Centrum Bratislavy je úplne paralyzované. Protestujúci „odstavili“ sedem liniek MHD (VIDEÁ)
29 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Slováci opäť zdvihli zohnuté chrbty, postavili sa na nohy a mohutným protestom pred Prezidentským palácom zablokovali dopravu. Bratislavské centrum skolabovalo a ochromená bola celá doprava. Tisícky ľudí v uliciach trúbi, píska a volá protivládne heslá, schytala to aj hlava štátu.


To, čo sa deje od rána v Bratislave pred sídlom prezidentky Čaputovej tu už veru nebolo dlho. Na vine boli pandemické opatrenia spojené so zákazom vychádzania a zhromažďovania sa. Opatrenia sa uvoľnili a nepokojní ľudia znovu vyšli do ulíc. Ako informuje portál slovensko.hnonline.sk, protestujúci dav rozhnevaných Slovákov blokuje nielen celé Hodžove námestie, ale aj priľahlé ulice. Na mieste sa preto začali tvoriť rozsiahle kolóny.
Hodžovo námestie v smere na Staromestskú ulicu a na Námestie 1. mája neprejazdné

Nespokojní ľudia si dali stretnutie na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom, kde okolo obeda úplne paralyzovali dopravu. Práve tam sa totiž nachádza dôležitá spojnica ciest v centre hlavného mesta. Rozsiahle kolóny začínajú vznikať na Staromestskej ulici, Suchom mýte i v ďalších uliciach v okolí Hodžovho námestia. Dopravný podnik Bratislava informuje o obmedzení MHD. Prerušená je doprava liniek 83, 84, 93, 147, 203, 207 a 212. Aj z tohto dôvodu vyzýva polícia vodičov, aby sa Hodžovmu námestiu radšej vyhli, keďže tam pre zablokované cesty protestujúcim davom vznikajú rozsiahle kolóny. „Osoby zúčastnené na zhromaždení sa krátko po 11.00 h presunuli na vozovku a zablokovali ju v oboch smeroch, ako aj podchod v smere na Staromestskú ulicu. Z tohto dôvodu je v súčasnosti Hodžovo námestie v smere na Staromestskú ulicu a na Námestie 1. mája neprejazdné,“ informoval o hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.



Na mieste zatiaľ pokojného protestu sú aj desiatky policajtov. Protestujúci vyhlásili „Generálny štrajk“ pre obmedzovanie práv a proti genocíde národa. Demonštrujú tiež proti pandemickým opatreniam a odmietajú očkovanie proti ochoreniu Covid-19 či testovanie na ochorenie. Pandémiu označili za podvod. Okrem vládnych a koaličných politikov a odborníkov z pandemickej komisie kritizujú aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. Negatívna kritika sa ušla aj médiám a novinárom.

„Zradkyňa!“ Kričal rozvášnený dav na Zuzanu Čaputovú pred Prezidentským palácom (VIDEÁ)
Dnes od skorých ranných hodín sa pred Prezidentským palácom začali zhromažďovať ľudia. Na pláne je totiž mohutný protest proti vláde, jej krokom v protipandemických opatreniach, rozdeľovaní Slovákov na zaočkovaných a nezaočkovaných, núteniu k... Čítať ďalej
29 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik

Polícia bezpečnostnú situáciu priebežne vyhodnocuje, zatiaľ je ale „pokoj“

Centrom Bratislavy sa nesie pokrik „Rúška dole, hlavy hore“, pričom viacerí protestujúci držia v rukách štátne vlajky či transparenty s nápismi „Vakcína je vražda“ či „Apartheid“. Protestujúci tiež odmietajú novelu, podľa ktorej by sa malo pri tvorbe opatrení prihliadať na digitálny Covid preukaz. „V prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku,“ dodal Michal Szeiff.



Informácie Hlavného denníka z protestu však hovoria o „pokojnej“ atmosfére bez vážnejších konfliktov z políciou, ktorá zatiaľ nemusel riešiť vážne incidenty či použiť hrubú silu. Polícia bezpečnostnú situáciu priebežne vyhodnocuje s dôrazom na ochranu života, zdravia a majetku občanov. Polícia tiež deklaruje, že prijala adekvátne opatrenia.

Prezidentský palác opáskovali akoby bol miestom trestného činu. Ktože sa ho v ňom dopustil?
Hnev a frustrácia ľudí sa spred Národnej rady preniesli pred Prezidentský palác. Protestujúci Slováci dali naším zákonodarcom jasne najavo čo si o celej situácii u nás myslia. Tentokrát je rad na prezidentke. Aj ona vraj musí vedieť, že náš ľud jej... Čítať ďalej
29 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik