Potvrdené: Nový liek takmer stopercentne zlikviduje nebezpečnú formu rakoviny prsníka
28 | 07 | 2021 I Tibor Sipos

V liečbe rakoviny sme svedkom úžasného pokroku. Napriek tomu stále existujú druhy rakoviny, ktoré napriek všetkému úsiliu zostávajú neliečiteľné. Či lekári použijú ožarovanie, chemoterapiu alebo novšiu cielenú aplikáciu liekov, niektoré druhy rakovín toto všetko bohužiaľ prežijú. Jednou z nich je agresívny metastázujúci karcinóm prsníka s receptorom pre estrogén (ER+), informuje portál 100+1.


Ide o najbežnejšiu rakovinu prsníka, ktorá je v niektorých prípadoch neliečiteľná. Preto je veľmi dobrou správou, že americký tím odborníkov vyvinul novú liečbu, ktorá je veľmi účinná proti tejto forme rakoviny. Experimenty na myšiach ukázali, že táto liečba nádor prsníka prakticky úplne zničí.
Nádor s estrogénom

Metastatický nádor prsníka s pozitívnym receptorom pre estrogén využíva pohlavný hormón estrogén ako rastový faktor podporujúci rozširovanie nádoru. Súčasné liečby sa snažia nádoru brániť vo využívaní estrogénu. Nádor ale často zmutuje a rastie ďalej. Vedúci výskumu David Shapiro z americkej University of Illinois Urbana-Champaign a jeho tím ponúkajú alternatívne riešenie.

Vyvinuli relatívne malú molekulu, ktorej hovoria Ersoy. Táto molekula dokáže prinútiť bunky nádoru prsníka s receptorom pre estrogén, aby v podstate spáchali samovraždu. U myší s umelo vyvolaným nádorom tohto typu funguje skvele. Po pár dňoch je po nádore, aj po metastázach v iných orgánoch. Čo je ešte lepšie, keď pár buniek nádoru liečbu prežije a opäť začne rásť, zostávajú citlivé na Ersoy a liečbu je možné úspešne zopakovať. Nezostáva nič iné než veriť, že rovnaký postup bude fungovať aj u ľudských pacientov.

Česi sa tešia. Súd rozhodol, že povinné rúška nie sú v súlade so zákonom
Česi, na rozdiel od Slovákov, sa zrejme zbavia nosenia rúšok či respirátorov v interiéroch. Rozhodol o tom ich Najvyšší správy súd. Ministerstvo zdravotníctva má teraz na úpravu nariadenia tri dni. Čítať ďalej
27 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik