Lipšic reaguje na Žilinku: Sú chvíle, kedy sa nesmie mlčať
29 | 07 | 2021 I Petra Demková

Generálny prokurátor Žilinka verejne "zvozil" Daniela Lipšica za jeho vyjadrenia pre médiá. V nich sa D. Lipšic verejne vyjadroval ku kauzám, ktoré nedozoruje. Lipšic svoje konanie stavia do polohy hrdinstva. „Bol som tak vychovaný svojimi rodičmi, že je mojou povinnosťou sa ozvať, ak prídem k presvedčeniu, že sa iným deje krivda. V mojom veku sa už asi nezmením,“ napísal Lipšic na Facebook



Sú chvíle, kedy sa nesmie mlčať

„Sú chvíle, kedy sa nesmie mlčať,“ nazval svoju odpoveď generálnemu prokurátorovi Daniel Lipšic.

„Včera som sa verejne zastal vyšetrovateľov NAKA z vyšetrovacieho tímu Očistec, ako aj prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorí vykonávajú dozor nad vyšetrovaním mimoriadne závažnej trestnej činnosti, ktorá ohrozuje základné princípy právneho štátu. Som presvedčený, že relevantné podozrenia týkajúce sa integrity vedených trestných stíhaní je potrebné preveriť. Malo by sa tak však diať len zákonným spôsobom a bez toho, aby bola verejnosť zavádzaná nepravdivými informáciami,“ vysvetľuje Lipšic.

Pellegrini vyzýva policajného prezidenta Kovaříka aj ministra Mikulca k okamžitej rezignácii
Vedenie strany Hlas vyzýva prezidenta policajného zboru Petra Kovaříka, aby okamžite rezignoval. Pellegrini tvrdí, že Kovařík ako policajný prezident neoprávnene a v rozpore so zákonom zastavil zásah inšpekcie policajného zboru pri zaisťovaní... Čítať ďalej
29 | 07 | 2021 | Petra Demková

Považoval som za svoju povinnosť...

„Práve z tohto dôvodu som sa vyjadril k trestnému stíhaniu, ktoré vedie špecializovaný tím Úradu inšpekčnej služby (ÚIS). Trestné stíhanie sa totiž vedie vo veci, ktorá bezprostredne súvisí s trestnými stíhaniami, ktoré sú dozorované prokurátormi ÚŠP, a teda som oboznámený s ich procesnou situáciou a stavom spisového materiálu,“ ospravedlňuje špeciálny prokurátor svoje konanie.

„V médiách boli opakovane zverejňované informácie, ktoré sú dokázateľné nepravdivé (napr. o tom, že vyšetrovatelia neposkytovali antitímu ÚIS požadovanú súčinnosť), a preto som považoval za svoju povinnosť sa vyšetrovateľov a prokurátorov ÚŠP, ktorí sú činní v týchto veciach, zastať. A zastať sa ich aj v záujme pravdy a spravodlivosti – teda hodnôt, ktoré by mal chrániť každý prokurátor,“ uviedol Lipšic.
Pracujeme na boji proti zločineckým skupinám

„Vďaka vyšetrovateľom a operatívcom vyšetrovacieho tímu Očistec, a mojim kolegom prokurátorom ÚŠP, boli na Slovensku odsúdené najbrutálnejšie zločinecké skupiny – Sýkorovci, Takáčovci, Sátorovci, Piťovci, Adamčovci. Títo istí vyšetrovatelia a prokurátori poslali pred súd stovky páchateľov najzávažnejších zločinov spáchaných na Slovensku za posledných 20 rokov. Vďaka nim je Slovensko bezpečnejšou krajinou pre život,“ napísal.

Škandál: Kovařík urobil vysoko neštandardný zásah do prebiehajúcej akcie z dovolenky v Chorvátsku, prezrádza Erik Kaliňák
Zbabraná policajná akcia pri ktorej unikli dvaja dôležití svedkovia nevrhá dobré svetlo na jej vedenie. Zarážajúce je však čo sa neskôr prevalilo. Už rozbehnutú akciu prerušil sám policajný prezident. A to dokonca z dovolenky v... Čítať ďalej
29 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik


„Teraz pokračujeme v tomto boji proti najnebezpečnejšiemu súperovi – zločineckým skupinám, ktoré sa snažili cez sieť korupcie a zneužívania právomoci ovládnuť tento štát. Je mi úplne jasné, že v tomto boji máme a budeme mať veľa mimoriadne silných nepriateľov. Prokurátori ÚŠP trestne stíhajú viacero bývalých vysokých verejných funkcionárov a oligarchov, ktorí majú stále svoj vplyv v politike, v justícii, v bezpečnostných zložkách alebo vlastnia niektoré médiá. A majú oproti nám ešte jednu veľkú výhodu – nemusia hrať podľa pravidiel,“ myslí si bývalý advokát a poslanec.

„My však naše trestné stíhania musíme viesť striktne podľa pravidiel, bez vášne a hnevu, ale aj razantne a odvážne. Odvaha je – na konci dňa – kľúčová,“ dodal.
Lipšic - bojovník za Spravodlivosť s veľkým "S"

Daniel Lipšic sa následne nenápadne dotkol kritiky ktorá k nemu prišla od generálneho prokurátora „Mnohí vyšetrovatelia a prokurátori ÚŠP pracujú s enormným nasadením – sedem dní v týždni, do dlhých večerných či nočných hodín. Má to vplyv na ich rodiny, a niekedy aj na ich zdravie. Ale našou úlohou je byť v prvej línii, takže sa nesťažujeme. Ak je však situácia vypätá, tak ľudia bojujúci celý svoj profesný život za Spravodlivosť, potrebujú cítiť aj podporu,“ naráža na kritické slová Žilinku Lipšic.

„Nepovažujem to za žiadne hrdinstvo, ale bol som tak vychovaný svojimi rodičmi, že je mojou povinnosťou sa ozvať, ak prídem k presvedčeniu, že sa iným deje krivda. V mojom veku sa už asi nezmením,“ dodal Daniel Lipšic na záver.

Blaha: Pán Lipšic, odstúpte. Zmiznite. Vypadnite. Ste hanbou prokuratúry, ste hanbou Slovenska
Vojna v policajných zložkách sa už, zdá sa, preniesla i do prokuratúry. Daniel Lipšic ako špeciálny prokurátor sa totiž vyjadril k tomu, k čomu nemal, a za to si vyslúžil ostrú kritiku nielen od generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ale aj od... Čítať ďalej
29 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik