Zomrel bývalý poslanec NR SR a vodohospodár Július Binder
27 | 07 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Vo veku nedožitých 90 rokov zomrel v pondelok (26. 7.) bývalý vodohospodár, projektant, manažér a poslanec Národnej rady (NR) SR Július Binder.


Zohral významnú úlohu pri výstavbe a dokončení Vodného diela Gabčíkovo. Informuje o tom Vodohospodárska výstavba na svojej webstránke. Na jeho úmrtie upozornila TV Joj.

Július Binder sa narodil 12. septembra 1931 v Bernolákove. Vyštudoval odbor hydrotechnické stavby na Fakulte inžinierskeho staviteľstva Slovenskej vysokej škole technickej (SVŠT, dnes Slovenská technická univerzita, STU) v Bratislave. Od januára 1991 do konca januára 1998 bol riaditeľom štátneho podniku Vodohospodárskej výstavby Bratislava.

Podieľal sa na projektovaní vodohospodárskych diel a hydrotechnických stavieb. Bol pri návrhu a realizácii Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVDGN). Inicioval a bezprostredne riadil uvedenie Vodného diela Gabčíkovo do prevádzky.

Mal rozhodujúci podiel na vyriešení ochrany podzemných vôd na Žitnom ostrove pred ropnými derivátmi. Vydal niekoľko odborných knižných publikácií. Vo volebnom období 1998 - 2002 bol zvolený za poslanca Národnej rady (NR) SR za Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS). Bol nositeľom viacerých vyznamenaní.

Vladimír Mečiar sa nečakane vyjadril k súčasnej situácii! „Practe sa!“ odkazuje Mikulcovi a Naďovi.   
Na sociálnej sieti sa objavila skoro dvojminútová nahrávka Vladimíra Mečiara. Na nej sa svojím typickým zapáleným prejavom vyjadruje k súčasnej situácii. Podľa neho sme už v situácii, kedy ústavné inštitúcie nevedia garantovať demokratický vývoj v... Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Petra Demková