Gastro je zúfalé: Nemajú hostí, nemajú zamestnancov, pre krízu však musia zvyšovať ceny
30 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Pandémia koronavírusu poznačila asi najviac sektor stravovania. Gastro prevádzky boli pre lockdown dlhé mesiace zatvorené, a keď sa aj otvorili, museli sa vysporiadať s mnohými obmedzeniami. Nečudo preto, že sa ocitli vo veľkých, ba doslova existenčných problémoch.


Vážnymi problémami neboli len návštevníci, ktorých ubudlo doslova drasticky, ale aj zamestnanci, ktorí si po tom, čo boli ich prevádzky zatvorené našli inú, nie raz oveľa lepšie platenú prácu. A najmä stabilnejšiu. Ako informuje portál parlamentnelisty.sk toto všetko spôsobilo, že pre nedostatok kvalifikovaných zamestnancov v gastroprevádzkach pôjdu hore aj ceny.
Problémy sú teraz s kvalifikovanou pracovnou silou

Po vážnych problémoch so zatvorením prevádzok či obmedzenému počtu klientov teda čelí gastro sektor ďalšiemu vážnemu problému. Tým je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, ktorej cena práce začala za obdobie posledných mesiacov enormne rásť. Podnikatelia pôsobiaci v gastre tvrdia, že im neostáva nič iné, ako zdvihnúť ceny v reštauráciách. „Nie je tajomstvom, že už pred vznikom pandémie sme mali problém s kvalifikovanou pracovnou silou. Teraz, po druhej vlne, je však situácia niekoľkonásobne horšia. Nájsť kvalifikovanú pracovnú silu je mimoriadne náročné, nakoľko veľké množstvo ľudí, ktorí v gastre pracovali, buď prišli o prácu a stratili tak dôveru sa do tohto sektoru opäť vrátiť, alebo majú obrovské obavy z toho, že príde obávaná tretia vlna,” povedal prezident Asociácie slovenskej gastronómie (ASG) Viliam Pavlovský.

Ekonómovia varujú, že každá ekonomická kríza so sebou prináša aj rast cien. Zdražie totiž nielen energia, ale aj potraviny a všetky druhy vstupných surovín či investícií do nevyhnutných technických riešení, ktoré významne ovplyvňujú celý cash-flow. Problémom je ale aj to, že v priebehu pandémie sa dosť výrazne zmenili aj návyky zákazníkov. Kvôli zatvoreným prevádzkam si totiž mnohí ľudia začali variť sami a do reštaurácií už chodia menej. Takto ich to totiž vyjde podstatne lacnejšie.

Volajú o pomoc! Gastrosektor nemá doriešenú pandemickú pomoc za apríl a máj, chýba diskusia a detaily
25 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Najväčším nákladom v gastre sú mzdy zamestnancov

Prieskumy navyše ukázali, že po uvoľnení opatrení sa vrátilo do prevádzok len asi 60% zákazníkov, ktorí gastro zariadenia predtým pravidelne navštevovali. Podľa asociácie tak podnikatelia v gastro sektore nemajú na výber. Buď zdvihnú ceny, alebo budú bojovať o prežitie. Lenže problém s nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov to nijako nerieši a dopyt po nich je veľký. Ponuka, žiaľ, je však podľa asociácie žalostne nízka, čo sa v konečnom dôsledku premieta aj do rastúcej ceny práce zamestnancov gastro sektora.

„Podľa analýzy J&T Banky aktuálne rastú mzdy zamestnancov v gastro sektore o 20 až 40%, čo je z dlhodobého hľadiska absolútne neudržateľné. Podniky sa totiž ešte stále snažia vysporiadať so stratami, ktoré im vznikli za viac než 220 dňové obdobie obmedzeného podnikania počas druhej vlny pandémie,” dodal Viliam Pavlovský s tým, že pre gastro podniky sú najväčším nákladom práve mzdy zamestnancov.

Alojz Hlina varuje: Ak štát nezníži DPH pre gastro, tak sa do tohto segmentu vráti mafia!
Minister financií Igor Matovič sa bráni zníženiu DPH pre gastro sektor, za čo sa dostáva do paľby kritiky z mnohých strán. Ku kritikom sa pripája aj expredseda KDH Alojz Hlina, ktorý je tiež majiteľom väčšej gastroprevádzky. Ako v statuse píše, ak... Čítať ďalej
30 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik