Za veľvyslanca USA pri EÚ bol nominovaný Mark Gitenstein
28 | 07 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Americký prezident Joe Biden v utorok nominoval na post veľvyslanca USA pri Európskej únii svojho dlhoročného spolupracovníka Marka Gitensteina. Informovala o tom agentúra AFP.


Počas vlády administratívy prezidenta Baracka Obamu pôsobil Gitenstein ako veľvyslanec USA v Rumunsku, na ktoré má aj rodinné väzby a kde sa snažil využiť svoje postavenie na boj proti zneužívaniu vládnych funkcií a v prospech privatizácie.

Nomináciu Gitensteina bude musieť ešte potvrdiť Senát,  kde síce majú prevahu demokrati, ale republikán Ted Cruz nateraz zdržiava nominácie pre námietky proti Bidenovmu postoju k plynovodu Nord Stream 2 a k príslušnej dohode medzi Ruskom a Nemeckom.

AFP pripomenula, že Biden sa zaviazal oživiť vzťahy so spojencami v Európe a patrí k podporovateľom Európskej únie. Ide o výrazný odklon od prístupu jeho predchodcu Donalda Trumpa, ktorý bol skeptický k nadnárodným inštitúciám a povzbudzoval Britániu na jej ceste k vystúpeniu z EÚ.

Trump vymenoval za veľvyslanca USA pri EÚ Gordona Sondlanda, bohatého majiteľa hotelov. Z tohto postu ho však stiahol po tom, ako Sondland pred Kongresom vypovedal o Trumpovom tlaku na Ukrajinu. Táto kauza viedla k vzneseniu ústavnej žaloby voči Trumpovi.

Rusko podáva vôbec prvú sťažnosť ECHR na Ukrajinu kvôli masakru na Majdane
27 | 07 | 2021 | Diana Zaťková