Budú môcť ísť v septembri do školy zaočkované aj nezaočkované deti? Minister školstva je zatiaľ tajomný
28 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Prázdniny sú síce ešte len vo svojej polovici, rezort školstva, ale aj rodičia už myslia na to, čo bude potrebné zabezpečiť, aby výuka detí prebiehala bez prerušení. Ani jedni ani druhí nechcú, aby sa zopakovali posledné dva školské roky. Rezort školstva v statuse preto vyzýva, aby sa dalo čo najviac ľudí zaočkovať.


Ako teda bude vyzerať septembrový štart do nového školského roka? A ako bude vyzerať celý? Nebudú sa deti opäť učiť z domu, a tak im budú chýbať potrebné vedomosti? Otázok je viac ako dosť, odpovede na ne však zatiaľ nikto nepozná. Podľa portálu tvnoviny.sk ministerstvo sľubuje, že v septembri môžu ísť normálne do školy zaočkované aj nezaočkované deti.
Každý, kto sa rozhodne očkovať napomôže aj prezenčnej výučbe

Školy sa po minuloročných skúsenostiach pripravujú na obidve alternatívy, teda na prezenčné aj na dištančné vzdelávanie. To, či sa žiaci budú učiť vo svojich triedach alebo doma bude závisieť i od zaočkovanosti ľudí v jednotlivých okresov. Aktuálne čísla naznačujú veľkú pravdepodobnosť, že by sa ohniská nákazy mohli tvoriť v okresoch Revúca, Gelnica, Rimavská Sobota či Poltár, kde iba prvú dávku dostalo najmenej ľudí. Ďalšou možnosť na to aby školy zostali čo najdlhšie otvorené je testovanie detí. Testovanie na školách je podľa odborníkov výborná vec a dá sa ním predísť aby sa nákaza šírila, teda aby školy zostali otvorené. Rezort školstva sa síce na nový školský rok intenzívne pripravuje, ako by to na školách mohlo vyzerať od septembra vraj prezradí až v auguste.



Ministerstvo školstva vo svojom statuse informuje, že vzhľadom na šírenie delta variantu však na školách môžu vznikať ohniská nákazy. Vtedy v zmysle platných pravidiel RÚVZ uzavrie príslušné triedy. „Každý, kto sa rozhodne očkovať, zmierni priebeh tretej vlny, čím napomôže aj prezenčnej výučbe. Vďaka tomu budeme môcť udržať školy v bežnom chode, čo je cieľom mnohých z nás. Dnes vidíme okresy, kde je zaočkovanosť dobrá a školy sú menej ohrozené. Ale iné okresy majú nízku mieru zaočkovanosti a je v nich riziko vzniku ohnísk aj na školách,“ konštatuje v statuse minister školstva Branislav Gröhling. Keďže cieľom rezortu je čo najviac minimalizovať zatváranie škôl v novom školskom roku, každý utorok bude na sociálnych sieťach informovať o stave zaočkovanosti v jednotlivých okresoch.

Nezaočkované deti nebudú môcť ísť do školy? To, čo odkazujú ľudia ministrovi Gröhlingovi si bude asi dlho pamätať
Budú môcť ísť do školy iba zaočkovaní starší žiaci? A ako to vlastne bude na začiatku nového školského roka? Toto sú vážne otázky, ktoré ale pri úvahách ministra Gröhlinga, že do tried by mali byť vpustení iba zaočkovaní naberajú obludné rozmery. V... Čítať ďalej
13 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik