ESET je veľká ryba v malom mori
28 | 07 | 2021 I Ondrej ŠTEFIK

Multimilionár Richard Marko je generálny riaditeľ a spolumajiteľ nadnárodnej spoločnosti ESET. Táto najbohatšia slovenská firma má viaceré aktivity, ktoré sú spojené aj s politickým dianím na Slovensku. Financuje politické kampane, vlastní médiá. Napriek tomu sa spoločnosť tvári, že s politikou nemá nič spoločné.   



Ak si astrálne bohatý, tak nevieš ani akú hodnotu má tvoj majetok

V rozhovore pre Startitup-ácku reláciu Diskusný klub sa generálny riaditeľ vyhol priamej odpovedi o hodnote firmy. Podľa neho tie odhady, ktoré existujú, sú vzdialené skutočnosti. Či vzdialené mínusovo, alebo plusovo bližšie nešpecifikoval. Forbes jeho majetok odhadol na 370 000 000 Eur.

Už otvorenejšie však priznáva, že jeho osobný podiel na firme je cez 12 percent. Iba minulý rok mala spoločnosť priznaný zisk skoro 80 000 000 Eur. Logicky 12 percent z toho pristálo k nemu na účet.
Terč politikov či ich strelec

Marko tvrdí, že nie je aktívny v politike. Aktívni sú však ľudia, ktorých platí priamo, alebo nepriamo.  Priamo podporil kandidáta na prezidenta Mistríka, ktorý odstúpil v prospech Čaputovej a tá sa aj vďaka nemu stala Prezidentkou SR.

Podľa jeho slov je táto finančná podpora zlomok vzhľadom na celkové finančné objemy politických kampaní. Mistrík formálne uviedol, že 10 percent na kampaň dostal od Marka. Či to korešponduje s realitou, vedia asi len oni dvaja.

Marko tvrdí, že spoločnosť neovplyvňuje politiku, lebo pre spoločnosť: „ to nie je to žiadna systematická činnosť. Nie je to žiadna vec, ktorá by mala výrazný vplyv na to čo sa tu deje... " Asi zabudol napríklad na skutočnosť, že Čaputová zarezala referendum o predčasných voľbách. Tých skutočností je viac...

Áno, nedá sa však považovať za systematické, že jednotliví spolumajitelia ESETU z času na čas niekomu štedro zafinancujú politickú kampaň. Čo však systematické je, je činnosť mienkotvorného Denníka N, v ktorom spoločnosť vlastní 51 percentný podiel. Spolumajiteľ ESETU si podľa jeho slov uvedomuje, že médiá sú silným nástrojom ovplyvňovania spoločnosti.

Občania platia milióny na reklamu vakcín. Zarába na tom farmaceutická spoločnosť
Ministerstvo zdravotníctva v poslednej dobe vynakladá enormné prostriedky na boj s pandémiou. Okrem iného dotuje aj marketing. Milióny idú do reklamy na vakcináciu Slovenska. Na tom celom profitujú výrobcovia vakcín. V konečnom dôsledku to však... Čítať ďalej
27 | 07 | 2021 | Ondrej Štefik

Súdne spory, spoločenské zázemie, sociálny status a iné lahôdky

Ovplyvňovanie politiky a s tým spojené súdne spory s politikmi Marko hodnotí ako beh na dlhé trate. Zároveň dodáva: „My tu existujeme 30 rokov a tí politici sa striedali...My sme pracovali 30 rokov, aby sme si vybudovali rešpekt v tejto spoločnosti a vo svete...", tvrdí Marko. Spoločnosť ESET viedla už súdne spory s Dankom, Blahom či s Harabinom. Podľa generálneho riaditeľa: „...ak to bude potrebné tak to urobíme opäť."
Gigantického predátora v malom mori, nikto neohrozí

Multimilionár hodnotí Matovičovu a Hegerovu vládu ako zmenu, ktorá veľmi pomohla v istom smere našej spoločnosti. Podľa spolumajiteľa, nadnárodná spoločnosť ESET zostáva na Slovensku, lebo: "...nám to dáva myslím väčšiu slobodu a nezávislosť, ako keby sme možno sídlili niekde v Amerike...Sme sami sebe pánom."