Vyparilo sa milión vakcín, za 7,6 milióna eur? Jednoznačné odpovede na otázku kde sú, neexistujú
28 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

Pandémia H1N1 bola u nás vyhlásená v roku 2009 a trvala rok. Išlo o pandémiu prasacej chrípky a pripravené bolo aj Slovensko. Zakúpilo milión vakcín za 7,6 milióna eur. Čo sa s nimi stalo, nie je absolútne jednoznačné. Kompetentné rezorty si dnes otázky novinárov medzi sebou pohadzujú ako horúci zemiak a jednoznačná odpoveď neexistuje.   


Podľa denníka Ereport bolo spolu odkúpených od francúzskej firmy Sanofi Pasteur milión vakcín za 7,6 milióna eur. Všetky expirovali v roku 2010. Ereport píše, že médiá v tej dobe informovali o tom, ako sa štát s vakcínami môže vysporiadať a preto sa pokúsili zistiť, ako to napokon dopadlo. Informácie, ku ktorým sa dostali takpovediac šokovali.

Kajúcnik zvaný Zemák podal sťažnosť proti svojmu obvineniu. Mohol mu to poradiť Lipšic
Jeden z trojice svedkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Matej Zeman, prezývaný Zemák, podal sťažnosť proti obvineniu vyšetrovateľmi policajnej inšpekcie. Ďalší svedok Csaba Dömötör je vo väzbe a tretí Peter Petrov na úteku. Čítať ďalej
27 | 07 | 2021 | Peter Sulek



Nie je úplne isté, kam sa vakcíny za 7,6 milióna vlastne vyparili

Rezort zdravotníctva na otázku, kam sa vakcíny podeli odpovedať nedokázal. Z odpovede, ktorú zaslali pre denník Ereport zo Správy štátnych hmotných rezerv sa najskôr zdalo, že vakcíny sú od roku 2009 vo vládnych skladoch a ich likvidáciou sa zaoberajú až v súčasnosti. Neskôr poslali ďalšie informácie, z ktorých vysvitlo, že vakcíny od Sanofi Pasteur na sklade vôbec nie sú.
Kde zmizlo také množstvo očkovacej látky?

Ministerstvo zdravotníctva podľa portálu Ereport sa otázok novinárov opäť zbavilo tým, že ich prehodili Správe štátnych hmotných rezerv. Odpoveď v redakcii obdržali po mesiaci a pol. „Vyžiadanými informáciami povinná osoba – Správa štátnych hmotných rezerv nedisponuje a nemá vedomosť o tom, kde možno požadovanú informáciu získať,” stálo v dokumente podľa portálu Ereport. V roku 2009 spomínané vakcíny od Sanofi Pasteur neboli ani zakúpené a tak sa vynárajú ďalšie otázky.

Občania platia milióny na reklamu vakcín. Zarába na tom farmaceutická spoločnosť
Ministerstvo zdravotníctva v poslednej dobe vynakladá enormné prostriedky na boj s pandémiou. Okrem iného dotuje aj marketing. Milióny idú do reklamy na vakcináciu Slovenska. Na tom celom profitujú výrobcovia vakcín. V konečnom dôsledku to však... Čítať ďalej
27 | 07 | 2021 | Ondrej Štefik