
30 | 07 | 2021 I Peter Sulek

Žiadne rozviazané ruky a už vôbec nie padni, komu padni. Minister Mikulec priznal, že policajný prezident Kovařík konal na jeho žiadosť, keď došlo k zmareniu akcie zadržania kajúcnikov, ktorí v medializovaných kauzách majú krivo svedčiť.


Zmarená akcia policajnej inšpekcie proti trojici mužov (kajúcnikov) podozrivých z toho, že krivo svedčili v mediálne známych kauzách, má dohru. Konať začala Krajská prokuratúra v Bratislave. Tá v tejto veci vedie dve trestné stíhania. Jedno pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Druhé pre marenie spravodlivosti.

Zadržanie trojice mal svojím rozhodnutím zmariť policajný prezident Peter Kovařík. Vysvitlo však, že do celej veci bol priamo zainteresovaný aj minister vnútra Roman Mikulec. Pre Hospodárske noviny priznal, že policajný šéf konal na jeho žiadosť.
Neštandardný postup policajného prezidenta

Na dianie počas zásahu, ktorý realizoval špecializovaný tím zostavený z príslušníkov Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) a Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), upozornil krajský prokurátor Rastislav Remeta. Ten uviedol, že v ranných hodinách úspešnom zadržaní jedného z obvinených, bolo asi po 15 minútach vedúcej vyšetrovateľke oznámené, aby prebiehajúci zásah prerušila a nepokračovala v ňom.

„Zhruba o hodinu neskôr jej oznámili, že sa má v zásahu pokračovať. V tejto súvislosti je potrebné uviesť, že takýmto konaním, na ktoré podľa informácií vyšetrovateľky vydal pokyn priamo policajný prezident, došlo k zmareniu zadržania dvoch obvinených. Po tých je aktuálne vyhlásené pátranie. Nehovoriac o tom, že mohlo dôjsť aj k ohrozeniu tých, ktorí mali podozrivé osoby zadržať,“ zdôraznil pred pár dňami Rastislav Remeta. Dodal, že zo strany policajného šéfa išlo o vysoko neštandardný zásah.

Bývalý šéf inšpekcie: Niekto sa tu očividne snaží zmariť vyšetrovanie proti NAKA
Evidentne jej niekto hádže polená pod nohy a snaží sa zmariť vyšetrovanie. Skonštatoval to bývalý generálny riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR Ivan Ševčík v rozhovore pre TA3. Vyšetrovateľka, ktorú odvolali z prípadu,... Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Tibor Sipos

Kovařík mlčí. Aj napriek hroziacemu stíhaniu

Samotný šéf polície Kovařík svoju angažovanosť v uvedenom prípade nepoprel. Vine sa pokúšal hodiť na vyšetrovateľku Úradu inšpekčnej služby. Údajne obišla svojho nadriadeného. Vyhováral sa, že pred ním mala zatajiť informácie o pripravovanej akcii.

„V čase zásahu som bol požiadaný, aby som preveril jeho zákonnosť. A keďže riaditeľ Úradu inšpekčnej služby o akcii nevedel, vydal som pokyn na jej prerušenie, na stráženie zadržanej osoby a zotrvanie na mieste zásahu až do rozhodnutia príslušného orgánu. To znamená riaditeľa Úradu inšpekčnej služby, ktorý po preskúmaní faktov zásah odsúhlasil a vzápätí nato som vydal pokyn na pokračovanie v činnosti,“ priblížil Kovařík.

Policajný šéf vtedy odmietol spresniť, kto ho požiadal o preverenie a prerušenie zásahu. Nechce tak urobiť ani aktuálne, keď mu reálne hrozí trestné stíhanie za zneužite právomoci verejného činiteľa.

Blaha: "Mikulec z polície urobil svoju SBS-ku. Kde sú teraz všetky oligarchické médiá?"
Minister Mikulec odvolal vyšetrovateľku za to, že vyšetruje jeho mafiu! Poslanec za stranu Smer Ľuboš Blaha tak na sociálnej sieti reagoval na pozastavenie činnosti vyšetrovateľke Úradu inšpekčnej služby Diane Santusovej. "On úplne na... Čítať ďalej
22 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Mikulec sa priznal

Priamym nadriadeným policajného prezidenta je minister vnútra. V prípade policajného prezidenta je to aktuálne Roman Mikulec. Minister je však politický nominant. Preto by nemal mať dosah priamo na priebeh policajného vyšetrovania či realizované akcie. A podľa správnosti by o nich nemal mať ani žiadne informácie. Napokon aj premiér Eduard Heger nie tak dávno vyhlásil, že súčasný kabinet nijako nezasahuje do práce orgánov činných v trestnom konaní. Vyzerá to však presne opačne.

Hospodárske noviny napriek tomu ministra Mikulca oslovili s otázkou, či policajnému prezidentovi vydal nejaký pokyn na preverenie zákonnosti zásahu proti mužom (kajúcnikom) podozrivým z krivých svedectiev. Prostredníctvom svojej hovorkyne Barbary Túrosovej minister odkázal, že žiadny pokyn nevydal. Priznal však, že v danej veci predsa len konal. Vraj na podnet novinárov.

„Priamo na ministra vnútra sa obrátili viacerí novinári. Tí od skorých ranných hodín monitorovali situáciu pred inšpekciou a obracali sa na neho s otázkami, prečo z inšpekcie vyrážalo 20 policajtov a vyšetrovateľov. Preto pán minister požiadal dočasne povereného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby o preverenie situácie pred budovou inšpekcie,“ priblížila Túrosová.

Okrem 100-tisíc zobral Mikulec ďalších 15-tisíc. Je z toho aj písomný záznam, šokuje Michelko (VIDEO)
Situácia okolo ministra vnútra Romana Mikulca sa čím ďalej tým viac mení v jeho neprospech. Informácie, ktoré vyplávali na povrch o jeho údajnom prijatí úplatku vo výške 100-tisíc korún síce popiera, Roman Michelko má ale na neho ďalšiu informáciu... Čítať ďalej
28 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik

Nesvojprávny minister riadený novinármi

Následne bolo podľa nej zistené, že realizovaná je akcia, na ktorú bola nasadená zásahová jednotka Úradu hraničnej a cudzineckej polície Sobrance. Preto minister požiadal aj policajného prezidenta o preverenie okolností ich nasadenia, a to „vzhľadom na to, že dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby o okolnostiach ich nasadenia nemal žiadnu vedomosť,“ dodala hovorkyňa.

Jej slová si možno vysvetliť aj tak, že minister vnútra zasiahol skoro ráno do prebiehajúcej akcie v podstate preto, lebo mu volali novinári, ktorí si lámali hlavu nad tým, prečo z policajnej budovy vyráža väčší počet príslušníkov.

Minister vnútra cez svoju hovorkyňu tiež odkázal, že vyšetrovateľka vraj mohla so svojím tímom kajúcnikov zatknúť aj bez pomoci zásahovej jednotky. Mikulcovi pritom v minulosti neprekážalo, keď si vyšetrovateľ zavolal minimálne šesť po zuby ozbrojených kukláčov na zadržanie bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, ktorú odchytili, keď vychádzala z trenčianskej psychiatrie.

Prokurátor Remeta začal stíhanie v súvislosti s prerušením zaistenia svedkov
Prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry Rastislav Remeta začal trestné stíhanie v prípade prerušenia zaisťovacieho úkonu zo strany Prezídia Policajného zboru v prípade zásahu voči svedkom v kauzách Očistec a Judáš. Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR