V Iráne zadržali agentov Mosadu, ktorí údajne plánovali nepokoje
27 | 07 | 2021 I

Iránske bezpečnostné zložky zadržali v utorok agentov pracujúcich pre Izrael, pričom zhabali aj zbrane, ktoré mali byť použité pri nimi vyprovokovaných"nepokojoch", oznámila iránska štátna televízia. Informovala o tom agentúra AFP.


"Zadržali sme sieť agentov špionážnej agentúry (Mosad) sionistického režimu... po tom, čo prekročili západnú hranicu (Iránu)," uviedol predstaviteľ iránskeho ministerstva informácií a bezpečnosti. Irán na západe hraničí s Irakom a Tureckom.

Tiež sme zabavili "zásobu zbraní a munície" ktorú plánovali použiť "agenti Mosadu... počas nepokojov a na atentáty," dodal.

V Tunisku prepukli masové protipandemické demonštrácie. Prezident už odvolal vládu a rozpustil parlament
Tuniský prezident v nedeľu večer oznámil, že odvolal premiéra Hišáma Mašíšího a pozastavil činnosť parlamentu na 30 dní. Jeho krok prichádza po dlhšom období patovej situácie medzi prezidentom, premiérom a parlamentom. Čítať ďalej
27 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Tento nemenovaný predstaviteľ iránskeho ministerstva nespresnil národnosť zadržaných, a ani ich nespojil s nedávnymi protestami, ktoré v krajine vypukli v dôsledku pretrvávajúceho nedostatku vody, ako aj odstávkam dodávok elektriny.

V ostatných rokoch vypuklo v Iráne viacero demonštrácií proti zlej hospodárskej situácií a zhoršujúcim sa životným podmienkam. Vláda v Teheráne z násilností na nepokojoch často viní svojich nepriateľov, najmä USA a Izrael, avšak aj exilovú opozičnú Organizáciu ľudových mudžahedínov Iránu (MEK), ktorú považuje za teroristickú organizáciu.

Podľa ľudskoprávnych organizácií pôsobiacich mimo Iránu však za násilie na protestoch môžu bezpečnostné zložky islamskej republiky.

Human Rights Watch obvinila Izrael zo zjavných vojnových zločinov v Gaze
Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v utorok zverejnenej správe obvinila izraelskú armádu, že počas májovej 11-dňovej vojny proti radikálnemu palestínskemu hnutiu Hamas podnikla útoky, ktoré sa "očividne rovnajú vojnovým zločinom".... Čítať ďalej
27 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR