Maďarská vláda: Maďari sa budú môcť ako prví v Európe vyjadriť k otázke LGBTI
30 | 07 | 2021 I TASR

Občania Maďarska budú prví v Európe, ktorí sa v referende budú môcť vyjadriť k problematike LGBTI. Vyhlásila to vláda premiéra Viktora Orbána v piatok po tom, čo v Budapešti Národná volebná komisia (NVB) schválila otázky referenda iniciovaného kabinetom k ustanoveniam zákona na ochranu proti pedofílii, ktorý bol doplnený aj o dodatky týkajúce sa homosexuality.



Sexuálna výchova maloletých je výhradným právom rodičov

Informovala o tom agentúra MTI s odvolaním sa na vyhlásenie vlády, podľa ktorého je sexuálna výchova maloletých výhradne právom rodičov. "Do toho nemajú právo zasahovať žiadne LGBTI organizácie, ani ich aktivisti," píše sa v dokumente.


"Medzinárodné, bruselské a maďarské ľavicovo-liberálne organizácie, ako aj celá sieť amerického finančníka Georgea Sorosa v uplynulých týždňoch spustili ostrý útok voči Maďarsku, preto maďarská vláda musela zakročiť," zdôvodnil kabinet iniciovanie ľudového hlasovania v tejto otázke.



Zákon na ochranu detí pred pedofíliou

Orbán 21. júla oznámil, že vláda usporiada referendum v súvislosti so zákonom o ochrane detí pred pedofíliou. Vláda tým reagovala na spor s Európskou komisiou (EK). V rámci referenda budú občania podľa Orbána odpovedať na päť otázok, vrátane takých, či by "malé deti mali byť vystavené neobmedzenému obsahu, ktorý ovplyvňuje ich sexualitu, alebo či mladiství majú byť vystavení mediálnemu obsahu, ktorý ukazuje zmenu pohlavia".



EK proti Maďarsku

Európska komisia (EK) spustila začiatkom júla voči Maďarsku právne konanie, ktorého cieľom je prinútiť predsedu maďarskej vlády, aby pozmenil zákon, ktorý EK považuje za homofóbny a diskriminačný voči komunite LGBTI. Eurokomisia spresnila, že sporný maďarský zákon porušuje niekoľko pravidiel EÚ.


Maďarská vláda všetky obvinenia odmieta. Orbán argumentuje, že cieľom zákona je, aby právo určiť rozsah a spôsob sexuálnej výchovy detí mali výlučne ich rodičia. Zákon podľa Orbána nie je namierený voči homosexuálom.