Prokurátor Remeta: Priznanie kajúcnika je určitým potvrdením aj iných zabezpečených dôkazov
28 | 07 | 2021 I Petra Demková

Krajský prokurátor poskytol rozhovor portálu aktuality.sk. Podľa Remetu, to, čo urobil Kovařík – že odvolal Santusovú a zmaril výkon práce zásahovej jednotky, môže sťažiť celé vyšetrovanie. „Je zarážajúcejšie, že bola pozbavená vedenia tohto tímu. Môže to mať za následok predĺženie konania aj postupnosť procesných úkonov,“ vysvetlil.



V koho prospech mala informácia zarezonovať?

Na sociálnych sieťach sa už pred niekoľkými dňami šírila neoverená správa, že sa chystá zadržanie 14 osôb. Medzi nimi mali byť okrem svedkov veľkých káuz aj vyšetrovatelia, prokurátori a dokonca Daniel Lipšic. Podľa Remetu je v tejto súvislosti najzaujímavejšia otázka, v koho prospech mala taká informácia v médiách zarezonovať. Kto túto informáciu vypustil, však krajský prokurátor netuší a pravdivosť tejto informácie Aktualitám nevedel potvrdiť.

Vladimír Mečiar sa nečakane vyjadril k súčasnej situácii! „Practe sa!“ odkazuje Mikulcovi a Naďovi.   
Na sociálnej sieti sa objavila skoro dvojminútová nahrávka Vladimíra Mečiara. Na nej sa svojím typickým zapáleným prejavom vyjadruje k súčasnej situácii. Podľa neho sme už v situácii, kedy ústavné inštitúcie nevedia garantovať demokratický vývoj v... Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Petra Demková


V rozhovore tvrdí, že vedel len o tom, že mali byť zadržaní traja svedkovia. „Bola snaha zaistiť tri osoby, podarilo sa zaistiť jedného obvineného, dve osoby sú na úteku, respektíve je po nich vyhlásené pátranie,“ dodal.
Kovařík zmaril zásah Santusovej

Po prerušení akcie policajným prezidentom, sa zásahová jednotka stiahla a zásah nevykonala. Svedok unikol. „Tá osoba bola videná, ale jednotky nemohli pokračovať v zásahu. Museli sa stiahnuť. Ohrození boli aj zasahujúci policajti, lebo v okolí miesta, kde malo dôjsť k zadržaniu, sa neskôr objavili viaceré podozrivé motorové vozidlá a bol videný aj jeden z obvinených,“ povedal Remeta.

„Vyskytovali sa tam osoby, ktorých výstroj mohla vzbudzovať dojem možného ohrozenia. ...Minimálne jedna osoba mohla byť zadržaná - takže účel zaisťovacieho úkonu zmarený bol,“ dodal potom jasne.
Štandardné postupy vyšetrovateľky

Podľa prokurátora je fakt, že vyšetrovateľka Santusová na zásah povolala jednotku zo Sobraniec, teda z opačného konca republiky, štandard. „Nasadenie síl a prostriedkov je plne v kompetencii vyšetrovateľa. Nie je to ojedinelý prípad. Aj v minulosti sa stalo, že zásahová jednotka bola z inej časti Slovenska. Aj pre lokálne väzby a možné prezradenie...“ vysvetlil redaktorke Aktualít Remeta.

Bidermanova tabuľka donucovania: Už v 50-tych rokoch mali návod ako zlomiť človeka. To dnes aplikujú pod rúškom Covidu!
Neuveríte! Už v 50-tych rokoch boli vypracované postupy ako dosiahnuť, aby sa ľudia stali poslušnými, stratili vlastný názor aj chápanie samých seba. Paralela s dnešnou situáciou okolo Covidu po celom svete je takmer zarážajúca! Čítať ďalej
28 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Skúmať sa malo až po zásahu

„Zatiaľ je zrejmé, že neporušila žiadny z interných predpisov, Úrad inšpekčnej služby to nezistil. Navyše, sám policajný prezident povolil pokračovanie zásahu,“ dodal prokurátor a naznačil, že asi teda nebolo so samotným zásahom nič v neporiadku.

