Rusko podáva vôbec prvú sťažnosť ECHR na Ukrajinu kvôli masakru na Majdane
27 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
Ruská generálna prokuratúra oznámila, že má v úmysle podať žalobu proti ukrajinskej vláde na Európskom súde pre ľudské práva (ECHR) týkajúce sa viacerých otázok vyplývajúcich z Majdanu v roku 2014 a občianskej vojny v krajine, informuje portál RT.




Vo štvrtkovom vyhlásení predstavitelia v Moskve zverejnili, že sa prvýkrát obrátili na Európsky súd pre ľudské práva so sťažnosťou. Podľa tohto oznámenia požadujú, aby sudcovia preskúmali „zodpovednosť ukrajinských orgánov za smrť civilistov, nezákonné väznenie a kruté zaobchádzanie s ľuďmi“ na Majdane aj v následnom konflikte na Donbase.
Desiatky mŕtvych

Konflikt z roku 2014 definovala séria krvavých incidentov, vrátane usmrtenia desiatok stúpencov povstania  políciou a ďalších 39 zabitých protimajdanských demonštrantov, keď aktivisti zapálili dom odborov v Odese.

Vo februári toho roku boli streľbou ostreľovačov na centrálnom námestí Kyjeva zabité desiatky priaznivcov majdanu. Niektorí historici, ako napríklad kanadsko-ukrajinský profesor Ivan Katčanovski, sa pýtajú, či bol tento útok riadený, v snahe rozohniť protivládne nálady.

Kuba: Začali sa hromadné súdne procesy s účastníkmi protivládnych protestov
Na Kube sa tento týždeň začali hromadné súdne procesy so zadržanými účastníkmi nedávnych protivládnych demonštrácií. Ide predovšetkým o mladých ľudí, medzi ktorými sú aj maloletí. Pre americký denník Miami Herald to potvrdili príbuzní súdených... Čítať ďalej
22 | 07 | 2021 | tasr


Prokurátori navyše požadujú, aby súd vyšetril „prax potlačovania slobody prejavu a prenasledovania disidentov“ na Ukrajine „zákazom práce médií, internetových platforiem a zamerania sa na novinárov“.
Kyjev vytláča ruštinu

S odvolaním sa na pretrvávajúcu politiku Kyjeva, ktorá vytláča ruský jazyk z každodenného života a presadzuje zákony vyžadujúce použitie ukrajinčiny v rôznych prostrediach, moskovskí predstavitelia tvrdia, že ich sťažnosť sa týka „diskriminácie rusky hovoriaceho obyvateľstva a vytláčanie jazyka z verejného života“.
Odpojenie od vody

Ďalšou oblasťou sporu je rozhodnutie Kyjeva zablokovať životne dôležitý kanál, ktorý zásoboval vodou obyvateľov sporného polostrova Krym. Ukrajinskí predstavitelia zastavili dodávky na protest proti anexii územia Ruskom v roku 2014, čo vyvolalo vodnú krízu v celom regióne. Moskva teraz investovala značné prostriedky do obnovenia prístupu k čerstvej vode.

Nech prestanú znieť zvony v kostoloch a umlčte aj kohútov, my chceme spať! Absurdné, čo žiadajú turisti pri Balatone
Požiadavky, ktorú adresovali turisti starostovi v obci pri Balatone v Maďarsku vyrazila mnohým dych. Turisti v petícii žiadali, aby predpoludním prestali v kostoloch znieť zvony. Petíciu odôvodnili tým, že na dovolenke chcú oddychovať a nie počúvať... Čítať ďalej
21 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Let spoločnosti Malaysia Airlines

V sťažnosti je uvedený aj prípad letu spoločnosti Malaysia Airlines, MH-17, ktorý bol zostrelený nad východnou Ukrajinou v lete 2014, pretože v regióne zúrili boje. Vyhlásenie pripisuje smrť všetkých 298 ľudí na palube „zlyhaniu ukrajinských orgánov v uzavretí vzdušného priestoru nad vojnovou zónou“ a „odmietnutiu poskytnúť potrebnú pomoc ruským úradníkom vyšetrujúcim spáchané zločiny“.

V posledných mesiacoch Rusko čelilo dvom samostatným nepriaznivým rozsudkom Európskeho súdu pre ľudské práva. Na začiatku tohto roka sudcovia nariadili krajine prepustiť väzneného opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného. Toto ​​rozhodnutie minister spravodlivosti Konstantin Čučenko označil za „zasahovanie“ do ruského právneho systému a zvrchovaných záležitostí.

Viktor Orbán: Nech rozhodnú ľudia v referende! Tlak na Maďarsko z Bruselu, ohľadom zákona na ochranu detí silnie
Premiér Maďarska Viktor Orbán zverejnil na sociálnej sieti video, v ktorom vyhlásil, že maďarská vláda bude iniciovať referendum. "Presne tak, ako to bolo pred piatimi rokmi, keď Brusel nútil imigrantov. Aj vtedy ich zastavila vôľa ľudu," povedal... Čítať ďalej
21 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Podľa ústavy nemožné

Začiatkom júla Súdny dvor rozhodol, že Rusko musí okamžite prijať manželstvá LGBT + a rozhodol v prospech skupiny sťažovateľov, ktorá uviedla, že ich partnerstvá nie sú dostatočne uznané.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že „podľa našej ústavy je to nemožné“. Séria ústavných zmien prijatých po celonárodnom hlasovaní v minulom roku obsahovala záväzok chrániť „inštitúciu manželstva ako zväzku muža a ženy“.

V Poľsku začne od nového školského roku "morálna výučba" dievčat. Poliaci protestujú
Od nového školského roka začnú v poľských školách povinne vychovávať dievčatá k morálnej čistote a cnosti. Kvôli bizarnému nariadeniu ministra školstva Przemyslawa Czarneka sa v pondelok konali protesty v rôznych poľských mestách, informujú... Čítať ďalej
21 | 07 | 2021 | Tibor Sipos