Ruská flotila už disponuje loďou, naostro vyzbrojenou raketami Zirkon (video)
29 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Admirál Golovko je prvou ruskou loďou, ktorá trvale ako súčasť výzbroje nesie na palube rakety Zirkon. Podľa informácií agentúry TASS sa Admirál Golovko, tretia fregata ruského námorníctva triedy Admirál Gorškov (projekt 22350), stáva prvým nosičom nadzvukových rakiet Zirkon.


Admirál Golovko, tretia fregata projektu 22350, bol spustený na vodu 1. februára 2012 a vyplával 22. mája 2020. Admirál Gorškov a fregata Admirál Kasatonov sú už v prevádzke. Ďalších šesť fregát je vo výstavbe. Golovko dostal novú výzbroj - rakety Zirkon. Informuje web navyrecognition.com.
Fregata - ničiteľ

Fregaty projektu 22350 sú určené na boj proti ponorkám a vojnovým lodiam v oceánoch a moriach a na odrážanie leteckých útokov nezávisle i vo formáciách. Na konštrukcii boli použité skryté technológie tak, aby bola vojnová loď pre radary potenciálneho protivníka prakticky neviditeľná. Celkový výtlak je 5 000 ton a dĺžka je 135 metrov. Rýchlosť je 29 uzlov. Posádku tvorí viac ako 170 mužov. Dieselová plynová turbína má kapacitu 65 000 koní. fregata môže niesť helikoptéru Ka-27 alebo jej modifikácie.


Raketové pevnosti

Medzi hlavné zbrane patria dva 16-článkové univerzálne vertikálne odpaľovače 3S-14 pre rakety Kalibr. Admirál Gorškov, vedúca loď projektu, sa už dlhodobo zúčastňuje na skúškach Zirkonov. Ruský prezident Vladimir Putin už skôr oznámil, že rakety Zirkon sú schopné vyvinúť rýchlosť okolo 9 Mach. Na cieľ dokážu zaútočiť rýchlosťou až 1 000 km/hod. Podľa Putina čoskoro vstúpia do bojovej služby v Rusku.

Zirkon je nadzvuková raketa ruskej výroby navrhnutá tak, aby bola odpaľovaná z lode a schopná sa pohybovať rýchlosťou medzi 6 Mach až 8 Mach. Raketa je určená zasiahnuť pozemné aj námorné ciele. Podľa ruských vojenských zdrojov má dosah približne 250 (400 km) až 600 míľ (965 km) a dá sa vystreliť z vertikálnych odpaľovacích systémov namontovaných na krížnikoch Admirál Nachimov a Peter Veľký.  Okrem korviet a fregát ruských námorných síl ju budú mať vo výbave aj ponorky Jaseň-M.

(Medzititulky red. HD.)

Iba ruské Poseidony a Zirkony držia (nielen) USA na uzde a zabraňujú viacerým svetovým konfliktom
Pre slovenských rusofóbov hneď vysvetlenie na úvod - tvrdí to nemecký časopis Focus. Doslova píše, že "bezposádkové podvodné Poseidony a vysokonadzvukové rakety Zirkon zosúlaďujú svetovú politiku a presadzujú fakt, že Rusko treba jednoducho... Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Ivan Brožík