Eduard Chmelár: "To, do čoho sa rútime, je čisté peklo. Zastavme to, kým je čas."
28 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Potrebujeme novú spoločenskú zmluvu. Takto sa ďalej nedá pokračovať. Inak davové šialenstvo, ľudská hlúposť a zákernosť manipulátorov zničia Slovensko, zvalcujú porozumenie, umlčia rozvahu a udusia múdrosť. V spore o to, kam sme sa dostali, niet nevinných, Niet dôvodu pre povýšenosť, niet času na pozičné hry, tento štát je v ohrození." Eduard Chmelár


Komentár Eduarda Chmelára zverejnený v českom časopise Argument poukazuje, pripomína a varovne dvíha prst. Na prahu občianskej vojny, ku ktorej podľa Chmelára je Slovensko čoraz bližšie je nebezpečné nepočúvať, nepoužívať racionálne argumenty a nehľadať pravdu a zakaždým prilievať olej do ohňa. "Za najdôležitejšie zo všetkého dnes považujem, aby sme si uvedomili, ako a prečo sme sa dostali do tohto bodu, aby sme sa začali počúvať a prestali sa navzájom urážať," píše Eduard Chmelár.
Morálne bahno, v ktorom sme uviazli, sme si vytvárali a prehlbovali dlhé roky

Chmelár sa obáva, že v súčasnosti je len veľmi málo ľudí, ktorí sú ochotní a schopní mať na zreteli záujmy celej slovenskej spoločnosti. "Toto morálne bahno, v ktorom sme uviazli, sme si vytvárali a prehlbovali dlhé roky," píše Chmelár. Poukazuje na tri desaťročia trvajúci rozklad spoločnosti, klamstvá a podvody vládnej moci, ktoré sa páchali na ľuďoch. Nadávky primitívnych malomeštiakov, ktorí podľa Chmelára nadávajú národu odchovanému na reality show, vyústil do bublín, v ktorých sú jedni slniečkári, iní dezoláti.

Epidémia strachu je o polarizácii názorov, manipulatívnych informáciách a útokoch za iný názor
"Bez zveličovania hodnotím terajší stav kolektívneho vedomia ako paralelnú epidémiu strachu. Faktom je a zostáva, že toto konkrétne očkovanie je ešte stále nepopierateľne v experimentálnom a len v treťom štádiu overovania jeho signifikantnej... Čítať ďalej
27 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Generácia, ktorá už neverí ničomu a preto je náchylná uveriť čomukoľvek

"Súčasná pandemická kríza je v prvom rade krízou nedôvery. Vláda neurobila takmer nič pre to, aby ľudí získala na svoju stranu. Naopak, vládni politici a médiá mrhali časom na to, aby týmto ľuďom vyčítali ich zaostalosť a nevzdelanosť. Odháňali ich od seba, bagatelizovali ich obavy, nebrali ich vážne," vysvetľuje Chmelár.

V komentári pre Argument Chmelár poukazuje na zodpovednosť politikov a vysvetľuje, prečo nemôže byť zodpovedný dezorientovaný ľud. Zdôrazňuje, že štát akoby stratil svoje vedenie a každý bojuje za seba, za svoju stranu, za svoj osobný imidž, za svoje čiastkové záujmy. A upozorňuje, že nikomu nezáleží na štáte. "Jedným z najväčších sebaklamov más je ilúzia, že vláda nás chce zbaviť slobody a opozícia nás bráni. Cynická mocenská hra s emóciami davu. Aj populizmus má svoje hranice a nemôže byť bezbrehý. Politika bez hodnôt jednou rukou dáva to, čo druhou zoberie a ešte pritlačí k zemi," píše.

Bidermanova tabuľka donucovania: Už v 50-tych rokoch mali návod ako zlomiť človeka. To dnes aplikujú pod rúškom Covidu!
Neuveríte! Už v 50-tych rokoch boli vypracované postupy ako dosiahnuť, aby sa ľudia stali poslušnými, stratili vlastný názor aj chápanie samých seba. Paralela s dnešnou situáciou okolo Covidu po celom svete je takmer zarážajúca! Čítať ďalej
28 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

To, do čoho sa rútime, je čisté peklo

Rôzne názory podľa Chmelára nemôžu rozdeliť a rozoštvať natoľko, že sú ohrozené základné funkcie štátu. "Potrebujeme novú spoločenskú zmluvu, ktorá nielenže uzná kvality a záujmy všetkých súčastí slovenského verejného života, ale naformuluje aj štátnu doktrínu druhej republiky. Potrebujeme štátnikov, ktorí budú ľudí viesť, a nie unášať sa ich najnižšími pudmi. Štátnikov, ktorí v nich budú podporovať to najlepšie, čo v nich je, a nie posilňovať ich predsudky a fóbie," vysvetľuje profesor Chmelár.

"Táto civilizácia, táto kultúra a jej filozofia sa začala dialógom. Bez dialógu niet poznania a žiadna pravda nie je pevná bez jej potvrdenia v dialógu. To, do čoho sa rútime, je čisté peklo. Zastavme to, kým je čas," dodáva Chmelár v komentári, ktorý si môžete prečítať v plnom znení tu.

Miliardári bohatnú, zato chudoby a hladu je čoraz viac (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
23 | 07 | 2021 | Zuzana Perželová