„Na základe doterajšej praxe hovorím, že zaisťovací úkon mal prebehnúť a následne sa malo zisťovať, či došlo k nejakým nedostatkom pri nasadení jednotky, respektíve, či majú interné policajné predpisy interpretačné nedostatky, kto to má vlastne podpisovať,“ vysvetlil Remeta následne.
ÚIŠ sa k tomu nemá čo vyjadrovať

Podľa Remetu, to, čo urobil Kovařík – že odvolal Santusovú a zmaril výkon práce polície, môže sťažiť celé vyšetrovanie. „Je zarážajúcejšie, že bola pozbavená vedenia tohto tímu. Môže to mať za následok predĺženie konania aj postupnosť procesných úkonov. Môže tak dôjsť k výberu iných vyšetrovateľov, čo by mohlo mať za následok sťaženie vyšetrovania. Argumenty o nestrannosti, či neobjektívnosti, postupu vyšetrovateľky nie sú v kompetencii riaditeľa Úradu Inšpekčnej služby - on nie je orgán činný v trestnom konaní, nevykonáva dozor nad zákonnosťou úkonov. Bol to čisto personálny akt riaditeľa, ktorý môže mať negatívny dopad na ďalšie konanie,“ vysvetlil Remeta.

Telefonáty kajúcnikov sú už verejne známe. O motíve ich konania zatiaľ nik nepíše.
Zatiaľ sa nepreukázalo či boli, alebo neboli zneužití univerzálni kajúcnici tak, ako o tom už mesiace pojednávajú predstavitelia strany Smer-SD. Všetko však nasvedčuje, že by to tak mohlo byť. Jedným z hlavných dôkazov majú byť telefonáty, ktoré... Čítať ďalej
28 | 07 | 2021 | Ondrej Štefik

Výpoveď kajúcnika potvrdzuje podozrenia

Už dlhšie sú tu podozrenia, že výpovede kajúcnikov sú koordinované. Podľa Remetu, to, že teraz už aj jeden z kajúcnikov priznal, že sa to reálne dialo, do istej miery potvrdzujú tieto veľké podozrenia. „Jeden z obvinených sa priznal ku skutku, ktorý mu je kladený za vinu. Navyše sa priznal aj pred sudcom pre prípravné konanie, ktorý rozhodol o jeho vzatí do väzby. Je to určité potvrdenie aj iných dovtedy zabezpečených dôkazov.“
Bude Kaľavský stíhaný?

Prokurátor v rozhovore pre Aktuality naznačil, že je len otázkou času, kedy bude obvinený Kaľavskyý – šéf operatívy NAKA. Ten sa totiž podľa všetkého priznáva k ovplyvňovaniu svedkov. „Procesný postup a načasovanie úkonov je vecou vyšetrovateľa,“ povedal k tomu, kedy má byť Kaľavský zadržaný, Remeta.

„Samotný priebeh vyšetrovania ukáže, do akej miery mohli, alebo nemohli byť svedkovia ovplyvňovaní. Navyše výpovede svedkov spisovali policajti,“ povedal Remeta a dodal, že viac povedať nemôže. K tomu, či môžu priznania svedkov, že ich niekto inštruoval, spôsobiť zmenu v prípade Dušana Kováčika, či v prípadoch iných veľkých medializovaných káuz, sa Remeta odmietol vyjadriť.

Remeta pre Aktuality: trestné stíhanie voči policajnému prezidentovi Kovaříkovi začne tento týždeň
Bratislavský krajský prokurátor Rastislav Remeta v podcaste pre Aktuality vysvetľuje, že všetko nasvedčuje tomu, že policajný prezident Kovařík úmyselne zmaril policajný zásah a umožnil uniknutie svedka. To, či sa tak stalo, sa vyšetrí. Tento... Čítať ďalej
28 | 07 | 2021 | Petra Demková