Remeta pre Aktuality: trestné stíhanie voči policajnému prezidentovi Kovaříkovi začne tento týždeň
28 | 07 | 2021 I Petra Demková

Bratislavský krajský prokurátor Rastislav Remeta v podcaste pre Aktuality vysvetľuje, že všetko nasvedčuje tomu, že policajný prezident Kovařík úmyselne zmaril policajný zásah a umožnil uniknutie svedka. To, či sa tak stalo, sa vyšetrí. Tento týždeň začne proti Kovaříkovi trestné konanie.



Zmarený zásah 21. júla

Remeta vysvetľuje chronológiu diania v deň 21. júla, kedy k zmareniu zásahu došlo. Po tom, čo vyšetrovateľka Santusová skontaktovala zásahovú jednotku za účelom zadržania obvinených, zhruba po 15 minútach a po zadržaní prvého z nich, prišiel pokyn od policajného prezidenta, aby bol úkon prerušený a aby sa zásahová jednotka stiahla.

„Následne došlo k určitému vyjasňovaniu okolností žiadosti o nasadenie zásahovej jednotky...“ vysvetľuje Remeta. Ten priznáva, že pokyn na pokračovanie v zásahu prišiel potom až po hodine a pol.

Pčolinský: Vraj sa pripravuje trestné stíhanie všetkých, ktorí sa podieľajú na vyšetrovaní manipulácií s výpoveďami!
"Potvrdzuje sa to, čo som písal pred pár dňami, že postup policajného prezidenta bol zrejme nezákonný a zastavením zásahovky zmaril zadržanie obvinených, ktorí ušli. ...Šušká sa, že NAKA spolu s UŠP pripravuje trestné stíhanie všetkých, ktorí sa... Čítať ďalej
28 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik

Jednotky na vlastné oči videli ďalšiu osobu, ktorú mali zadržať.

Podľa krajského prokurátora je potrebné uviesť, že došlo k zmareniu účelu, keďže minimálne jedna osoba z obvinených, bola skutočne takmer zadržaná. Jednotky totiž na vlastné oči videli ďalšiu osobu, ktorú mali zadržať. Podľa všetkého ju videli teda priamo unikať.
Vážne podozrenia o oprávnenosti zásahu Kovaříka

Remeta hovorí, že policajný prezident zmaril zásah. Netají tým, že z rôznych dôkazov ktoré sa zabezpečili medzi prvým ranným zásahom a tým druhým – zmareným, sa zabezpečili rôzne dôkazy, z ktorých vyplývajú vážne pochybnosti ale aj podozrenia o oprávnenosti takého zásahu. (Zásahu policajného prezidenta). Preto okolnosti prerušenia tohto zásahu budú predmetom samostatného trestného konania.

Bude sa skúmať, či bolo možné prebiehajúci zásah prerušiť tak, ako to urobil Kovařík.
Proti konaniu vyšetrovateľky zatiaľ nič nesvedčí

Remeta upozornil aj na to, že zatiaľ Úrad inšpekčnej služby nezistil žiadne pochybenie konajúcej vyšetrovateľky Santusovej. „Zatiaľ je zrejmé, že neporušila žiadny z interných predpisov,“ povedal Remeta. „Aj to, že následne policajný prezident povolil pokračovať v úkone, pre Remetu znamená, že zásah pol „papierovo“ v poriadku.

V podcaste si Remeta si stojí za svojím, že postup mal byť nasledovný: zásah mal prebehnúť a potom sa malo preverovať, či nedošlo na starne vyšetrovateľky k nejakým pochybeniam.

Trestné stíhanie voči policajnému prezidentovi Kovaříkovi začne v priebehu tohto týždňa.

Škandál: Na Ministerstve vnútra podpísali poradenské služby za 84 miliónov eur!
Zdá sa, že minister vnútra Roman Mikulec bude mať opäť čo vysvetľovať. Jeho rezort totiž podpísal spornú audítorskú zmluvu za 84 miliónov eur! Ak by vás zaujímalo na čo, tak vraj na poradenské služby. A ako to už býva, zlí sú tí, ktorí tam boli... Čítať ďalej
27 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik