Kto z koho - ruský Suchoj SU-75 v súboji s americkou F-35
29 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Ruskí piloti oznámili, kto vyhrá reálny súboj medzi Su-75 a F-35. Stačili im na to výsledky, ktoré vyprodukoval počítačový letecký simulátor po zadaní letových schopností, zbraňových systémov a iných technických detailov oboch strojov.


Experti portálu kp.ru  požiadali bojových pilotov, aby viedli pomyselný súboj medzi nedávno predstaveným ľahkým stíhačom Su-75 a americkou F-35.
F-35 je na tom horšie

Podľa Anatolija Knyševa bude modernizovaná F-35 v super manévrovateľnosti horšia ako Su-75. Portál kp.ru pripomína, že americkí vývojári obetovali manévrovateľnosť ich stroja v prospech celkovej dynamiky jeho bojového systému. A to bude výhodou pre ruské lietadlo. Napríklad F-35, na rozdiel od SU-75, nie je schopný urobiť bojový obrat v uhle nábehu 50 stupňov.
Su-57 je viac ako jeden stroj

Experti a vojenskí piloti vysoko ocenili systém riadenia boja Su-75. Jedným z jeho „tromfov“ je schopnosť súčasne útočiť na 6 cieľov a vystopovať až 30 cieľov. F-35 toho nie je schopná.

Ak porovnáme výkon radaru, potom aj v tom Su-75 vedie. To znamená, že ruský stíhač zaznamená neviditeľného nepriateľa skôr, ako ho ten odhalí.

„A tu sa spúšťa železné pravidlo:„ Prvý, ktorý vidí - prvý zostrelí, “vysvetľuje na webe kp.ru  Anatolij Knyšev.
Nikdy to už nebude boj telo na telo

Letecké súboje stíhačiek súčasnej piatej a viac generácie už nikdy nebudú vyzerať ako tie filmové, kde sa stroj doslova zavesí za protivníka a páli po ňom všetkým, čo má na palube. Súboje sa budú odohrávať na stredné alebo dlhé vzdialenosti. A stíhači vstúpia do fázy manévrovania iba vtedy, ak je to absolútne nevyhnutné.

Samozrejme, princípy boja sú teraz úplne iné. O všetkom rozhodujú okamihy Ale aj tu bude hrať dôležitú úlohu podpora zo zeme, navedenie stíhača na cieľ. Ruskí piloti ubezpečujú, že Su-75 má v tomto ohľade pre nepriateľa pripravených veľa prekvapení.

Veterán leteckých síl Magomed Tolbojev už mal šancu sadnúť si do kokpitu nového ruského SU-75 a teší ho „geniálna jednoduchosť ovládania“. A portál kp.ru ešte dodáva, že Su-75 v sebe nesie to najlepšie  z dizajnérskej školy Suchoj, Jakovlev, Tupolev a Mikojan. "Takéto lietadlo pod kontrolou našich profesionálnych pilotov nemôže nevyhrať", je si istý Tolbojev.

(Medzititulky red. HD.)

Konkurencia americkej F-35: Snímka novej ruskej stíhačky unikla na sociálnej sieti ešte pred premiérou (FOTO)
20 | 07 | 2021 | Tibor Sipos