STU v Bratislave podporí projekty mladých vedcov sumou 96.500 eur
27 | 07 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Slovenská technická univerzita (STU) aj tento rok finančne podporí výskumné projekty mladých vedcov. V rámci grantovej schémy na podporu excelentných tímov mladých výskumníkov a programu na podporu mladých výskumníkov rozdelí celkovo 96.500 eur. TASR o tom informovala hovorca STU v Bratislave Juraj Rybanský.


Grant zo schémy na podporu excelentných tímov mladých výskumníkov slúži na krytie nákladov spojených s riešením výskumných (vedeckých, technických alebo umeleckých) projektov excelentných tímov mladých výskumníkov STU. Projekty môžu nadväzovať na existujúce výskumné projekty a sústreďovať sa na ich čiastkové ciele, ktoré sa v predkladanom projekte rozvinú. "Tým sa vytvorí priestor na rozvoj osobnosti, samostatnosti a kreativity mladých výskumných pracovníkov v oblasti ich pôsobnosti," povedal prorektor STU pre vedu, výskum a doktorandské štúdium Alojz Kopáčik.

O podporu z grantovej schémy sa mohli uchádzať mladí výskumníci do 33 rokov - študenti dennej formy doktorandského štúdia a vysokoškolskí učitelia alebo výskumní pracovníci zamestnaní na STU do troch rokov od skončenia tretieho stupňa štúdia. Členovia riešiteľského kolektívu musia byť minimálne z dvoch fakúlt STU.

Epidémia strachu je o polarizácii názorov, manipulatívnych informáciách a útokoch za iný názor
"Bez zveličovania hodnotím terajší stav kolektívneho vedomia ako paralelnú epidémiu strachu. Faktom je a zostáva, že toto konkrétne očkovanie je ešte stále nepopierateľne v experimentálnom a len v treťom štádiu overovania jeho signifikantnej... Čítať ďalej
27 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová


Maximálna suma, o ktorú bolo možné požiadať, je 5000 eur na projekt. Ak projekt rieši výskum zameraný na niektorú z tém informačné a komunikačné technológie, materiálový výskum, nanotechnológie, priemyselné technológie, biomedicína a biotechnológie, udržateľná energetika a energie, životné prostredie, pôdohospodárstvo, mohli riešitelia požiadať o sumu vo výške 7000 eur.

V roku 2021 sa do programu zapojilo šesť fakúlt, ktoré spoločne vytvorili 15 tímov. Projekty posudzovali hodnotitelia nominovaní fakultami a dvaja externí hodnotitelia. Na základe posúdenia hodnotiteľov boli projekty zostavené do poradia podľa získaného počtu bodov. Finančnú podporu získalo prvých sedem projektov v celkovej sume 45.500 eur.

V tomto roku sa uskutočnil aj 12. ročník výzvy Programu na motiváciu a podporu zvyšovania kvality a efektívnosti vedecko-výskumnej činnosti mladých vedecko-výskumných pracovníkov. Program motivuje mladých zamestnancov univerzity zapojiť sa do získavania grantov na vlastnú výskumnú činnosť. Program je financovaný z vlastných zdrojov univerzity. "Umožňuje väčšiemu množstvu mladých výskumníkov získať skúsenosti a zručnosti, ako pripraviť kvalitný návrh žiadosti o grant, v priebehu riešenia projektu získať skúsenosti s napĺňaním aktivít projektu a na záver zručnosti, ako zúčtovať pridelené finančné prostriedky a napísať záverečnú správu," vysvetlil Kopáčik. V tomto ročníku bolo celkovo podaných 133 projektov, podporu získa 51 z nich v celkovej výške 51.000 eur.

Zomrel bývalý poslanec NR SR a vodohospodár Július Binder
Vo veku nedožitých 90 rokov zomrel v pondelok (26. 7.) bývalý vodohospodár, projektant, manažér a poslanec Národnej rady (NR) SR Július Binder. Čítať ďalej
27 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR