Bývalý šéf inšpekcie: Niekto sa tu očividne snaží zmariť vyšetrovanie proti NAKA
30 | 07 | 2021 I Tibor Sipos

Evidentne jej niekto hádže polená pod nohy a snaží sa zmariť vyšetrovanie. Skonštatoval to bývalý generálny riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR Ivan Ševčík v rozhovore pre TA3. Vyšetrovateľka, ktorú odvolali z prípadu, vykonávala úkony proti Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) a vyšetrovala manipulovanie výpovedí kajúcnikov.


Podľa Ševčíka je snaha zmariť vyšetrovanie proti NAKA evidentná. Prípad mala na starosti vyšetrovateľka Diana Santusová, ktorú po akcii, pri ktorej mali zadržať troch kajúcnikov obviňovaných z krivých výpovedí, šéf odvolal. Prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave Miroslav Remeta, ktorý mal vyšetrovanie Santusovej na starosti, uviedol, že úvahy o jej údajnom nezákonnom postupe sú neopodstatnené. Ševčík s ním súhlasí.



Polená pod nohy

Jeden z dôvodov, prečo dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Peter Scholtz odvolal Santusovú, bolo použitie zásahovej služby zo Sobraniec na akciu v Bratislave. „Je to neoverená informácia, ale pýtal som sa tiež presne na toto, že prečo použila zásahovku zo Sobraniec, tak mi bolo povedané, že niekto z nadriadených zakázal krajským riaditeľom poskytovať súčinnosť tejto vyšetrovateľke. Už od samého začiatku teda vidíme, že je tam nejaká averzia voči tejto vyšetrovateľke a voči jej robote.

To znamená, že očividne jej tam hádžu polená pod nohy. To znamená, že určite mala problém nájsť túto zásahovku,“ šokuje bývalý šéf inšpekcie, ktorý kedysi pracoval aj v kauze Černák.

Podľa Scholtza nie je prípustné, aby ozbrojené policajné zložky prechádzali dlhé diaľky cez Slovensko. V tom však Ševčík nevidí problém. „Musia sa presúvať. Sú to policajti, sú zodpovední za svoje konanie, majú výcvik, majú školenia ohľadom používaní zbraní... V tomto by som problém nevidel.

„A v čom teda ten problém vidíte?“ spýtala sa moderátorka bývalého riaditeľa inšpekcie. „Problém je v tom, že tu sa niekto snaží zneistiť vyšetrovateľov alebo nejakým spôsobom skompromitovať tú vyšetrovateľku, ktorá vykonávala činnosť proti NAKE,“ dodal nestranný Ševčík s tým, že Santusová išla podľa trestného poriadku a odvolanie nebolo opodstatnené.

Pellegrini vyzýva policajného prezidenta Kovaříka aj ministra Mikulca k okamžitej rezignácii
Vedenie strany Hlas vyzýva prezidenta policajného zboru Petra Kovaříka, aby okamžite rezignoval. Pellegrini tvrdí, že Kovařík ako policajný prezident neoprávnene a v rozpore so zákonom zastavil zásah inšpekcie policajného zboru pri zaisťovaní... Čítať ďalej
29 | 07 | 2021 | Petra Demková