Vatikán: Začal sa súdny proces s kardinálom Becciuom
27 | 07 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Kardinál Giovanni Angelo Becciu a ďalších deväť obvinených sa v utorok postavilo pred vatikánsky súd v súvislosti s finančným škandálom, informovala agentúra AP.


Vatikánsky vyšetrujúci sudca 3. júla obžaloval desať osôb vrátane kardinála zo sprenevery, zneužívania úradu, vydierania a podvodov v súvislosti s nevýhodným nákupom luxusných nehnuteľností v londýnskej štvrti Chelsea v hodnote 350 miliónov eur.

Žalobu na 487 stranách vzniesol sudca po rozsiahlom dvojročnom vyšetrovaní spôsobu, akým Štátny sekretariát spravoval svoje obrovské portfólio aktív, ktoré je z veľkej časti financované z darov od veriacich.

Obžalovaní sú piati bývalí predstavitelia Vatikánu vrátane kardinála Becciua, dvaja úradníci Štátneho sekretariátu a talianski podnikatelia, ktorí sa zaoberali investíciou v Londýne.

Becciu (73), ktorého do hodnosti kardinála vymenoval pápež František v roku 2018, je najvyššie postaveným cirkevným predstaviteľom súčasnosti čeliacim súdnemu procesu v súvislosti s finančnými zločinmi, pripomína na svojej webovej stránke stanica BBC. Kardinál všetky obvinenia odmieta.

Pápež vlani v septembri Becciua odvolal z funkcie prefekta Kongregácie pre kauzy svätých. Zdôvodnil to podozreniami z odčerpávania finančných prostriedkov určených na charitu v prospech Becciuových súrodencov.

Biskup J. Haľko pozýva pred návštevou Pápeža na prípravu modlitbou ruženca
Bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko, ktorý je zodpovedný za duchovnú prípravu na septembrovú návštevu Svätého Otca, pozýva každý deň na modlitbu jedného desiatku ruženca. Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR